Το ξανασκέφτεται η Ρωσία, "ανασαίνουν" οι εξαγωγείς

04-08-2014, 14:55
Το ξανασκέφτεται η Ρωσία,

Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ρωσικής κυβέρνησης στην απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων μετριάζει τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών για «ναυάγιο» των εξαγωγών, σε περίπτωση που η Μόσχα πράγματι εφαρμόσει τις απειλές της περί «εμπάργκου».

«Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

Όπως τόνισε ο ίδιος, αυτήν την εβδομάδα πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία.

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους», είπε ο Ντάνκβερτ.

Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την ΕΕ, είχε αναφερθεί ο Ντάνκβερτ και άλλα στελέχη της υπηρεσίας του την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ελλάδα εντοπίστηκε παράσιτο καραντίνας grapholita molesta.

«Χαμόγελα»!

Την ίδια στιγμή, με ανακούφιση υποδέχτηκε η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών “INCOFRUIT – HELLAS” την αναθεώρηση της αρχικής σκέψης της Ρωσίας.

"Οι δηλώσεις του Ντάνκβερτ ότι θα διαβουλευθεί με τις ελληνικές υπηρεσίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ρωσικές και να προσπαθήσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξαγωγές, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας εξαγωγικής περιόδου, που εξελίσσεται με ρυθμούς-ρεκόρ", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος τής INCOFRUIT – HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Βάσει εκτιμήσεων του Συνδέσμου, μέχρι 31 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 40.000 τόνους, έναντι 16.000 τόνων στο αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι (μια χρονιά χαμηλής εγχώριας παραγωγής) και 36.000 τόνων το 2012, που ήταν χρονιά- ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές του κλάδου, από το 1992.

Κατά τον ίδιο, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά των νωπών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 170.000 τόνους, έναντι 140.000 τόνων το 2013 και περίπου 160.000 τόνων το 2012. Από τις συνολικές εξαγωγές του 2013, 122.000 τόνοι αφορούσαν απευθείας εξαγωγή από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Παράλληλα, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στους 158.000 τόνους.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ιντερφάξ", ο κ.Ντάνκβερτ δήλωσε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς, με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της ρωσικής υπηρεσίας φυτοϋγειονομικού ελέγχου με την αντίστοιχη ελληνική είναι εποικοδομητικές και συμπλήρωσε: «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας». Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο κ.Ντάνκβερτ είχε δηλώσει ότι "οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, που έχει ανακοινώσει η ρωσική πλευρά (σ.σ. αρχικά για την Πολωνία), ενδέχεται να επεκταθούν «σε ολόκληρη τη φυτική παραγωγή της Ευρώπης» (σ.σ. και άρα και στην Ελλάδα).

Συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας

Στο μεταξύ, συνεδριάζει αύριο, Τρίτη η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τα εμπορικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την Ρωσική Ομοσπονδία.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας είναι οι κ.κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μανώλης Μαματζάκης Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Αναστάσιος Λιάσκος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανδρέας Κατσανιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Τριαντάφυλλος Πετεινίδης, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Στην αυριανή συνεδρίαση έχει προσκληθεί επίσης ο κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<