Το υγιές χώμα το Α και το Ω για τα λαχανικά

04-08-2014, 10:32
Το υγιές χώμα το Α και το Ω για τα λαχανικά

Μπορεί για πολλούς η καλλιέργεια των λαχανικών να φαντάζει εύκολη, ωστόσο υπάρχουν κάποια μυστικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του χωραφιού, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των ασθενειών, με πιο ενδεδειγμένο το βιολογικό.

 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια καλή σχέση μεταξύ παραγωγού και γεωπόνου. Όμως, ακόμη σε πολλές περιοχές τους χωρίζει μια μεγάλη απόσταση.

Η φυτοπροστασία είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πολλή συζήτηση. Ωστόσο, είναι απαραίτητη όλες τις εποχές και ειδικά αυτή την περίοδο, όπου οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι και τόσο καλές.

Και μη νομίσει κανείς ότι τα φυτά δεν είναι οργανισμοί που επηρεάζονται άμεσα από τη συμπεριφορά του παραγωγού. Αντιθέτως, επηρεάζονται και μάλιστα «αποκτούν» στρες, το οποίο παίζει αρνητικό ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα φυτά είναι οι ακανόνιστες φροντίδες, όπως:

-Πολύ νερό όταν δεν χρειάζεται και λίγο όταν χρειάζεται.

-Πότισμα σε ώρες που δεν πρέπει, όπως π.χ. το μεσημέρι.

-Λίπανση χωρίς μέτρο και χωρίς γνώση, αντί να βοηθήσει τα φυτά τους δημιουργεί προβλήματα.

Έτσι όλα θα πρέπει να γίνονται με τάξη και από την αρχή. Δηλαδή, πριν τη φύτευση:

-Ο παραγωγός οφείλει να γνωρίζει τη σύνθεση του εδάφους και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ανάλυση του χώματος που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

-Προσθέτουμε οργανική ουσία κατά την προετοιμασία του χώματος, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για υγιή φυτά.

-Κατά τη φύτευση οι αποστάσεις πρέπει να βοηθούν το φυτό να αναπτύσσεται σωστά.

-Αποφεύγουμε να καλλιεργούμε τα ίδια φυτά κάθε χρόνο, ή φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, καθώς αυξάνονται οι εχθροί.

-Πολλά έντομα, ακόμη και σε περιόδους όπου έχει κλείσει ο κύκλος της καλλιέργειας, παραμένουν στο χώμα και για το λόγο αυτό χρειάζεται βοτάνισμα, αλλά και ξερίζωμα των παλιών φυτών.

-Η επιλογή των ποικιλιών των φυντανιών και των σπόρων είναι πολλή σημαντική, αφού αυτές αναπτύσσονται ανάλογα με το κλίμα και τις συνθήκες κάθε περιοχής. Καλό είναι ο κάθε παραγωγός εάν έχει τη δυνατότητα να σπέρνει ή να φυτεύει ντόπιες ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο.

-Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και κατά τη διαδικασία επιλογής σπόρων. Οι σπόροι, αλλά και τα φυντάνια που αγοράσουμε πιθανόν να έχουν προσβληθεί από βλαβερά έντομα, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στην καλλιέργεια.

-Για την αντιμετώπιση των εχθρών των φυτών χρησιμοποιείστε δικτυωτά πλαστικά καλύμματα, αμέσως μετά το φύτεμα. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να τοποθετήσει κάποιος παγίδες για να μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξη του πληθυσμού των εντόμων.

-Είναι σημαντικό κάποιος παραγωγός να μπορεί να ξεχωρίζει το ωφέλιμα έντομα από αυτά που προκαλούν ζημιές. Το πλέον κλασικό παράδειγμα είναι η πασχαλίστα.

Εάν παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν καταφέρουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, καλό είναι να παρατηρούμε τα φυτά, τα οποία παρουσιάζουν -σε περίπτωση προσβολής- συγκεκριμένα συμπτώματα:

-εξασθένηση όλου του φυτού,

-κιτρίνισμα ή και ξήρανση των φύλλων,

-εμφάνιση μούχλας (λευκό χνούδι) στα φύλλα και τον μίσχο,

-διπλωμένα φύλλα και στριμμένες κορυφές,

-φαγωμένα φύλλα και βλαστάρια,

-κάλυψη του φυτού από μια κολλώδη ουσία και μαύρη σκόνη (γάνα),

-αποικίες εντόμων στα άνθη και τα φύλλα.

Βεβαίως, τα οργανικά σκευάσματα, σε συνεννόηση με τον γεωπόνο, μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Όμως, υπάρχει και ο βιολογικός τρόπος και σκευάσματα, τα οποία παλιότερα χρησιμοποιούνταν και συνέβαλαν, ώστε να έχουμε ασφαλή προϊόντα.

 

Οι λύσεις πολλές και για κάθε ασθένεια

 

-Εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις αφίδες και τους τετράνυχους, το αλεύρι είναι μια καλή λύση.

Μία κούπα αλεύρι σε 5 λίτρα νερό και ψέκασμα νωρίς το πρωί με καλό καιρό, είναι αποτελεσματική.

-Αλεύρι και ξινόγαλα αραιωμένα σε άφθονο νερό καταπολεμούν τον τετράνυχο.

-Το αλεύρι πατάτας, αραιωμένο σε νερό και με ελάχιστη ποσότητα σαπουνιού, καταπολεμά τις αφίδες, τους τετράνυχους, τους αλευρώδεις και το ωίδιο.

-Το αλκοόλ είναι ιδανικό για αφίδες, ψύλλους, κοκκοειδή, θρίπες και αλευρώδεις. Για τη δημιουργία μείγματος για 1 λίτρο νερού χρειάζονται 15 κουταλιές αλκοόλ.

-Η αλόη είναι από τα σκευάσματα, με τα οποία αντιμετωπίζονται μύκητες και βακτήρια.

Για να έχουμε καλά αποτελέσματα, χρησιμοποιούμε κουφοξυλιά, τα φύλλα της οποίας βράζουμε και στη συνέχεια, προσθέτουμε χυμό αλόης και ελάχιστο σαπούνι.

-Η λύση της αμμωνίας είναι εξίσου αποτελεσματική για: αφίδες, ψύλλους, θρίπες, αλευρώδεις και κοκκοειδή. Ένα μέρος αμμωνίας διαλύεται σε επτά μέρη νερού.

-Κλασική είναι η συνταγή του ασβεστώματος για την αντιμετώπιση προσβολών από έντομα. Για το σκόνισμα των φυτών απαιτείται ένα κόσκινο.

-Ο βασιλικός είναι από τα φυτά εκείνα, τα οποία λειτουργούν ως απωθητικό εντόμων, για κάμπιες, τετράνυχο, σκαθάρια, κόκκινες ψώρες κ.λπ. Ψιλοκόψτε τον βασιλικό, αφήστε τον να μουλιάσει και την επομένη μπορείτε να ψεκάσετε. Ανάλογη δράση έχουν και πολλά άλλα βότανα. Για αποτελεσματικούς ψεκασμούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια φασκόμηλου και θυμαριού, καθώς και βάμματα από δεντρολίβανο ή φασκόμηλο.

Ανάλογα με την ασθένεια μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε για φλοιούς από εσπεριδοειδή, θειάφι, κολίανδρο, κρεμμύδι, μέντα, πιπέρι, σαπούνι, σκόρδο, τζίτζερ, τσίλι, σόδα, εκχύλισμα φύλλων τομάτας, τσουκνίδα, χαλκός, χλώριο κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<