Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

04-08-2014, 10:26
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Εποχή άρδευσης των ελαιώνων κυρίως για τις βρώσιμες ποικιλίες ελιάς και αντιμετώπισης στο αμπέλι της όξινης σήψης, με προληπτικά κυρίως μέτρα. Στις όψιμες ποικιλίες της μηλιάς και της αχλαδιάς, πρόβλημα μπορεί να αποτελεί η καρπόκαψα, οι φυλλορύκτες και οι νάρκες, καθώς και τα ξυλοφάγα έντομα, κάσσος και ζευζέρα. Στο βαμβάκι, επαγρύπνηση απαιτείται για την προστασία της φυτείας, εάν απαιτηθεί, από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, τον τετράνυχο, τις αφίδες και τον αλευρώδη.


ΜΗΛΙΑ - ΑΧΛΑΔΙΑ

Η μηλιά και η αχλαδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν προσβολή από καρπόκαψα. Σε μηλεώνες και αχλαδεώνες με ιστορικό έντονης προσβολής από το έντομο, συνιστάται η αντιμετώπισή του είτε με την εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων είτε με συμβατικά, εγκεκριμένα, κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Τα βιολογικά σκευάσματα εφαρμόζονται κάθε 8 ημέρες, ενώ τα κατάλληλα, κλασσικά εντομοκτόνα, εφαρμόζονται κατά την εναπόθεση των αυγών του εντόμου, αλλά και κατά την εκκόλαψή τους.

Οι επεμβάσεις αφορούν τις ημιορεινές και ορεινές (όψιμες) περιοχές, με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάλληλη επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης φυτοτοξικότητας. Στους οπωρώνες με ιστορικό μειωμένης προσβολής διενεργείται μικρότερος αριθμός ψεκασμός.

Για τους φυλλορύκτες και τις νάρκες των γιγαρτόκαρπων δεν απαιτείται ξεχωριστή εφαρμογή, γιατί η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες, υπό την προϋπόθεση ότι επιλέγονται κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εγκεκριμένα, που δρουν συνδυαστικά.

Μέριμνα πρέπει να καταβάλλεται, επίσης, για την καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων (κάσσος και ζευζέρα) εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, που μπορεί όμως να συνδυασθεί με την καταπολέμηση της καρπόκαψας, αφού υπάρχουν κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που δρουν συνδυαστικά. Αναγκαία λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι ο ψεκασμός για τον κάσσο πρέπει να κατευθύνεται στο λαιμό και στον κορμό των δέντρων, ενώ για τη ζευζέρα στις κορυφές.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Κάθε 3-4 ημέρες επιβάλλεται η παρακολούθηση και η επιθεώρηση των βαμβακοφυτειών για τη διαπίστωση πιθανής ύπαρξης εντομολογικών εχθρών του φυτού. Σημασία έχει η πυκνότητα των εντομολογικών εχθρών, ώστε οι χημικές επεμβάσεις να πραγματοποιηθούν μόνο όταν ξεπεραστούν τα παρακάτω επιτρεπόμενα όρια.

Για το πράσινο σκουλήκι: Όταν μετρηθούν πάνω από 6-8 νεαρές προνύμφες σε μήκος 100 φυτών ή μια νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου κατά μήκος της γραμμής και πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι μετρήσεις πραγματοποιούνται στο στάδιο των χτενιών, στο στάδιο της άνθησης και στο στάδιο της έναρξης σχηματισμού της κάψας (καρύδι). Στο βαμβάκι από την ηλικία των 75 ημερών και μετά συνυπάρχουν και τα τρία αυτά στάδια.

Για το ρόδινο σκουλήκι: Όταν στο στάδιο της ανθοφορίας διαπιστωθούν 20 προσβεβλημένα άνθη (εμφάνιση ροζέτας) σε δείγμα 100 φυτών και σε τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά, τυχαία σημεία της φυτείας.

Για τον τετράνυχο: Όταν κατά τη δειγματοληψία εμφανίζεται το έντομο στο 30-50% των φύλλων του δείγματος.

Για τις αφίδες: Όταν εντοπιστούν τουλάχιστον 25 άτομα ανά φύλλο, σε δείγμα 100 φύλλων.

Για τον αλευρώδη: Όταν έχουμε 200 άτομα κατά μέσο όρο σε 100 φύλλα.

Εάν πρόκειται να γίνουν ψεκασμοί με χημικά μέσα, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν πριν τους μελισσοκόμους και να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με την ελάχιστη επίδραση σε μέλισσες και ωφέλιμα έντομα, καθώς και σε χειριστές και καταναλωτές, γιατί οι μέλισσες επισκέπτονται και τρυγούν τα άνθη του βαμβακιού. Οι επεμβάσεις με χημικά μέσα πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου, γιατί οι πεταλούδες δραστηριοποιούνται τη νύχτα.

 

ΑΜΠΕΛΙ

Στο αμπέλι η όξινη σήψη είναι μια ασθένεια που παρατηρείται την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών, όταν το ποσοστό των ζαχάρων φτάνει περίπου στο 10% και την ευαισθησία των σταφυλιών να αυξάνει όσο πλησιάζει ο τρύγος. Η μόλυνση γίνεται πάντα μέσω των πληγών στις ρώγες και προκαλείται γρήγορο σάπισμα, που συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο το σταφύλι.

Κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας είναι η δροσόφιλα ή μυίγα του ξυδιού, ένα γνωστό δίπτερο έντομο που «επισκέπτεται» τις πληγωμένες ρώγες και μεταφέρει το μόλυσμα.

Για την προστασία των σταφυλιών από την ασθένεια, πρέπει να γίνει έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ωιδίου, όπως επίσης της ευδεμίδας και άλλων εντόμων που προκαλούν φαγώματα στις ρώγες, καθώς και ορθολογική άρδευση, αποφυγή υπερβολικής λίπανσης και σωστή χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόρραγες ποικιλίες. Τα μέτρα αυτά αποβλέπουν στο να μη γίνουν πολύ συμπαγή τα σταφύλια και να αποφευχθεί η ανάγκη χρησιμοποίησης χαλκούχων σκευασμάτων που προκαλούν σκλήρυνση της επιδερμίδας των σταφυλιών.

 

ΕΛΙΑ

Η άρδευση των ελαιώνων αυτή την εποχή των υψηλών θερμοκρασιών είναι άκρως ευεργετική, γιατί η έλλειψη νερού στα δέντρα τόσο κατά την αύξηση του καρπού όσο και κατά τη σκλήρυνση του πυρήνα, θα τα οδηγήσει σε μικροκαρπία, γεγονός ανεπιθύμητο, κυρίως για τις βρώσιμες ποικιλίες ελιάς (Καλαμών, Αμφίσσης, Θρούμπες κ.ά.). Η ποσότητα του νερού που χορηγείται σε κάθε άρδευση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να φτάσει το νερό στο βάθος του ριζοστρώματος, χωρίς όμως να δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κατ’ επέκταση ασφυξίας των ριζών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<