Πελοπόννησος: Συσπειρώνονται οι καλλιεργητές φραγκόσυκου

28-07-2014, 11:38
Πελοπόννησος: Συσπειρώνονται οι καλλιεργητές φραγκόσυκου

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Δεκάδες είναι τα προϊόντα με βάση το φραγκόσυκο που κυκλοφορούν στις ξένες αγορές. Κολόνιες, τσάι, μαρμελάδες, αλεύρι, κρέμες, καλλυντικά και προϊόντα αδυνατίσματος, είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που περιλαμβάνουν φραγκόσυκο και κάνουν θραύση στο εξωτερικό. Έτσι, αρκετοί παραγωγοί από την περιοχή της Πελοποννήσου αποφάσισαν να δουν πιο ζεστά το θέμα.

 

Θέση στο τραπέζι, αλλά και ανάμεσα στα.. καλλυντικά ετοιμάζεται να διεκδικήσει το φραγκόσυκο. Από τις άκρες των δρόμων και τις αυλές, όπου το συναντούμε στην Πελοπόννησο, επιδιώκει την αναβάθμισή του, καθώς οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τις προοπτικές του και στήνουν Συνεταιρισμό για τη συστηματική καλλιέργειά του.

Ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, συνταξιούχος οικονομολόγος, τον περασμένο Οκτώβριο περίπου, μπήκε στη διαδικασία να μάθει περισσότερα για το ταπεινό αυτό φρούτο. Ο ξάδερφός του, καλλιεργητής από την Πελοπόννησο, είχε μια μικρή παραγωγή από φραγκόσυκα και ξεκίνησε τα πρώτα... πειράματα για τη μεταποίησή του. Τότε, πήγε στον βιοχημικό και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Λάρισας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, για να μελετήσει το φραγκόσυκο και τις ιδιότητές του. Στο πανεπιστήμιο γίνονται έρευνες για τις ιδιότητες των φυτικών μορίων και με βάση τα πρώτα στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και όχι μόνο του φραγκόσυκου και των φύλλων του, υπερτερούν κατά πολύ σε σχέση με άλλα φρούτα, όπως το πορτοκάλι.

«Βάλε κόσμο να καλλιεργήσει, μου είπε ο κ. Κουρέτας και έτσι ξεκίνησα», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Θωμόπουλος. Δημιούργησε σελίδα στο facebook και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους, μέσω αυτής, να γνωριστούν, την περασμένη άνοιξη. Το ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και μέχρι τώρα οι υποψήφιοι παραγωγοί, αλλά και ήδη υπάρχοντες καλλιεργητές έχουν φτάσει τους 120. Τώρα βρίσκονται στο στάδιο της ίδρυσης μιας οργανωμένης ομάδας.

 

Τα χρήματα είναι στη μεταποίηση

Στόχος τους είναι μέσα από την Ομάδα Παραγωγών ή τον Συνεταιρισμό που θα στήσουν, να έχουν αρκετή παραγωγή και να διεκδικήσουν επιδότηση για να μπουν και στη μεταποίηση. «Τα χρήματα το φραγκόσυκο τα έχει στη μεταποίηση», τονίζει ο κ. Θωμόπουλος και αναφέρει ως παραδείγματα κολόνιες, τσάι από τα άνθη του φυτού, κρέμες και καλλυντικά, αλλά και έπιπλα, που πωλούνται στο διαδίκτυο και στο εξωτερικό. «Ακόμα και προϊόντα αδυνατίσματος, που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν ως βάση το φύλλο φραγκοσυκιάς και παρασκευάζονται στο εξωτερικό», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Ο χυμός και η μαρμελάδα φραγκόσυκου έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, από τους διαβητικούς», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, από τα κουκούτσια της φραγκοσυκιάς παράγεται ένα αλεύρι, όπου στην Τυνησία και την Αλγερία το πουλάνε. Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, έχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 22%, όταν στο κρέας περιέχονται 20%.

 

Στην ιατρική

Πέρα από το αδυνάτισμα, το φραγκόσυκο έχει αρκετές εφαρμογές και στην ιατρική. Έχουν διαπιστωθεί αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, ενώ μπορεί συμβάλλει και στην καταπολέμηση του διαβήτη. Ο κ. Θωμόπουλος επισημαίνει πως υπάρχουν μελέτες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σχετικά με τις ιδιότητες του φραγκόσυκου και τον διαβήτη και είναι σε επαφή με ιατρική σχολή για να λάβει μια τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το θέμα.

 

Πρόβλημα οι ποσότητες

Το μεγάλο… αγκάθι του φραγκόσυκου αυτή τη στιγμή είναι οι μικρές ποσότητες. Τόσο για τη διάθεση καρπού στην αγορά όσο και για τη μεταποίηση, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες, που ακόμα δεν είναι διαθέσιμες. Ακόμα και για ένα σαπούνι που παρασκεύασαν στη Λακωνία, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που διαθέτουν, για να μπορούν να «χτυπήσουν πόρτες».

Ακόμα και ο νωπός καρπός είναι δύσκολο να διατεθεί οργανωμένα στην αγορά. Όταν αναζήτησαν έμπορο για να του διαθέσουν το προϊόν, πέρα από τις μεγάλες ποσότητες που ζητήθηκαν, έπρεπε να είναι σε θέση να το καθαρίσουν από τα αγκάθια και να το συσκευάσουν, όπως ακριβώς γίνεται με αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό, από την Ιταλία. «Λείπει η τεχνογνωσία από την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος.

 

Έχει προοπτική το προϊόν

Σημαντικές προοπτικές, ιδιαιτέρως στη μεταποίηση και τη χυμοποίηση, διαπιστώνει για το προϊόν ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Λάρισας και βιοχημικός, κ. Δημήτρης Κουρέτας. «Στο πανεπιστήμιο κάνουμε διάφορες δοκιμές και μεταξύ αυτών, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φυτικών μορίων. Με βάση τα αποτελέσματα, ο χυμός και άλλα μέρη του φραγκόσυκου έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το προϊόν έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και οι καλλιεργητές θα πρέπει να οργανωθούν για να έχουν στη διάθεσή τους μεγάλες ποσότητες, πιστοποιημένες για να μπορέσουν να βγουν στις αγορές.

«Αξίζει τον κόπο. Το φραγκόσυκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά, κρέμες, απολυμαντικά χεριών κα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<