Αγροτικές και δασικές... τακτοποιήσεις με το δασικό ν/σ

28-07-2014, 11:11
Αγροτικές και δασικές... τακτοποιήσεις με το δασικό ν/σ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Ανάσα» σε χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους με τη νομιμοποίηση ήδη λειτουργούντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και νέων, κυρίως επί δασών, όπου δεν προβλέπονταν έως σήμερα, αλλά και επί των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που δεν έχουν την απαιτούμενη έγκριση της δασικής αρχής, δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει θέματα σχετικά με το χαρακτηρισμό ως δασικών πολλών χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών που στο παρελθόν, πριν από το 1975, είχαν δασική μορφή.

Μεταξύ άλλων, προτείνει την εξαγορά τους έναντι τιμήματος, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν την αγροτική τους μορφή και απαλείφεται ο υφιστάμενος μέχρι σήμερα όρος, ότι οι κάτοχοί τους πρέπει να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Με το νομοσχέδιο επιτρέπεται πλέον η ίδρυση και λειτουργία και μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις με κανόνες που σέβονται το περιβάλλον, για λόγους ασφαλείας και υγιεινής «για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «μέχρι σήμερα σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις επιτρέπονταν η ανέγερση μόνο πρόχειρων κατασκευών, όπως ξύλινοι φράκτες, πρόχειρα μανδριά κ.λπ., που δεν εξασφαλίζουν πλέον τις απαιτούμενες από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων».

Για το λόγο αυτό «κρίνεται αναγκαία η ανέγερση μονίμων πλέον κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επί δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, σύμφωνα με τις πρότυπες σχετικές προδιαγραφές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και η ρύθμιση της αδειοδότησης των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν διαθέτουν την έγκριση της δασικής αρχής».

Το θέμα των προβλημάτων στην αδειοδότηση είναι από τα σημαντικότερα και χρόνια προβλήματα του κλάδου, δεδομένου ότι το 85% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων λειτουργούν χωρίς άδεια.

Μεταξύ άλλων θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, ιχθυοτροφεία (χερσαίες εγκαταστάσεις), τυροκομικών μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, οινοποιείων, αποσταγματοποιείων, ποτοποιείων, εμφιαλωτηρίων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, σε περιοχές χαρακτηρισμένες δασικές.

Στο ίδιο νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί εμβόλιμα ρύθμιση για τους βοσκοτόπους, η οποία θα διευκολύνει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από τους κτηνοτρόφους, εφόσον πρόκειται για βόσκηση.

 

Μονάδες μεταποίησης

Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης σε δημόσιες ή, ελλείψει αυτών, σε δασικές εκτάσεις, μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, τυροκομικών μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, οινοποιείων, αποσταγματοποιίων, ποτοποιείων, εμφιαλωτηρίων, ελαιοτριβείων, σφαγείων και χερσαίων μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Επιτρέπεται, επίσης, η μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργούντων ελαιοτριβείων και σε δάση, λόγω ένταξης των περιοχών λειτουργίας τους σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

 

Φυτώρια

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας από ιδιώτες πιστοποιημένων δασικών φυτωρίων. Δημιουργείται νέα επιχειρηματική δραστηριότητα πρωτογενούς παραγωγής.

Επίσης, επιλύονται χρόνια προβλήματα αγροτικών αναδασμών, καλλιέργειας δασωμένων αγρών και παραχώρησης καστανοτεμαχίων.

 

Άλλες διατάξεις

Με τις διατάξεις για τις επιτρεπτές δασικές επεμβάσεις του νομοσχεδίου:

- Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στις δασικές επεμβάσεις, με την υποχρέωση δάσωσης ή αναδάσωσης τουλάχιστον ίσης έκτασης με αυτήν της επέμβασης από τον ίδιο τον ιδιώτη/φορέα υλοποίησης επέμβασης/επενδυτή.

- Αυξάνεται το δάσος στη χώρα. Ο φορέας υλοποίησης επέμβασης υποχρεούται για πρώτη φορά να δασώσει ή να αναδασώσει τουλάχιστον ίση έκταση με αυτήν της επέμβασης, ανεξαρτήτως αν η προς επέμβαση έκταση είναι δασική ή δάσος. Ο φορέας, για πρώτη φορά, οφείλει να παραδώσει στο δημόσιο έτοιμο δάσος τριών ετών και όχι να κάνει απλώς μία αναδάσωση. Επομένως, το ισοζύγιο «νέο δάσος – παλαιά δασική έκταση ή δάσος» οδηγεί σε αύξηση του δάσους.

- Κωδικοποιούνται για πρώτη φορά από το 1979 σε ενιαίο κείμενο όλες τις επιτρεπτές δασικές επεμβάσεις. Ξεκαθαρίζουμε τί επιτρέπεται και πού. Η δασική νομοθεσία του 1979 έχει τροποποιηθεί πλειστάκις μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής για τον καθένα η εύρεση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για κάποια επέμβαση.

- Όλες οι παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων για επιτρεπτές επεμβάσεις γίνονται κατά χρήση και σε καμία περίπτωση κατά κυριότητα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Διασφαλίζεται, επομένως, περαιτέρω η δημόσια περιουσία.

- Εναρμονίζεται η δασική νομοθεσία περί επιτρεπτών επεμβάσεων με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ). Απλοποιείται και βελτιώνεται το πλαίσιο αδειοδότησης μιας δραστηριότητας.

- Εναρμονίζεται η δασική νομοθεσία με την υφιστάμενη τουριστική νομοθεσία. Εκτός από ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, που ήδη προβλέπονται, εντάσσονται στις επιτρεπτές επεμβάσεις οι ολοκληρωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πόρων. Επιτρέπονται επίσης οι αναγκαίες υποδομές (οδοί πρόσβασης, τελεφερίκ κλπ).

- Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης κατασκηνώσεων.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<