Συνεταιριστικές: Μετά το Νοέμβριο η αναδιάρθρωση, κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ

25-07-2014, 10:53
Συνεταιριστικές: Μετά το Νοέμβριο η αναδιάρθρωση, κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Της Βούλας Μαλαίνου


Μετά τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία αναδιάρθρωσης των συνεταιριστικών τραπεζών, ενώ μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να παρουσιάσει τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου εξυγίανσης τους, το οποίο «χωλαίνει» ως προς τα κεφάλαια, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να αντληθούν από το κράτος και συγκεκριμένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το σχέδιο έχει τις «ευλογίες» της τρόικας, πάντως, τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραμμα, το οποίο και καταπατείται. Η αναδιάρθρωση του εγχώριου συνεταιριστικού κλάδου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και με βάση όσα έχουν υπογραφεί, αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

«Κλειδί» στη δίμηνη παράταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε από τους εταίρους μας κατά τις πρόσφατες επαφές τους με τις ηγεσίες και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, είναι η τρεχούμενη ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν στις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία-ορόσημο και για τις συστημικές τράπεζες, καθώς θα φανεί εάν και πόσου ύψους επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν. Που σημαίνει πως θα ληφθεί απόφαση για το αν θα «μπει χέρι» ή όχι στο «μαξιλάρι» των 11 δις. ευρώ του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δεσμευτεί πως το  απόθεμα του Ταμείου θα «πειραχτεί» μόνο για να καλυφθούν οι όποιες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και όχι για να καλυφθεί οποιοδήποτε άλλο κενό της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο οσονούπω θα δοθεί προς μελέτη, στοχεύει, όπως συμφώνησαν τροικανοί, ΤτΕ και Οικονομικό επιτελείο, στην αποτελεσματικότερη και ασφαλή χρηματοδότηση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εξυγίανση των συνεταιριστικών αποτελεί ένα πολύ μεγάλο «στοίχημα» για την τοπική κοινωνία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Παράγοντες από το συνεταιριστικό χώρο επισημαίνουν πως οι συνεταιριστικές αν και έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις ζητούν την ενίσχυσή τους από το κράτος, τη στιγμή που η αγορά δεν αντέχει να διαθέσει εκ νέου κεφάλαια. Ελπίζουν δε πως με την αλλαγή της διοίκησης στην ΤτΕ, η στήριξη των συνεταιριστικών από το ΤΧΣ θα επιβληθεί.

Από την ΤτΕ, πάντως, τονίζεται ότι οι συνεταιριστικές διαθέτουν τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους θεωρείται απαραίτητη για την οριστική τους έξοδο από την κρίση.

Οι «ζυμώσεις»

Η αναδιάρθρωση θα έρθει μέσα και από τις συγχωνεύσεις. Πλάνο, το οποίο είχε πέσει εξαρχής στο τραπέζι και το οποίο σταδιακά «στήνεται». Οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση των «ζυμώσεων» βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, λένε οι πληροφορίες, αρχής γενομένης της συνένωσης των συνεταιριστικών Δράμας, Έβρου και Σερρών με την Παγκρήτρια Τράπεζα. Ο ηγετικός ρόλος θα παιχτεί από την πλέον ισχυρή τράπεζα, ωστόσο, οι επαφές και των τεσσάρων είναι συχνές, προκειμένου το εγχείρημα να αποδώσει τα μέγιστα.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός κορυφαίου σχήματος, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 60%-65% του συνόλου του κλάδου. Τα σενάρια περί της συγχώνευσης ξεκίνησαν από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Απαιτείται αρχικά το «πράσινο φως» από την ΤτΕ, ακολουθούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών και τέλος η διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων για τις ανταλλαγές μερίδων.

Τι τρέχει με την Πανελλήνια

Η λύση των συγχωνεύσεων έβρισκε από την αρχή, πριν την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνη την τρόικα, η οποία προσέβλεπε στη συγκέντρωση του κλάδου υπό την Πανελλήνια Τράπεζα. Κίνηση, η οποία όμως δεν προχώρησε, από τη στιγμή που η ΤτΕ έβαλε κάτω από την «ομπρέλα» των συστημικών τις συνεταιριστικές. Και δεν προχώρησε, καθώς θα περιορίζονταν οι ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι μεγάλα αμερικανικά funds έχουν προσεγγίσει την Πανελλήνια, την ώρα που είναι γνωστό πως οι ξένοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο διορισμός όμως του Γιάννης Στουρνάρα στο «τιμόνι» της ΤτΕ «γεννάει» σενάριο περί συγχώνευσης της Πανελλήνιας με άλλες δύο τράπεζες. Τριπλός «γάμος» δηλαδή ενόψει.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<