Αποδεκατίζουν τις καλλιέργειες της Καστοριάς οι καρακάξες

21-07-2014, 10:28
Αποδεκατίζουν τις καλλιέργειες της Καστοριάς οι καρακάξες

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Τεράστια προβλήματα προκαλεί η εμφάνιση και η εξάπλωση επιβλαβών πτηνών στην περιοχή της Καστοριάς. Τα πουλιά δεν κυνηγιούνται πλέον, έχουν εξοικειωθεί με τους ανθρώπους και πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες, προκαλώντας μεγάλες ζημίες στις καλλιέργειες φρούτων και κηπευτικών, τα οποία στο σύνολό τους είναι προς εξαγωγή.

 

Τον ύπνο τους έχουν χάσει για μια ακόμη χρονιά οι παραγωγοί φρούτων και κηπευτικών της Καστοριάς, εξαιτίας των επιβλαβών πτηνών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή εδώ και αρκετό καιρό. Κίσσες, καρακάξες και μαυροπούλια τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί και προκαλούν σοβαρότατες ζημίες στις καλλιέργειες φρούτων και κηπευτικών. Και η κατάσταση αυτή έχει τις ρίζες της στην κρίση. «Τα πουλιά έχουν υπερδιπλασιαστεί γιατί δεν κυνηγιούνται λόγω κρίσης. Ο κυνηγός σκέφτεται ακόμα και τα πενήντα λεπτά της σφαίρας», εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) και προσθέτει πως επειδή δεν κυνηγιούνται, δεν φοβούνται και πλέον πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες.

 

Η ΓΕΟΚ με 300 παραγωγούς διαθέτει 13.000 στρέμματα μήλα και αχλάδια, 1000 στρέμματα κηπευτικά και 2.000 σταφύλι. Εξάγει σχεδόν το 95% της παραγωγής τους, η οποία πέρυσι ζημιώθηκε αρκετά από τον ίδιο λόγο. «Υπήρχαν κτήματα πέρσι που οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε κιλό», αναφέρει ο κ. Μωυσίδης και υπογραμμίζει ότι αυτά συνέβησαν όταν τα πουλιά ήταν λιγότερα από φέτος.

 

Η ΓΕΟΚ έχει ξαναστείλει και στο παρελθόν έγγραφα για να γνωστοποιήσει το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς. Φέτος, για πρώτη φορά έγινε αυτοψία από κλιμάκιο του δασαρχείου, αλλά και της περιφέρειας. Η απάντηση που πήρε η εταιρεία είναι ότι το θέμα έχει τεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιμένουν απάντηση. Ο κ. Μωυσίδης τονίζει πως οι παραγωγοί δεν ενδιαφέρονται να εισπράξουν αποζημίωση, αλλά θέλουν να μειωθούν τα επιβλαβή πουλιά. «Εάν τώρα είναι 10.000, σε δύο χρόνια θα είναι 100.000», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Όσο για τους… οικολόγους, όπως λέει ο κ. Μωυσίδης, όσοι ενοχλούνται από τα αιτήματα απομάκρυνσης των πτηνών, «ας παραιτηθούν αυτοί από το μισθό τους», όπως καταστρέφεται το εισόδημα των παραγωγών.

 

Η ΓΕΟΚ εξάγει τα προϊόντα της σε αρκετές χώρες, όπως η Νιγηρία, το Σουδάν, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Ρουμανία. Εάν ένα πουλί φάει το 1/3 του φρούτου, αυτό δεν είναι απλώς μη εξαγώγιμο, είναι άχρηστο.

 

Παλιότερα, υπήρξαν Νομοί που είχαν κηρυχθεί καραξόπληκτοι, αλλά και ποντικόπληκτοι. Ακόμα και κουνελόπληκτη είχε κηρυχθεί η Λήμνος πριν από μερικά χρόνια. Μεταξύ άλλων μέτρων, είχε υιοθετηθεί και αυτό της επιδότησης κυνηγιού, για τη μείωση του πληθυσμού των αγριοκούνελων που είχαν κατακλύσει το νησί.

 

Κανονάκι

Ίσως η πιο ενδεδειγμένη λύση για να διώξουν τα επιβλαβή πτηνά, σύμφωνα με ειδικούς, είναι το κανονάκι. Πρόκειται για μια συσκευή, η οποία εγκαθίσταται στις καλλιέργειες. Διαθέτει ρολόι και ανά μισή ώρα περίπου κάνει έναν θόρυβο, ο οποίος διώχνει τα πουλιά.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.02.2020 11:53

Αύξηση εργαζομένων στην ελληνική μεταποίηση
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση, αν και διαπιστώθηκε περαιτέρω...

01.02.2020 09:53

Συναγερμός στην Πολωνία: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N8 σε γαλοπούλες
Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν...

12.16.2019 14:46

Ο Βορίδης διαψεύδει ενδεχόμενο τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<