Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

21-07-2014, 10:11
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Επιζήμιοι εχθροί –θρίπες, τετράνυχος και αφίδες– αναπτύσσονται την εποχή αυτή στο υπαίθριο φασολάκι και το ωίδιο στο αγγούρι (υπαίθριο και υπό κάλυψη). Προσοχή χρειάζεται για πιθανή προσβολή της πατάτας από τον περονόσπορο και το δορυφόρο, που μπορεί να αντιμετωπιστούν συνδυαστικά, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για την αντιμετώπιση των κοκκοειδών και της μυίγας της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή (όψιμα πορτοκάλια και μανταρίνια).


ΦΑΣΟΛΑΚΙ (υπαίθριο)

Στο υπαίθριο φασολάκι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν αυτή την εποχή οι θρίπες, ο τετράνυχος και οι αφίδες.

Σημειώνεται ότι οι θρίπες προκαλούν ζημιές, διαρρηγνύοντας και απομυζώντας τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων, δημιουργούν κατσάρωμα των φύλλων και προκαλούν ανθόρροια των καρπών, είναι δε φορείς ιώσεων, που προκαλούν μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Συνιστάται ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα προσβολής των φασολιών από τετράνυχο, που εμφανίζεται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, είναι μικρές ασπροκίτρινες κηλίδες, στη συνέχεια κιτρίνισμα των φύλλων, προκαλώντας στο τέλος νέκρωση του φυτού. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή του.

Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του ακάρεος στην καλλιέργεια, πρέπει να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμησή του με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι αφίδες (μελίγκρες) είναι φορείς ιώσεων, που προκαλούν ζημιές με την απομύζηση του χυμού των φυτών και τα μελιτώματα που εκκρίνουν. Επισημαίνεται ότι η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνει με τα επιτρεπόμενα και κατάλληλα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών στα εσπεριδοειδή (κόκκινη ψώρα - μυτιλόμορφη ψώρα) γίνεται με την χρησιμοποίηση θερινού πολτού σκέτου ή σε συνδυασμό με ένα από τα άλλα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Συνιστάται τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και ποτισμένα, η δε επέμβαση να γίνει τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι σε οπωρώνες που έχουν σημειωθεί προσβολές από ψευδόκοκκο, μπορεί να γίνει συνδυασμένη η καταπολέμησή του με αυτή της κόκκινης ψώρας.

Ο ψευδοκόκκος μοιάζει με το λεκάνιο, είναι μικρότερος σε μέγεθος, περισσότερο πεπλατυσμένος και κιτρινοκάστανος και προσβάλλει πλην των εσπεριδοειδών και άλλα οπωροφόρα, αλλά και τα καλλωπιστικά. Επισημαίνεται ότι στα μελιτώδη εκκρίματά του αναπτύσσεται καπνιά και αντιμετωπίζεται με θερινό πολτό.

Εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος προσβολών από τη μυίγα της Μεσογείου, γι’ αυτό και απαιτείται συνέχιση της προστασίας σε όψιμα πορτοκάλια και μανταρίνια.

 

ΑΓΓΟΥΡΙ (θερμοκηπίου και υπαίθριο)

Τα συμπτώματα προσβολής του αγγουριού από ωίδιο, είναι η εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και τους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.

Προσοχή χρειάζεται γιατί ο μύκητας διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη μετάδοσή του. Επισημαίνεται ότι οι μολύνσεις από το μύκητα πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10ο-30οC και υγρασία 55-75% και η αντιμετώπισή του γίνεται ή με την αφαίρεση των φύλλων με έντονη προσβολή και την καταστροφή τους, ή με ψεκασμούς με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που πρέπει να αρχίσουν μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων που κινούνται ανάμεσα στον κάλυκα και τον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και παραμορφώνοντας τον καρπό, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της ποιότητάς τους.

Για τους παραγωγούς της συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ για τους βιοκαλλιεργητές η εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων των θριπών.

Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ιδανικές για τη γρήγορη ανάπτυξη και εξάπλωση του τετράνυχου, ενώ οι νύμφες και οι προνύμφες του εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σημειώνεται ότι οι ζημιές γίνονται εμφανείς στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με τη μορφή μικρών, ασπροκίτρινων κηλίδων και όταν προχωρήσει η ζημιά, τα φύλλα κιτρινίζουν, νεκρώνονται και όλο το φυτό καταστρέφεται.

Εφιστάται η προσοχή των καλλιεργητών και όταν διαπιστωθεί η παρουσία του τετράνυχου στα φυτά της αγγουριάς (τρεις τετράνυχοι ανά φύλλο) να γίνει άμεσα ψεκασμός με τα κατάλληλα, επιτρεπόμενα σκευάσματα που καταπολεμούν και τους θρίπες.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Οι πατατοφυτείες πρέπει να ελέγχονται αυτή την εποχή για πιθανή προσβολή τους από περονόσπορο και δορυφόρο και θεωρούνται ως ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση των προσβολών, τα υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής υγρασίας και το φαινόμενο της δροσιάς, όπου εμφανίζεται αυτή την εποχή. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης προσβολών, απαιτείται να γίνει άμεση επέμβαση με διασυστηματικά, κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, που συνδυαστικά αντιμετωπίζουν και τον περονόσπορο και το δορυφόρο.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<