«Κουβαρντάδες» 1,3 δισ. ευρώ!

21-07-2014, 10:08
«Κουβαρντάδες» 1,3 δισ. ευρώ!

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Ούτε αν πλήρωναν από την τσέπη τους τα τεράστια πρόστιμα που έχει επιβάλει η Κομισιόν για «αβλεψίες» στην πολιτική τους, δεν θα ήταν τόσο «κουβαρντάδες» οι Έλληνες πολιτικοί που πέρασαν την τελευταία δεκαετία από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης…

 

Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχει οριστικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η πληρωμή από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 710 εκατ. ευρώ! Τελευταία «πανταχούσα» ήρθε από την οριστικοποίηση επιστροφής του περίφημου «πακέτου Χατζηγάκη», που δόθηκε το 2009... αναδρομικά για ζημιές του 2008, οι οποίες ουδέποτε μετρήθηκαν από τον αρμόδιο ΕΛΓΑ.

 

Είχε προηγηθεί, μια εβδομάδα πριν, η οριστικοποίηση προστίμων ύψους 250 εκατ. ευρώ της περιόδου 2003-2005 (υπουργίας Δρυ, Τσιτουρίδη και Μπασιάκου) για ελλιπή εφαρμογή των κοινοτικών καθεστώτων σε ελαιόλαδο, αροτραίες καλλιέργειες και σταφίδα.

 

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και διαχρονικό, καθώς ποτέ δεν καταλογίστηκαν ούτε οι πραγματικές πολιτικές ευθύνες, αλλά ούτε και οι τυχόν αστικές ευθύνες στους υπαίτιους υπουργούς και το λοιπό πολιτικό ή και υπηρεσιακό προσωπικό. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός εν αγνοία του και μέσω του προϋπολογισμού πληρώνει ιλιγγιώδη ποσά για «αμαρτίες άλλων».


Πακέτο Χατζηγάκη

 

«Αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες το 2008 και το 2009, είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συνεπώς πρέπει να ανακτηθούν από το ελληνικό κράτος», επισήμανε στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

 

Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2011 η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση, με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό (...), παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

 

Ωστόσο, με την τελευταία απόφασή του, το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Το παλαιότερο…

 

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας για αναίρεση παλαιότερης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η χώρα μας είχε διαταχθεί να ανακτήσει ποσά της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το εν λόγω ποσό δόθηκε σε Έλληνες παραγωγούς κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις αγροτικές ενισχύσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., η ανάκτηση των 250 εκατ. ευρώ επικυρώθηκε «λόγω καθ’ υποτροπή πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και για τις αροτραίες καλλιέργειες». Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ελλάδα «δεν ολοκλήρωσε το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών στον ελαιοκομικό τομέα, ούτε το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων». Η ρίζα της υπόθεσης βρίσκεται στο 2007, οπότε επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήγαγαν στην Ελλάδα δύο έρευνες από τις οποίες αποκαλύφθηκαν, όπως επισημαίνει το Ευρωδικαστήριο, «πλημμέλειες στους ελέγχους», που είχαν διενεργήσει οι ελληνικές Αρχές την περίοδο 2003-2005.

 

Με απόφαση της 15ης Απριλίου 2011, η Επιτροπή επέβαλε στις αγροτικές δαπάνες που δηλώθηκαν από την Ελλάδα διορθώσεις ύψους πλέον των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή:

- 133.315.230,85 ευρώ στον ελαιοκομικό τομέα για τις περιόδους 2003/2004 και 2004/2005,

- 3.701.088,51 ευρώ για εκπρόθεσμες δαπάνες κατάρτισης του ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα και

- 122.425.959,66 ευρώ για το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων των αροτραίων καλλιεργειών για τις δηλώσεις του 2007.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα προσέφυγε κατά της απόφασης της Επιτροπής στο Γενικό Δικαστήριο, το οποίο, με απόφασή του, της 17ης Μαΐου 2013, απέρριψε τους λόγους ακυρώσεως που προέβαλε η Ελλάδα κατά της αποφάσεως της Επιτροπής. Η Ελλάδα άσκησε στη συνέχεια αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.


«Πρωταθλητές»

 

Τα παραπάνω έρχονται να αθροίσουν μαζί με άλλα πρόστιμα ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας την πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. Το χειρότερο είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για «αναπτυξιακές» ενσυνείδητες παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου (όπως συχνά συμβαίνει με άλλες χώρες), αλλά για φαινόμενα κακής λειτουργίας, πελατειακών σχέσεων, γραφειοκρατίας και τα όμοια.
Σε πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Dacian Ciolos για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, σε σχετική ερώτηση του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αναφερόταν ότι «ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των “διορθώσεων” που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το 2007 ανέρχεται σε 1.298,3 εκατ. ευρώ». Η Ελλάδα, δηλαδή, είναι μακράν πρώτη, με σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, με δεύτερη την Ιταλία με 759 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μάλιστα φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, το ποσό αυτό αποτελεί το 26,5% των συνολικών «διορθώσεων» που έχουν επιβληθεί στις 27 χώρες της Ε.Ε., από το 2007 μέχρι σήμερα.

 

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, ειδικότερα, το ποσό που επιβλήθηκε στην Ελλάδα να επιστρέψει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών «διορθώσεων» της περιόδου 2007-2013, αυξήθηκε κατά 136,3 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να καλείται μέσα στα επόμενα έτη να επιστρέψει 529 εκατομμύρια ευρώ!

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<