Απαιτείται αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού χώρου

15-07-2014, 11:53
Απαιτείται αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού χώρου

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)


«Ασπιρίνες» είναι για πολλούς τα μέτρα προστασίας των ροδακινοπαραγωγών, όχι γιατί μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, αλλά γιατί οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

 

 

Μικρή είναι η ανακούφιση που προσφέρουν τα μέτρα του ΥπΑΑΤ στους ροδακινοπαραγωγούς, αλλά δεν μπορεί να γίνει και τίποτα άλλο καλύτερο. Αυτή η άποψη επικρατεί στους γνωρίζοντες τα θέματα του χώρου, αλλά και σε αρκετούς παραγωγούς. Το ζήτημα είναι πως τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν στηρίζουν αυτόν που πραγματικά έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής μέσω Ε.Ε., μπορούν να υπαχθούν μόνο οι μεγάλοι, δηλαδή οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών στη χώρα, οι οποίες είναι περίπου δεκατέσσερις. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης την έχουν οι μικρές ομάδες, οι ανοργάνωτες και οι μεμονωμένοι. Επιπλέον, οι μεγάλες Ομάδες Παραγωγών αυτή τη στιγμή δεν έχουν αδιάθετα προϊόντα, ωστόσο το πρόβλημα τους είναι οι χαμηλές τιμές που προκαλούνται από την όλη κατάσταση. «Αν κοιτούσαν να αναγκάσουν τους ξέμπαρκους να οργανωθούν, τώρα δεν θα είχαμε πρόβλημα», είναι η άποψη που επικρατεί στο συνεταιριστικό χώρο.

 

Αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού χώρου

«Θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της αναδιοργάνωσης του συνεταιριστικού χώρου», τονίζει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να επεκταθεί ο θεσμός των Ομάδων Παραγωγών για να υπάρχουν εμπορικές συνενώσεις μεγαλύτερων σχημάτων. Να είναι, δηλαδή, αναγκασμένοι οι μικρότεροι να συνεργάζονται μεταξύ τους στο κομμάτι της εμπορίας σε μεγαλύτερα σχήματα, για να μπορούν, επίσης, με αυτόν τον τρόπο να ζητούν μεγαλύτερα κοινοτικά κονδύλια. «Και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν μεγάλες παραγωγές, αλλά δεν ‘‘πνίγονται’’ στην πρώτη φουρτούνα. Βρίσκουν τρόπους διάθεσης, έστω και σε χαμηλότερη τιμή», σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Πάντως, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να συνασπιστούν με τους Ισπανούς και να ζητήσουν την ενεργοποίηση των κανόνων για τις αποζημιώσεις deminimis από την Ε.Ε.

 

Διέξοδος το ξενοδοχείο

Ο κ. Γιαννακάκης βλέπει θετικά τη συζήτηση για προώθηση του ροδάκινου μέσω του τουρισμού. «Οι τουρίστες είναι ένα μεγάλο κομμάτι προσωρινού πληθυσμού. Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε κάποιες προωθητικές ενέργειες για το 2015, όπως να διαθέτουμε ροδάκινα στο λιμάνι στους τουρίστες», σημείωσε.

 

Εκρηκτική η κατάσταση στο εξωτερικό

Στα «κάγκελα» είναι οι παραγωγοί του εξωτερικού, καθώς το πρόβλημα είναι γενικευμένο και όχι μόνο ελληνικό. Προ ημερών, Γάλλοι παραγωγοί έστησαν… ενέδρα σε φορτηγά που μετέφεραν ισπανικά ροδάκινα στο Περπινιάν, έριξαν χιλιάδες κιλά φρούτων στο δρόμο και τα έκαψαν. Οι Γάλλοι θεωρούν πως τα εισαγόμενα φρούτα, όπως το ροδάκινο από την Ισπανία, ευθύνονται για τις χαμηλές τιμές που πιάνουν. Από την πλευρά τους, οι ισπανικές οργανώσεις δείχνουν ως υπεύθυνες τις αλυσίδες λιανικής που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους για να ρίξουν τις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι ισπανικές εξαγωγές ροδάκινου το 2013 στη Γαλλία έφτασαν τους 52.000 τόνους, εκ των οποίων οι 10.206 εστάλησαν τον Ιούλιο. Μεγάλο ποσοστό από αυτά τα ροδάκινα επανεξάγεται σε άλλες χώρες.

 

Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα

Στην Ευρώπη, η φετινή σοδειά ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων θα φτάσει τους 3.047,590 τόνους, αυξημένη κατά 11% από το 2013 και κατά 8% από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Συγκεντρωτικά, για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, οι τελευταίες εκτιμήσεις για το 2014 κάνουν λόγο για ροδάκινα και νεκταρίνια 3 εκατ. τόνων, ποσότητα αυξημένη κατά 11% από πέρσι.

Η ιταλική παραγωγή θα είναι σχεδόν ίδια με την περυσινή, μόλις +2%, ενώ στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας θα σημειωθεί άνοδος 13% και 15%. Όσο για την Ελλάδα, μετά τις περσινές καταστροφές από το χαλάζι, η σοδειά θα ενισχυθεί κατά 42%.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<