Τα ροδάκινα της οργής

15-07-2014, 11:45
Τα ροδάκινα της οργής

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Με μια κίνηση στα όρια του «πανικού», που θύμισε εποχές δεκαετίας ’80, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών.

 

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, μόνο η «προσφυγή στις αλήστου μνήμης χωματερές» έλειψαν, καθώς κατά τα άλλα, τόσο ο στρατός και τα νοσοκομεία όσο και οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, «επιστρατεύτηκαν» προκειμένου να σωθεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών. Όπως είναι αντιληπτό, από την προσπάθεια του υπουργείου να παρέμβει δεν θα «γλίτωναν» τα σχολεία εάν ήταν ανοικτά, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου σε ανάλογη κρίση στο συμπήρυνο ροδάκινο στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Το πρόβλημα είναι προφανώς μεγάλο λόγω της υπερπαραγωγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες παραγωγικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το προηγούμενο Σάββατο στη Γαλλία, στον αυτοκινητόδρομο Α9, έξω από την πόλη Περπινιάν, όταν Γάλλοι αγρότες σταμάτησαν τρία φορτηγά, προερχόμενα από την Ισπανία, γεμάτα με νεκταρίνια, προχωρώντας στην καταστροφή του φορτίου. Η ένταση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην πραγματοποίηση έκτακτης συνάντησης την περασμένη Πέμπτη, εκπροσώπων του κλάδου από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά και να εισηγηθούν μέτρα πολιτικής για το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλες.

Το θέμα αναμένεται να θέσει τόσο στο Συμβούλιο όσο και στον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.

Σχήμα οξύμωρο στην όλη κατάσταση, το οποίο ερευνάται από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και σε αυτή της λιανικής. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, οι τιμές κυμαίνονται από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό (πέρυσι ήταν στα 40-45 λεπτά το κιλό), ενώ στη λιανική αγορά της Αθήνας πωλούνται μεταξύ 1,50-2,30 ευρώ το κιλό.

Η φετινή παραγωγή του επιτραπέζιου στη χώρα μας διαμορφώνεται στους 300.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν τα 2/3 της φετινής. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά η πολύ χαμηλή οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη Ρωσία, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ρουβλίου κατά 10%, την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και την πτώση κατά 65% του εθνικού της νομίσματος, αλλά και ως αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου «στοιβάζεται στις αποθήκες», ενώ αρνητικά στην όλη κατάσταση επιδρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες οι εμπορικές σχέσεις των Ελλήνων με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων στις αναφερόμενες χώρες.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στο συμπύρηνο ροδάκινο, με την παραγωγή του να εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 400.000 µε 450.000 τόνους, έναντι 220.000 τόνων πέρυσι, 444.000 τόνων το 2012 και 365.000 τόνων το 2011. Σύµφωνα µε την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, φέτος οι τιµές αναµένεται να κινηθούν περίπου στα προπέρσινα επίπεδα. Υπενθυµίζεται ότι το 2012 το καλό συµπύρηνο ροδάκινο «απολάµβανε» τιµές ύψους 25 λεπτά το κιλό για κοµπόστα και κατάψυξη, ενώ όσες ποσότητες οδηγούνταν για χυµό, πουλήθηκαν στα 12-13 λεπτά το κιλό.

Τα μέτρα

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος:

- Ενεργοποιούνται από τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινων τα μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά. Η ηγεσία του υπουργείου θα εγκρίνει άμεσα την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών, ώστε να ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση η απόσυρση ροδάκινων από την αγορά στο ποσοστό που ορίζεται από τις κοινοτικές διατάξεις.

- Σε όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της χώρας, μετά από συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός του προς τα μέλη του, ζητά την αύξηση της κατανάλωσης τόσο σε όλους τους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων όσο και σε όλα τα εστιατόρια της χώρας.

- Το ροδάκινο εντάσσεται στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

- Σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, καθώς και στα Ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, εντάσσεται το ροδάκινο στο ημερήσιο σιτηρέσιο.

- Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ροδακινοπαραγωγικών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή θέση επί του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο και να προταθούν προς λήψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

- Την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Καρασμάνης θα θέσει στον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, το θέμα της κατάστασης στην αγορά ροδάκινου, ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και τη λήψη πρόσθετων, όπως η αύξηση των προς απόσυρση από την αγορά ποσοτήτων και η διερεύνηση του ενδεχόμενου οικονομικής στήριξης των παραγωγών, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

- Ταυτόχρονα, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα προσεχή χρόνια, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών ροδάκινων και την καλύτερή τους παρέμβαση στη διακίνηση και εμπορία του προϊόντος.

Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Καρασμάνης, στη δύσκολη αυτή συγκυρία «είναι αποφασισμένη να στηρίξει ένα από τα βασικά εθνικά μας αγροτικά προϊόντα, όπως το ροδάκινο και το εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών, με όσα μέσα διαθέτει».

 

ΣΕΤΕ: Διαθέστε ελληνικά προϊόντα

Ελληνικά αγροτικά προϊόντα προτρέπει τα μέλη του, ξενοδόχους, να διαθέτουν στο κοινό που εξυπηρετούν, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απηύθυνε ο ΣΕΤΕ προς τα μέλη του, αναδεικνύει το ζήτημα της υπερπαραγωγής ελληνικού επιτραπέζιου ροδάκινου, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια Ιουλίου-Αυγούστου, και εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου τα προτρέπει να διαθέτουν ελληνικά επιτραπέζια ροδάκινα σε όλα τα σημεία εστίασης, εντός και εκτός ξενοδοχείων.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, στόχος του ελληνικού τουρισμού παραμένει η στήριξη και η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, τα οποία ενισχύουν την τοπική παραγωγή και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες του τουρισμού.

 

Αγωνία και προτάσεις από τους τοπικούς φορείς

Σειρά ενεργειών για τη διάθεση εντός και εκτός ελληνικών συνόρων του επιτραπέζιου ροδάκινου, προτείνουν φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησαν ειδική σύσκεψη για το θέμα, με πρωτοβουλία του απερχόμενου Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και με τη συμμετοχή συνεταιριστικών φορέων, εξαγωγέων, εκπροσώπων επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων, βουλευτών και του νεοεκλεγέντος αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος άμεσα σε στρατό, νοσηλευτικά ιδρύματα, παιδικές κατασκηνώσεις, συσσίτια της Εκκλησίας και στις ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες. Παράλληλα, προτίθενται να ζητήσουν από το ΥπΑΑΤ να διεκδικήσει ποσοστό από το διαφημιστικό προϋπολογισμό των υπουργείων, αλλά και των υπό κρατικό έλεγχο οργανισμών και εταιρειών, έτσι ώστε να γίνει, σε συνεργασία με εξειδικευμένα γραφεία, δωρεάν διανομή φρούτων στους αρχαιολογικούς χώρους, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, όπου διακινούνται τουρίστες. Επιπλέον, ζητούν να εγκριθούν κονδύλια προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αγοράσει φρούτα για να τα διαθέσει δωρεάν.

Σχετικά με τις ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουν τη λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης προς τους παραγωγούς της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<