Πρόταση-βόμβα από το Επιμελητήριο Σερρών για το εργοστάσιο της ΕΒΖ-Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

14-07-2014, 13:40
Πρόταση-βόμβα από το Επιμελητήριο Σερρών για το εργοστάσιο της ΕΒΖ-Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Πρόταση βόμβα για ενοικίαση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες κατέθεσε με επιστολή του στον πρωθυπουργό και στα συναρμόδεια υπουργεία το Επιμελητήριο Σερρών, προκειμένου να αποφευχθεί το «λουκέτο» στη μονάδα.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει αντίτιμο ίσο με το 10% των κερδών, ενώ περιλαμβάνει και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την τευτλοκαλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, 30.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2015, 40.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2016 και άνω των 50.000 στρεμμάτων.

Στο μεταξύ, στα κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη συναντώνται σήμερα, Δευτέρα εργαζόμενοι, παραγωγοί και φορείς από τις δύο θιγόμενες περιοχές, Σέρρες και Ορεστιάδα, με στελέχη της ζαχαροβιομηχανίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τη μελέτη της Kantor. Σημειώνεται ότι η Kantor προτείνει το κλείσιμο των εργοστασίων για δύο χρόνια και την επαναλειτουργία τους μετά το πέρας του εν λόγω χρονικού διαστήματος, κατά τη διάρκεια του οποίου η εισηγμένη υποτίθεται πως θα έχει εξυγιανθεί.

Στην πρόταση αυτή οι εργαζόμενοι αντιδρούν σφόδρα, υποστηρίζοντας ότι εάν κλείσουν οι μονάδες σε Σέρρες και Ορεστιάδα, εκτός του ότι θα ακολουθήσει και το «λουκέτο» στο Πλατύ, δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά.

Επισημαίνεται δε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι φορείς είχε αρχικά προγραμματιστεί να έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Kantor την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου σήμερα να καταθέσουν στην ΕΒΖ τις δικές τους προτάσεις.
Αύριο, η συνεδρίαση του ΔΣ της ζαχαροβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη των εργοστασίων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της εταιρείας γενικότερα.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της επιστολής-πρότασης του Επιμελητηρίου Σερρών έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ενόψει της διαφαινόμενης απόφασης της Διοίκησης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για κλείσιμο δύο εργοστασίων, των Σερρών και της Ορεστιάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την απομάκρυνση του προσωπικού, πιθανώς  λόγω των συνεχόμενων αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων (ΕΒΖ: -15.542.265 € από 01/07/2013 έως 31/03/2014),  σε συνέχεια της πρότασής μας στις 14.01.2014 να αναλάβει το Επιμελητήριο Σερρών τη διοίκηση του Εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών, πρόταση που υπεβλήθη και στον Πρωθυπουργό της χώρας στις 23 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου 2014, και την οποία παρουσιάσαμε  στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 29.01.2014, παραθέτουμε νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ζαχαρουργείο των Σερρών, για να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη βιομηχανία με δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προβληματισμένοι από το γεγονός ότι δεν λάβαμε ακόμη καμία επίσημη απάντηση επί της πρότασής μας και θορυβημένοι από το ενδεχόμενο της μονομερούς απόφασης της Διοίκησης της ΕΒΖ για κλείσιμο του εργοστασίου των Σερρών, ως ο επίσημος εκφραστής του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας και ως επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας σε οικονομικά θέματα, επανερχόμαστε με τη νέα πρότασή μας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, πιστεύοντας ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του Νομού Σερρών, μιας δημόσιας επένδυσης πολλών εκατομμυρίων, ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες μεταποίησης πρωτογενούς παραγωγής σε έναν Νομό, όπου ο κλάδος της μεταποίησης παρουσιάζει δραματική μείωση και βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ελλάδα ως προς το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π.

Παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις και τις συζητήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, και δεδομένων των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων - που συνεχίζονται βάσει δημοσιευμένων Ισολογισμών της ΕΒΖ Α.Ε.-  πιστεύοντας ότι δίνουμε την πραγματική λύση για το Εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών, προτείνουμε:
- να δοθεί σε επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, που ήδη  μάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με ενοικίαση διάρκειας τουλάχιστον 15 ετών και αντίτιμο το 10% των κερδών και ενδεικτική καλλιέργεια τεύτλων για τα επόμενα χρόνια: 30 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2015, 40 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2016 και άνω των 50 χιλιάδων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων από το 2017 και μετά.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ως αποτέλεσμα:

- την αύξηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και του Α.Ε.Π. του Νομού Σερρών,

- την αξιοποίηση των μηχανημάτων παραγωγής, συγκομιδής και μεταφοράς ζαχαρότευτλων των αγροτών και την αποφυγή της απαξίωσης των αντίστοιχων επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ του αγροτικού κόσμου,

-  την  αποφυγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων και την επαναφορά της ΕΒΖ σε κερδοφορία,

-  την οικονομική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Κύριε Πρόεδρε,

Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση από τη Διοίκηση της ΕΒΖ της πρότασής μας μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην κάλυψη με παραγωγή στην Ελλάδα της εθνικής ποσόστωσης , το 50,01% της οποίας απωλέσαμε με συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα μας σε αθρόες εισαγωγές, αλλά, έχοντας ως διαπραγματευτικό όπλο την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας ζάχαρης, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ποσόστωση που είχαμε πριν από τη μείωση.

Ευχόμαστε να μην οδηγηθούμε σε νέα απώλεια παραγωγικής μονάδας της ΕΒΖ (εργοστάσιο Σερρών), όπως έγινε δυστυχώς με τα δύο εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας, τα οποία απαξιώθηκαν και δεν μετατράπηκαν σε μονάδες βιοαιθανόλης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.  

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μέγκλας"

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<