Η μάχη του νερού

14-07-2014, 12:15
Η μάχη του νερού

Toυ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Νωρίτερα παρά ποτέ ξεκίνησε ο «πόλεμος του νερού» στον Θεσσαλικό κάμπο. Πλησιάζοντας στην καρδιά του καλοκαιριού και πολύ νωρίτερα από τις συνήθεις… μάχες του Αυγούστου, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες παραγωγών του κάμπου, τόσο της Λάρισας όσο και της Καρδίτσας, για ελλιπέστατη άρδευση των καλλιεργειών τους.

 

Από τη μια, παραγωγοί της Καρδίτσας κάνουν λόγο για χωράφια που έχουν ποτιστεί ελάχιστα ή και καθόλου το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με καταστροφή οι καλλιέργειές τους, από την άλλη, οι Λαρισαίοι ζητούν την έγκαιρη άυξηση της παροχής νερού του Πηνειού από τη Λίμνη Πλαστήρα και συγκεκριμένα φτάσει στα έγκαιρα στο 1,8 εκ. κυβικά, που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο.

 

Ο θεσσαλικός κάμπος αρδεύεται από τις λίμνες της ορεινής Καρδίτσας (Σμοκόβου και Πλαστήρα) και κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται πρόβλημα λειψυδρίας, αφού οι βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα και της άνοιξης ήταν αρκετές.
Ωστόσο, οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι μόνο τα χωράφια που βρίσκονται κοντύτερα στις λίμνες αρδεύονται επαρκώς, ενώ για τα υπόλοιπα το νερό στερεύει και τα αρδευτικά κανάλια είναι στεγνά.

 

Οι ίδιοι αποδίδουν το φαινόμενο σε προβληματική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού των λιμνών της περιοχής. Όπως και να ’χει, αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, ώστε να αρδεύονται όλα τα χωράφια του κάμπου, οι ζημιές στην παραγωγή θα είναι μεγάλες.
Γι’ αυτό οι παραγωγοί κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» και ζητούν από τους αρμοδίους να φροντίσουν, χωρίς άλλη χρονοτριβή, για την αποκατάσταση της άρδευσης του συνόλου των καλλιεργειών.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έχει υπογράψει από τα μέσα Ιουνίου τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Κατασκευή πρόχειρων φραγμάτων στον Πηνειό 5ου αντλιοστασίου Ομολίου – Παλαιοπύργου & Εννιπέα», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, μέσω των οποίων θα αρδευτούν σημαντικές περιοχές της Λάρισας.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Στόχος μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι να παρεμβαίνουμε με μικρά και μεγάλα έργα στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας. Με το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζουμε την έλλειψη νερού για άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε εκτάσεις 50.000 στρεμμάτων συνολικά. Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και σχεδιάζουμε και νέα έργα στον τομέα της άρδευσης μέσω του νέου ΕΣΠΑ, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έχει στη διάθεσή της για πρώτη φορά Γεωργικό Ταμείο».

 

Η άρδευση των εκτάσεων αυτών γίνεται από τα νερά του ποταμού Πηνειού με άντληση από υφιστάμενα αντλιοστάσια κατάντι της πόλης της Λάρισας, είτε με αντλητικά συγκροτήματα των αγροτών είτε με χρησιμοποίηση του υπάρχοντος στραγγιστικού δικτύου της περιοχής. 

 

Στον Τύρναβο

Στον Τύρναβο οι αγρότες υποχρεώθηκαν να προσλάβουν εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξη των γεωτρήσεών τους από τις κλοπές. Εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου διαπίστωσαν τις τελευταίες εβδομάδες νέα εκτεταμένα κρούσματα κλοπών σε εξαρτήματα του δικτύου άρδευσης, υπόγειων και επίγειων, όπως είναι οι μπρούτζινες βάνες. Συγκεκριμένα, για τέταρτη συνεχή φορά, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, μόνο σε δύο γεωτρήσεις στην αγροτική περιοχή «Μπουγάζι» άγνωστοι αφαίρεσαν καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ για να καρπωθούν το χαλκό. Συνέπεια των κλοπών ήταν να μείνουν χωρίς νερό δεκάδες στρέμματα με καλλιέργειες και μάλιστα στην περίοδο της συγκομιδής.

 

Στην Κωπαΐδα

 

Λύση στο «και πέντε» της καλοκαιρινής αρδευτικής περιόδου βρέθηκε στην Κωπαΐδα. Τα δύο αντλιοστάσια στην Υλίκη τέθηκαν σε λειτουργία μετά την πληρωμή των οφειλών προς την ΔΕΗ από τον Οργανισμό Κωπαίδας (Ο.Κ.).

 

Προηγήθηκε ένας «μαραθώνιος» διαβουλεύσεων παραγόντων, αυτοδιοικητικών και βουλευτών χωρίς, μέχρι πριν λίγες ημέρες, να φαίνεται… νερό στο βάθος του τούνελ. Την προπερασμένη Τετάρτη κάτι άρχισε να «κινείται», σε συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά και Ευγενίας Ουζουνίδου με τη διοίκηση της ΔΕΗ, για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τα δύο μέρη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προκρίθηκε η πρόταση για υπογραφή από τον Ο.Κ. και τη ΔΕΗ σύμβασης εκχώρησης απαιτήσεων.

 

Δηλαδή, ο Οργανισμός να εκχωρήσει στη ΔΕΗ οφειλές προς αυτόν από αγρότες για τέλη άρδευσης, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ Λιβαδειάς και Θήβας, ύψους 500.000 ευρώ και παράλληλα να καταβληθεί σε μετρητά το ποσό των 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σύνολο ανέρχεται στο ποσό που απαιτείται κάθε χρόνο για την κατανάλωση ενέργειας για την άρδευση της Κωπαΐδας.

 

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Οργανισμού, από τις 500.000 που θα πάρει η ΔΕΗ, οι 300.000 έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ Λιβαδειάς και οι 200.000 στη ΔΟΥ της Θήβας. Επεσήμανε, δε, ότι μέχρι το Σεπτέμβριο που ο Ο.Κ. θα περάσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει βεβαιωθεί στις ΔΟΥ το σύνολο των οφειλών, που φτάνει, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<