«Τρεχάτε ποδαράκια μου» για τη νέα ΚΑΠ

14-07-2014, 12:06
«Τρεχάτε ποδαράκια μου» για τη νέα ΚΑΠ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Όποια συζήτηση δεν έγινε επί ένα χρόνο για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να την κάνει σε περίπου τρεις εβδομάδες, καθώς στα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της στα ευρωπαϊκά όργανα.

 

Τη στιγμή που οι Ιταλοί έχουν επιλέξει τη λύση της μιας περιφέρειας, η Ισπανία των 4 περιφερειών, η Πορτογαλία της ειδικής στήριξης της κτηνοτροφίας, ακόμα και η Γερμανία έχει πάρει της αποφάσεις της (μεταφορά κονδυλίων στον δεύτερο πυλώνα των διαρθρωτικών προγραμμάτων), η Ελλάδα με ευθύνη της υπουργίας Τσαυτάρη, αναζητεί ακόμα τη λύση της τελευταίας στιγμής. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις για το πώς θα μοιραστούν τα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, αναμένεται να ληφθούν υπό πίεση, κυρίως πολιτική, επιδιώκοντας να ενισχυθούν προϊόντα που αρχικά θα υφίστανται σημαντικές απώλειες, όπως το ελαιόλαδο και η σταφίδα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δέχεται καθημερινά και συνομιλεί με αγρότες από κάθε περιοχή της χώρας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων και των παραγωγών οπωροκηπευτικών.

 

Η τάση που διαμορφώνεται σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις της προηγούμενης ηγεσίας, που διαιρούσε τη χώρα σε τρεις περιφέρειες με βάση τον κύριο τύπο των αγροτικών συστημάτων –βοσκότοπους, γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις ετησίων καλλιεργειών–, είναι ο χωρισμός των άμεσων ενισχύσεων ανά την επικράτεια σε δύο κλίμακες, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι επιδοτήσεις: στην πρώτη θα περιλαμβάνονται οι καλλιέργειες αροτραίων και στη δεύτερη οι βοσκότοποι, με στόχο να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία. Τα υπόλοιπα προϊόντα θα συµπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεµένων.

 

Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει προσεκτικά τις ειδικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής σε κάποιες περιοχές και τα βήµατα που επιχειρούν αντίστοιχα οι µεσογειακές χώρες. Οι πληροφορίες θέλουν, για παράδειγµα, το ρύζι και τη βιοµηχανική τοµάτα να εντάσσονται χωρίς δεύτερη σκέψη στο καθεστώς των συνδεδεµένων. Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι προϊόντα, όπως ελαιόλαδο και σταφίδα, θα «βολευτούν» µε άλλου είδους ρυθµίσεις (περιβαλλοντικά κ.ά.), οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει περιθώριο στον κατάλογο µε τις συνδεδεµένες να έχουν θέση τα εσπεριδοειδή, τα ζαχαρότευτλα και οι σπόροι σποράς. Τον σχετικό κατάλογο θα συµπληρώσουν και κάποια προϊόντα από τον τοµέα της ζωικής παραγωγής, µε το βόειο κρέας και κάποιες κατηγορίες γάλακτος να προηγούνται στο φάσµα των επιλογών που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.


4 Περιφέρειες το ΓΕΩΤΕΕ

 

Τη δημιουργία τεσσάρων Περιφερειών (διαφορετική από την πρόταση Τσαυτάρη, που έκανε λόγο για τρεις, όσο και από την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που προτείνει μια Περιφέρεια) πρότεινε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Ειδικότερα, το προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ προτείνει τη διαίρεση της χώρας σε τέσσερις Περιφέρειες: αρδευόμενες ετήσιες ή πολυετείς, ξηρικές ετήσιες ή πολυετείς, βοσκότοπους και ξεχωριστά δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης στην Αχαρνών 2, αναφέρθηκαν ακόμα στην ανάγκη μεταφοράς μεγάλου χρηματικού ποσού από το πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, αλλά και στη σύνδεσή τους.

 

Οι κτηνοτρόφοι

 

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

 

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΕΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παναγιώτρη Πεβερέτο, πρότεινε στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ τη μεταφορά 250 εκατ. ευρώ στην κτηνοτροφία, μέσω γενναίας στήριξης των βοσκοτόπων και αύξησης της ανά στρέμμα ενίσχυσης. Σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία, θέση του ΣΕΚ είναι ότι η χώρα πρέπει να κάνει χρήση του μέτρου στο μέγιστο ποσοστό (8%), συμπεριλαμβανομένου του 2% για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Ποσοστό 10% σημαίνει, όπως επισήμαναν, ότι ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης για τη χώρα μας θα ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.


Το βαμβάκι

 

Για σφοδρή αναδιανομή του εισοδήματος στη Θεσσαλία από τη νέα ΚΑΠ και για προβλήματα κοινωνικής ισορροπίας που θα προκληθούν σε περιοχές όπου κυριαρχούσε το βαμβάκι, όπως Φάρσαλα, Κραννώνας, Πλατύκαμπος κ.λπ., έκαναν λόγο σε πρόσφατη συναντησή τους τα στελέχη της Διεπαγγελματικής Βάμβακος (συνεταιριστές και εκκοκκιστές).

 

Οι Θεσσαλοί εκκοκκιστές μιλούν ακόμη και για «μείωση κατά ένα μεγάλο ποσοστό του Θεσσαλικού ΑΕΠ». Το πλήγμα ακούει στο όνομα «αποσυνδεδεμένη επιδότηση», η οποία με την νέα ΚΑΠ μειώνεται κατά το ήμισυ. Από το 2004 μέχρι σήμερα η αποσυνδεδεμένη δίνονταν με βάση τα ιστορικά δικαιώματα του κάθε παραγωγού και κυμαίνονταν από 75-80 ευρώ/στρ.

 

Με τη νέα ΚΑΠ και στο πλαίσιο σύγκλισης των Περιφερειών της Ε.Ε., αποφασίστηκε η αποσυνδεδεμένη να δοθεί εκτατικά και όχι βάση δικαιωμάτων. Έτσι, υπολογίζεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν το 50% της αποσυνδεδεμένης, ήτοι θα λάβουν περίπου 40 ευρώ/στρ.

 

Αυτό για μια καλλιέργεια που έχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες καλλιέργειες (π.χ. αυξημένα τιμολόγια ΔΕΗ, πετρέλαιο, λιπάσματα για την αντιμετώπιση ασθενειών κ.λπ.) έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις και θα αναγκάσει κάποιους να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα δημητριακά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<