Ψάρια: Αναδιάρθρωση το 2015, απειλείται ο ιχθυοπληθυσμός

04-07-2014, 12:42
Ψάρια: Αναδιάρθρωση το 2015, απειλείται ο ιχθυοπληθυσμός

Της Βούλας Μαλαίνου

Μέχρι το τέλος του μήνα η συμφωνία τραπεζών και εισηγμένων της αγοράς ιχθυοκαλλιεργειών για τη μετοχοποίηση των χρεών θα έχει «κλειδώσει», ενώ η αναδιάρθρωση του κλάδου θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο δίμηνο του 2015, απειλώντας το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο των εταιρειών, τον ιχθυοπληθυσμό.

Ξεκινώντας από τις Νηρέα και Σελόντα, οι τράπεζες δρομολογούν σχεδόν παράλληλα τις πρωτοβουλίες τους περί της εξυγίανσης των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, ύστερα από πολύμηνη απραξία. Το γεγονός από μόνο του είναι θετικό, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη αναδιαρθρώσεων και για άλλες «προβληματικές» αγορές. Από την άλλη, ωστόσο, το ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών παρατείνεται μέχρι και του χρόνου, δυσαρεστεί και προβληματίζει τους φορείς του κλάδου.

Ο κύβος ήδη ερρίφθη για δύο από τους μεγαλύτερους «ψαράδες», το Νηρέα και το Σελόντα, καθώς μέσα στον Ιούλιο το deal για τη μετοχοποίηση των δανείων θα έχει κλείσει.

Στις 24/7 η Σελόντα καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν η μείωση μετοχικού κεφαλαίου, η αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων εκ τραπεζικού δανεισμού και η έκδοση ομολογιακών έως 105 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της εισηγμένης, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη, ουσιαστικά επιβεβαιώνει πληροφορίες της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες, η εταιρεία έχει επέλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την εξυγίανσή της.

Είχε δε προηγηθεί η αποκάλυψη από τον Αριστείδη Μπελλέ, το βασικό μέτοχο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Νηρέας, ότι η συμφωνία για τη μετοχοποίηση των χρεών της επιχείρησης θα επισφραγιστεί μέσα στο μήνα.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο των συστημικών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) για τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, οι πιστωτές ακολουθούν την τακτική, την οποία από την αρχή είχαν επιστρατεύσει. Αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο των εισηγμένων και στη συνέχεια τις πουλούν, καθώς, όπως έχει ξαναγράψει η «Παραγωγή», θέλουν να αποφύγουν την ανάληψη του management. Το πλάνο των τραπεζών αποτελείται από τα εξής τέσσερα βήματα:

  1. Μετοχοποιούν χρέη 110-120 εκατ. ευρώ σε Νηρέα και Σελόντα
  2. Αναχρηματοδοτούν τα υπόλοιπα δάνεια
  3. Επέρχονται οι απαραίτητες συνέργειες, συγχωνεύσεις και εξαγορές, έτσι ώστε να προκύψουν μεγάλα, βιώσιμα σχήματα
  4. Περνούν ποσοστά σε private equity funds. Σημειώνεται εδώ ότι κεφάλαια και από την εγχώρια αγορά, αλλά και από το εξωτερικό θέλουν να επενδύσουν στις ιχθυοκαλλιέργειες, «βλέποντας» μεγάλες ευκαιρίες σε αυτές.

Από μεγαλομέτοχος… μικρομέτοχος

Η μετοχοποίηση των χρεών της Νηρέας καταστεί τον κ. Μπελλέ και κάθε μεγαλομέτοχο της εταιρείας σε μικρομέτοχο, εξ ου και το μείζον πρόβλημα! Πληροφορίες λένε ότι η κεφαλαιοποίηση στο Νηρέα θα αφορά σε τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 50-60 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο δανεισμού 226 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 56 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα και άλλα 132 εκατ. ευρώ είναι πληρωτέα το 2015. Ζητούμενο για την εισηγμένη είναι η αναδιάρθρωση των υπόλοιπων δανείων, η οποία ενδέχεται να προβλέπει επιμήκυνση, μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει «συνδιοικητής» στην εισηγμένη, ο οποίος θα αναλάβει ρόλο «Μεγάλου Αδελφού», παρακολουθώντας τις ταμειακές ροές. Που σημαίνει πως τα ποσοστά των βασικών μετόχων, Μπελλέ (21%) και Kahka

Bendukidze(23,7%) θα υποχωρήσουν αισθητά.

Όσον αφορά τη Σελόντα, κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ότι οι εξελίξεις θα «τρέξουν» ταχύτερα. Γίνεται λόγος για μετοχοποίηση οφειλών κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ληξιπρόθεσμα, τα οποία ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες, οι υποχρεώσεις της φτάνουν συνολικά τα 245,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 44,3 εκατ. ευρώ στο τέλος πρώτου τριμήνου.

Δίας

Το εγχείρημα για τη Δίας παραμένει μετέωρο, λένε παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι τονίζουν δε πως οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου αποτελούν τα «πειραματόζωα» των τραπεζών όσον αφορά στις πολιτικές που ακολουθούν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο επενδυτής-προμηθευτής, που σώζει στο παρά πέντε τη Δίας, είναι η Agroinvest. Η εταιρεία, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Βογιατζή, αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο με δραστηριότητες στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών ειδών, ζωοτροφών και βασικό προμηθευτή αρκετών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

Η Δίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον όμιλο, ο οποίος θα αναλάβει το διπλό ρόλο του επενδυτή-προμηθευτή στην εισηγμένη, προωθώντας σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο προβλέπει πρωτίστως κεφαλαιοποίηση χρεών, στην οποία έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι, οι Linnaeus Capital και Tethys Oceam, συμφερόντων του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukidze, ο οποίος στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών έχει ρίξει εντός μίας τριετίας το εντυπωσιακό ποσό των 70 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως, να έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<