Κερδίζει έδαφος η στέβια

01-07-2014, 13:32
Κερδίζει έδαφος η στέβια

Σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές μπαίνει η Ελλάδα στην καλλιέργεια του φυτού στέβια. Μόλις μερικά χρόνια μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρήση του φυσικού γλυκαντικού σε τρόφιμα και ποτά, το πρώτο εργοστάσιο της Ε.Ε. αναμένεται να χτιστεί στη χώρα μας.

 

Δεν υπάρχει, λοιπόν, ανάλογη εμπειρία σε κοινοτικό επίπεδο, αλλά τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί, δείχνουν πως το φυτό αυτό έχει μια θέση κάτω από τον ελληνικό ήλιο και μάλιστα με αξιώσεις και προοπτικές για αύξηση των υπάρχοντων καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Η μια ημερίδα για το… θαυματουργό φυτό -τόσο για την υγεία των καταναλωτών, όσο και για την τσέπη των παραγωγών- διαδέχεται η μια την άλλη. Αναλόγως, τονώνεται διαρκώς και το ενδιαφέρον των εταιρειών τροφίμων και ποτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την πρώτη ύλη, που κερδίζει μια θέση στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.

 

Πέφτουν υπογραφές στην Καρδίτσα

 

Μέχρι τις 7 Ιουλίου θα έχουν υπογράψει οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας στην Καρδίτσα για το πρώτο μεταποιητήριο. Ο φάκελος που κατέθεσαν προ μηνών στο πρόγραμμα Leader έγινε δεκτός και η μονάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 260.000 και ποσοστό ενίσχυσης 50%. Έτσι, στις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του 2014.

 

Τα 40 μέλη του Συνεταιρισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, καθώς τα πειράματα που έχουν κάνει μέχρι τώρα είχαν θετικό αποτέλεσμα. Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κουλοσούσας, τα φύλλα στέβιας που εξετάστηκαν περιείχαν 12%-15% γλυκαντική ουσία, ποσοστό ικανοποιητικότατο. Από τον Συνεταιρισμό σημειώνουν ότι το προϊόν τους είναι αρκετά καλύτερο από άλλα εισαγόμενα που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Ήδη παραγωγοί έχουν δώσει προϊόν για να ξεκινήσουν και μόλις τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο, θα αρχίσουν να δειγματίζουν το προϊόν τους. Όπως σημειώνει ο κ. Κουλοσούσας, οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί. Πολλές εταιρείες τους έχουν χτυπήσει την πόρτα και περιμένουν να τους δώσουν τα πρώτα δείγματα. Άλλωστε, εάν το εργοστάσιο «περπατήσει», υπάρχουν προοπτικές για αύξηση της παραγωγής.

 

Τρέχουν και στο Αγρίνιο

 

Τη στέβια έχουν υποδεχθεί εδώ και καιρό τα χωράφια του Αγρινίου. Η Ένωση έχει πειραματιστεί με το φυτό εδώ και 6-7 χρόνια και εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον καπνό, αφήνοντας πραγματικό εισόδημα στον παραγωγό.

 

Μάλιστα, η Ένωση Αγρινίου έχει κλείσει συμφωνία για αποκλειστική συνεργασία με την SunFruits και την EuroStevia για τη διάθεση του προϊόντος που θα καλλιεργούν οι αγρότες της. Επ’ αυτού και για το μελλοντικό στήσιμο του εργοστασίου μεταποίησης έχει ήδη γίνει επίσκεψη κλιμακίου της Ένωσης στην Ινδία, στην έδρα της SunFruits. Πάντως, το ενδιαφέρον για τη στέβια στην περιοχή είναι ζωηρό, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.000 στρέμματα.

 

Στρέφεται στη στέβια η Coca Cola

 

Αναψυκτικό με στέβια ετοιμάζεται να ρίξει στην αμερικάνικη και βρετανική αγορά ο παγκόσμιος κολοσσός Coca Cola. Όπως επισημαίνει το περιοδικό Forbes, ενώ οι καταναλωτές απομακρύνονται από τα αναψυκτικά με προσθήκες ζάχαρης και παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στα τεχνητά γλυκαντικά και το πόσο ασφαλή είναι, η Coca Cola προσπαθεί να βρει τη λύση στο φυτό στέβια. Η εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει το νέο προϊόν στην Αργεντινή και τη Χιλή, μετά από μήνες δοκιμών και τώρα ετοιμάζεται να το «ρίξει» στις ΗΠΑ και τη Βρετανία φέτος.


Η νέα ζάχαρη

 

Η στέβια «γεννήθηκε» στα υψίπεδα της Παραγουάης. Πρόκειται για φυσική γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες. Μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή ζάχαρη και τις τεχνητές ουσίες, έχοντας όμως πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντί της, καθώς δεν έχει τις παρενέργειες που αποδίδονται σε αυτές. Μάλιστα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι η στέβια περιέχει πάνω από 100 οργανικές και ανόργανες ουσίες, τις οποίες χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

 

Η στέβια χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές ως υποκατάστατο ζάχαρης και σε περισσότερες από 20 χώρες. Μόλις το Νοέμβριο του 2011 η Ε.Ε. επέτρεψε τη χρήση της ως υποκατάστατο ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η παραγωγή της στέβιας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 20-30% όλων των διαιτητικών γλυκαντικών, ενώ η συνολική παγκόσμια αγορά γλυκαντικών κυμαίνονταν στα 58,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

 

Κατά τα πειράματα στην Ελλάδα, η στρεμματική απόδοση της στέβιας ήταν μεταξύ 100-400 κιλών ανά στρέμμα. Με τιμές πώλησης που μπορούν να φτάσουν τα 3 ευρώ το κιλό, το εισόδημα του παραγωγού είναι σε καλά επίπεδα. Το κόστος παραγωγής είναι περίπου 400-500 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ το φυτό χρειάζεται να σπαρθεί μόνο μια φορά στα 4-5 χρόνια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<