Για πρώτη φορά εισαγωγές σκληρού σίτου;

30-06-2014, 12:09
Για πρώτη φορά εισαγωγές σκληρού σίτου;

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Εισαγωγές σκληρού σιταριού για πρώτη φορά είναι πολύ πιθανό να κάνει φέτος η Ελλάδα, λόγω της υποβάθμισης της παραγωγής που έχουν προκαλέσει οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν λίγο πριν τον θερισμό.


Οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ευνόησαν την ανάπτυξη ενός μήκυτα, που προκαλεί σεπτόρια, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και από σκωρίαση. Μόνο στη Λάρισα, από το Κιλελέρ μέχρι τα Φάρσαλα, υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί σημαντική ζημιά πάνω από 120.000 στρέμματα με σιτάρι, αλλά το τελικό μέγεθός της θα φανεί όταν ολοκληρωθεί το αλώνισμα.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, οι δυσμενείς για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες προκάλεσαν το «άσπρισμα» μεγάλου μέρους των σιτηρών και έτσι έχασαν ειδικό βάρος, δηλαδή απόδοση σε σιμιγδάλι (από 80 ειδικό βάρος έπεσαν στα 65 έως 72 σύμφωνα με τις πρώτες δειγματοληψίες), με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην καλύτερη περίπτωση για ζωοτροφή. Σε όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και οι προσβολές κατά τόπους, από σκωρίαση, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική μείωση στις αποδόσεις.

 

Αποτέλεσμα, αυτής της κατάστασης είναι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι εγχώριοι μύλοι να εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγών από Γαλλία και Καναδά για να καλύψουν τις ανάγκες.

 

Στον τομέα των σκληρών σιτηρών η χώρα είναι κυρίως εξαγωγική, αφού από τον 1 εκατ. τόνο περίπου που παράγεται ετησίως πάνω από το 60% της ποσότητας εξάγεται κυρίως προς τις βιομηχανίες ζυμαρικών της Ιταλίας. Αντίθετα, η χώρα είναι έντονα εισαγωγική σε μαλακά σιτηρά (πάνω από 300.000 τόνους εισάγει ετησίως).

 

Στα ύψη οι τιμές

Η έλλειψη ποιοτικού προϊόντος που προκάλεσαν στην αγορά οι καιρικές συνθήκες, δημιουργεί καλές προυποθέσεις για υψηλά επίπεδα τιμών παραγωγού, απ’ όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν προιόν απαλλαγμένο από τις ασθένεις.

 

Οι αγρότες πέρσι πήραν περίπου 22 λεπτά/κιλό για το σκληρό σιτάρι και 20 λεπτά/κιλό για το μαλακό, ενώ το 2012 εισέπραξαν ως και 26 λεπτά/κιλό. Φέτος οι τιμές έχουν ανοίξει τα 23 λεπτά το κιλό με σημαντικές προοπτικές ανόδου τους για τα ποιοτικά και στα 18-20 λεπτά στα υποβαθμισμένα. Εδώ και µια εβδοµάδα, η ΕΑΣ Τρικάλων αγοράζει το σκληρό σιτάρι ελαφρώς υποβαθμισμένο στα 20 λεπτά το κιλό.

 

Copa - Cogeca


Το θέμα απασχόλησε και σε ευρωπαικό επίπεδο τις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, οι οποίες κατά την τελευταία τους συνεδρίαση, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες στην παραγωγή σίτου στον ευρωπαϊκό νότο.

 

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τα δημητριακά κ. Max Schulman, από τη Φινλανδία, επεσήμανε το πρόβλημα με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, αλλά και την ασθένεια της κίτρινης σκωρίασης που έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές χώρες. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία «εργαλείων» που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων που επηρεάζουν ποιοτικά την παραγωγή.

 

Μεταξύ αυτών ανέφερε την καλλιέργεια νέων ποικιλιών, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές τόσο στις ασθένειες όσο και στις εναλλαγές του καιρού. «Αυτό το έτος δείχνει ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες των δημητριακών. Οι Ευρωπαίοι γεωργοί δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της Ε.Ε., χωρίς αυτά τα προϊόντα, αλλά και χωρίς τη χρήση νέων ποικιλιών», επέμεινε ο κ. Schulman.

 

Στις τελευταίες εκτιμήσεις τους για την παραγωγή δημητριακών (περίοδου 2014/2015) οι κορυφαίες αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, εκτίμησαν ότι στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραγωγή θα είναι αυξημένη ποσοστό 2,3% σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι την τρέχουσα εμπορική περίοδο η ευρωπαϊκή παραγωγή θα φθάσει τους 304.147 εκατ. τόνους. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι οι Copa και Cogeca, σε συνεργασία με την Rabobank, ξεκίνησαν μια μελέτη για καλύτερη «χαρτογράφηση» της τρέχουσας παραγωγικής ικανότητας, αποθήκευσης και τη διασύνδεση των υποδομών, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

 

Να σημειωθεί ότι οι νέες εκτιμήσεις των Copa και Cogeca «έρχονται» δύο εβδομάδες σχεδόν μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών της περιόδου 2014/2015. Σύμφωνα με αυτές η ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στους 301 εκατ. τόνους, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την περσινή περίοδο που ήταν 300 εκατ. τόνους. Συνολικά καλλιεργήθηκαν 57,7 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν στους 5,2 τόνους/εκτάριο. Οι εισαγωγές δημητριακών στην Ε.Ε. από τις τρίτες χώρες προβλέπεται να φτάσουν τους 11,6 εκατ. τόνους.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<