Κάτι κινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...

30-06-2014, 11:25
Κάτι κινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Πληρωμές, κατανομές δικαιωμάτων σε νέους αγρότες, αλλά και άνοιγμα εκ νέου της συζήτησης για τον Εθνικό Φάκελο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), περιλαμβάνει η τρέχουσα ατζέντα της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Η αίσθηση ότι κάτι… κινείται και μάλιστα σε ουσιαστικό επίπεδο μετά από πολύ καιρό, δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του νέου υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, να κάνει αυτό που επί μήνες δεν έκανε ο προκάτοχός του: να ξεκινήσει, δηλαδή, έναν σε βάθος διάλογο, με στόχο την πλέον επωφελή λύση για τη χώρα, παράλληλα με τη συζήτηση για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων ανά κλάδο και προϊόν.

 

Όπως λένε στο υπουργείο, σε αυτόν τον διάλογο θα κληθούν να λάβουν μέρος όλες οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και φορείς που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, διακίνηση και εξαγωγές αγροτικών και διατροφικών προϊόντων, από τους οποίους, πέραν της εφαρμογής της καινούριας ΚΑΠ, θα ζητηθεί να υποβάλλουν αναλυτικό κατάλογο με τα πλέον σημαντικά ζητήματα, αλλά και τα μέτρα και ρυθμίσεις, που θεωρούν ότι πρέπει ληφθούν άμεσα, με τις υφιστάμενες φυσικά οικονομικές δυνατότητες της χώρας. 

 

Στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος ξεκίνησαν τον γύρο συναντήσεων με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ τις επόμενες μέρες ο κ. Καρασμάνης θα μεταβεί σε περιοχές, όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

 

Κατανομή δικαιωμάτων

 

Στο δρόμο της εφαρμογής βρίσκεται η υπουργική απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της κατανομής δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα για το έτος 2013.

 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για το έτος 2013, δικαιούχοι δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα είναι οι γεωργοί που άρχισαν τη γεωργική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν διαθέτουν κανένα δικαίωμα ενιαίας ενίσχυσης.

 

Η κατανομή των δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος θα γίνει σε εκτάσεις που είναι επιλέξιμες σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του 2013. Το προς κατανομή ποσό για το 2013 ανέρχεται σε 20.000.000 €. Η αξία εκάστου δικαιώματος προκύπτει από τη διαίρεση του ανωτέρω ποσού προς το συνολικό αριθμό των προς κατανομή δικαιωμάτων, ο οποίος καθορίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από ανάλυση των στοιχείων των σχετικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Όπως τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την εν λόγω υπουργική απόφαση ενισχύεται η θέση των νέων αυτών αγροτών, καθώς με τις διατάξεις της νέας ΚΑΠ, βασική προϋπόθεση για την απόκτηση νέων δικαιωμάτων την περίοδο εφαρμογής της καινούριας ΚΑΠ –2015 έως 2020– θα αποτελεί η είσπραξη άμεσων ενισχύσεων το 2013.

 

Έτσι, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός κ. Καρασμάνης, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι αυτής της κατηγορίας (που ξεκίνησαν δηλαδή την αγροτική τους δραστηριότητα το 2011 και δεν κατείχαν μέχρι σήμερα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης), μπορούν πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση στις άμεσες ενισχύσεις της καινούριας ΚΑΠ από το 2015 και μετά.

 

Πρόκειται, πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για μια ευεργετική πρωτοβουλία για τη στήριξη και την παροχή πρόσβασης σε κοινοτικές ενισχύσεις στο νεότερο και πιο δυναμικό τμήμα των Ελλήνων αγροτών, που με αυτές είναι σε θέση να δημιουργήσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

 

Από Δευτέρα πληρώνει εξισωτική...

 

Σε δύο δόσεις, όπως έγινε και πέρυσι, εκτιµάται πως θα πραγματοποιηθούν οι πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης του έτους 2013, µε την πρώτη να πραγματοποιείται τη Δευτέρα, παράλληλα με τα υπόλοιπα των άμεσων ενισχύσεων, και τη δεύτερη το φθινόπωρο.

 

Η πληρωμή της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους για το 2013, «κόλλησε» στα επιλέξιμα βοσκοτόπια, γεγονός στο οποίο οφείλονται και οι καθυστερήσεις των αντίστοιχων άμεσων ενισχύσεων.

 

Ο λόγος της αργοπορίας εντοπίζεται κυρίως στους κτηνοτρόφους που δεν είχαν επιλέξιµα βοσκοτόπια, τα οποία θα ενεργοποιήσουν δικαίωµα στην εξισωτική αποζηµίωση.

 

Παράλληλα, αναµενόταν η πληρωµή του πριµ για την ενηµέρωση του Μητρώου Αιγοπροβάτων, το οποίο δόθηκε στις 15 Μαΐου.

 

Οι αποζηµιώσεις προβλέπουν για βοσκότοπους νέων αγροτών ή διαδόχων πρόωρης συνταξιοδότησης και κάτω των 40 ετών, 14 ευρώ ανά στρέµµα, για βοσκοτόπια σε µειονεκτικές περιοχές ορίζονται στα 12,5 ευρώ. Στους παραγωγούς µε πράσινο πιστοποιητικό η αποζηµίωση φτάνει τα 15 ευρώ ανά στρέµµα και στις λοιπές περιοχές τα 11 ευρώ ανά στρέµµα.

 

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο της ενισχυόµενης έκτασης (βοσκότοποι και καλλιεργούμενες εκτάσεις) δεν θα υπερβαίνει τα 500 στρέµµατα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<