Κληρώνει για τα εργοστάσια της ΕΒΖ-"Ψίθυροι" ότι η Ολοκληρωμένη θα εξοφληθεί τον Οκτώβριο

27-06-2014, 12:18
Κληρώνει για τα εργοστάσια της ΕΒΖ-

Την ερχόμενη εβδομάδα «κληρώνει» για την τύχη των εναπομείναντων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης(ΕΒΖ), καθώς και για μία σειρά άλλων θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την γενικότερη πορεία της εισηγμένης. Εργαζόμενοι και τευτλοκαλλιεργητές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις Λεονταρίδη, «ψίθυροι» ακούγονται πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα «μασάει» τώρα για την αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του 2012 και 2013.

 

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-πέρα του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ-είχαν συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΒΖ, στην οποία και δήλωσαν συμπαράσταση και στήριξη, το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης συνεδρίασε, προκειμένου καταρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητήσει επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

 

Από το εσωτερικό της ζαχαροβιομηχανίας τηρήθηκε για ακόμη μία φορά σιγή ιχθύος. Ωστόσο, πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται, μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο στην Ορεστιάδα και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Μπιμπισίδης Ευάγγελος, τα στελέχη της ΕΒΖ άφησαν αιχμές για αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης τέλη Αυγούστου, μπορεί και Οκτωβρίου.

 

Σημειώνεται πως στην τελευταία συνάντηση των παραγωγών και εξαγωγέων με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο εργοστάσιο του Πλατέως, παρουσία του γενικού διευθυντή της ΕΒΖ Λάμπρου Χαραλάμπους, στελεχών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης είχε αναλάβει τη δέσμευση για εξόφληση της Ολοκληρωμένης εντός του Ιουλίου.

 

«Παίζουν με τους παραγωγούς. Απαξιώνουν την καλλιέργεια και τους αγρότες. Από τη στιγμή που η Ολοκληρωμένη ενδέχεται να μην αποπληρωθεί ούτε τον Ιούλιο, τότε ούτε η υπόσχεση για συνδεδεμένη από το 2015 θα τηρηθεί», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Μπιμπισίδης. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η συνδεδεμένη είναι μεγάλη ευκαιρία, καθώς η τευτλοκαλλιέργεια γίνεται πιο ελκυστική, οι νέοι παραγωγοί πείθονται να την υιοθετήσουν και κατά συνέπεια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιβίωση των τριών εργοστασίων της ζαχαροβιομηχανίας, τα οποία έχουν γλιτώσει μέχρι στιγμής το «λουκέτο».

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπιμπισίδη, το ΔΣ της εισηγμένης θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και σε αυτή τη σύσκεψη αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί η διατήρηση όλων των εργοστασίων ή το κλείσιμο του ενός εξ αυτών, με το «καμπανάκι» να χτυπά για εκείνο των Σερρών.

 

Ο επικεφαλής των εργαζομένων στην Ορεστιάδα σημειώνει πως ακούν πολλά σενάρια από δω και από εκεί, ωστόσο επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία της επιχείρησης δεν έχουν.

 

Οι Σέρρες και το εποχικό προσωπικό

 

Τα σενάρια περί ενδεχόμενου «λουκέτου» στο εργοστάσιο των Σερρών τροφοδοτούνται από το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν γίνει οι προκηρύξεις για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στα εργοστάσια της εταιρείας. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπιμπισίδης, συνήθως οι προκηρύξεις γίνονται από το Μάρτιο, το αργότερο το Μάϊο και τώρα πλησιάζει τέλος Ιουνίου.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κλείσιμο» του εργοστασίου στις Σέρρες έχει πέσει στο «τραπέζι», καθώς η μεταφορά των 12.000 περίπου στρεμμάτων του είναι εφικτή, την ώρα που η μεταφορά των 18.000 στρεμμάτων της Ορεστιάδας είναι ανέφικτη.

 

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες λένε ότι στην τελευταία συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του κ. Λεονταρίδη, ένα μέλος της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας φέρεται να είχε πει, ότι αν παραμείνει το εργοστάσιο των Σερρών σε λειτουργία και στην επερχόμενη καμπάνια, τότε η πρόσθετη ζημία, με βάση τα μόλις 13.000 στρέμματα τεύτλα που έχουν σπαρθεί στην περιοχή, θα είναι της τάξης των τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισηγμένη στο 9μηνο μετράει ήδη ζημίες άνω των 27,2 εκατ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λεονταρίδης είχε τότε δηλώσει πως κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελέσει η εξασφάλιση της επιβίωσης των εργοστασίων, τα οποία με… νύχια και με δόντια παραμένουν ακόμη ανοιχτά, επισημαίνοντας πως η διοίκηση της ΕΒΖ πρέπει να βρει τρόπους, που θα κρατήσουν τους καλλιεργητές στα τεύτλα και μάλιστα άμεσα!

 

Το ζήτημα είναι πολιτικό!

 

Το ζήτημα είναι πολιτικό, σχολιάζει στην «Παραγωγή» ο κ. Μπιμπισίδης, ερχόμενος σε απόλυτη σύμπνοια με παραγωγούς και εξαγωγείς. Ο ίδιος επισημαίνει πως από τη ζαχαροβιομηχανία «τρώει ψωμί όλη η Βόρεια Ελλάδα» και πως η επιβίωση της εταιρείας και των εργοστασίων της είναι μεγάλο στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

«Το θέμα είναι τί θέλει η κυβέρνηση. Αν θέλει τα τεύτλα. Αν θέλει να κρατήσει ζωντανή αυτή την καλλιέργεια», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ορεστιάδα. «Κάποτε το 97’-98’ είχαμε 110.000 στρέμματα, τώρα έχουμε μόλις 60.000, που σημαίνει ότι οι νέοι καλλιεργητές αποχωρούν λόγω έλλειψης σοβαρών εφοδίων από το κράτος», συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Μπιμπισίδη, τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια και της τρέχουσας χρονιάς, αλλά από το 2015 η επιβίωσή τους δεν είναι εξασφαλισμένη.

 

Το «κόλπο» της Πειραιώς

 

Όσον αφορά στο σχέδιο της Πειραιώς, του βασικού πιστωτή της εισηγμένης, για την αποκατάσταση της ΕΒΖ, ο κ. Μπιπισίδης επισημαίνει πως η μετοχοποίηση των χρεών, όπως προβλέπει το πλάνο της Τράπεζας, είναι το νέο της «κόλπο». Γιατί; Προκειμένου να αποφύγει και άλλους διαγωνισμούς, ύστερα από το «φιάσκο» που σημειώθηκε με τους τρεις προηγούμενους, με τους υποψήφιους «μνηστήρες» να αποχωρούν στο παρά πέντε της διαδικασίας και το επίμαχο δάνειο των 135 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς ακόμη να μην έχει εξυπηρετηθεί.

 

«Το τί μέλλει γενέσθαι με το σχέδιο της Τράπεζας, η ζαχαροβιομηχανία το κρατάει ως επισφράγιστο μυστικό», σημειώνει ο κ. Μπιμπισίδης.

 

Κυριακή κοντή γιορτή… Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντήρηση των εργοστασίων  θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει εδώ και τουλάχιστον 20-25 ημέρες!

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<