Αποκαθίστανται τα ιχθυαποθέματα στη Μεσόγειο, αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα λόγω υπεραλίευσης

26-06-2014, 16:42
Αποκαθίστανται τα ιχθυαποθέματα στη Μεσόγειο, αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα λόγω υπεραλίευσης

Τα ιχθυαποθέματα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης αποκαθίστανται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υπεραλίευσης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

 

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ Μαρίας Δαμανάκη στη φετινή έκθεση για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων ενόψει του καθορισμού των αλιευτικών ποσοστώσεων του επόμενου έτους.

 

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα υποβάλει το φθινόπωρο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2015.

 

Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο διαβούλευσης σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες μετά την έναρξη ισχύος της νέας κοινής αλιευτικής πολιτικής την 1η Ιανουαρίου 2014. Η Επιτροπή επιδιώκει κυρίως τη σταδιακή εξάλειψη της υπεραλίευσης, σύμφωνα με τον νέο στόχο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τη σταδιακή κατάργηση της απόρριψης των ανεπιθύμητων αλιευμάτων πάλι στο νερό και την ανάθεση της εξουσίας λήψης αποφάσεων σε περιφερειακούς φορείς.

 

Η Επιτροπή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιστημονικές συμβουλές που παρέχουν το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES), η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (STECF) και άλλα ανεξάρτητα όργανα.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία τα ιχθυαποθέματα στη Μεσόγειο παρουσιάζουν ζοφερή εικόνα εφόσον το 96% των βυθόβιων ψαριών της Μεσογείου υπεραλιεύεται, ενώ για τα πελαγικά αποθέματα, όπως τα αποθέματα της σαρδέλας και του γαύρου, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 71%. Στη Μαύρη Θάλασσα, όλα τα βυθόβια ψάρια καθώς και το 33% των πελαγικών αποθεμάτων υπεραλιεύονται. Στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, η υπεραλίευση μειώθηκε από το 86% που ήταν το 2009 (υπεραλιεύονταν τα 30 από τα 35 αποθέματα που είχαν εξεταστεί) στο 41% το 2014 (19 από 46 αποθέματα).

 

«Με προβληματίζει ιδιαίτερα η επιδείνωση της κατάστασης στη Μεσόγειο», τόνισε η Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ. «Τώρα που διαθέτουμε τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που διενεργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πραγματικότητα: γίνεται μεγάλη υπεραλίευση στη Μεσόγειο. Μπροστά μας έχουμε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο: πρέπει να ενισχύσουμε τις επιστημονικές ικανότητες και να εφαρμόσουμε περιφερειακά αλιευτικά σχέδια, ώστε να επανέλθουμε σε βιώσιμα επίπεδα αλιείας. Αν δεν δράσουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές θα στερηθούν τους πολύτιμους αυτούς πόρους. Η νέα κοινή αλιευτική πολιτική προσφέρει μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε και σκοπεύω να συζητήσω το θέμα αυτό με τους υπουργούς Αλιείας όλων των μεσογειακών κρατών μελών».

 

Όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, η επίτροπος Δαμανάκη δήλωσε: «Η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό αποδεικνύει ότι με τους σωστούς κανόνες είναι δυνατόν να βάλουμε τέλος στην υπεραλίευση. Όταν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία, όταν καθορίζονται τα κατάλληλα επίπεδα αλιευμάτων και, το σημαντικότερο, όταν οι αλιείς συμμετέχουν στις προσπάθειες προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να πετύχουμε και άλλες βελτιώσεις στο μέλλον. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η νέα κοινή αλιευτική πολιτική».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 14:14

Ενίσχυση των αγροτών με περίπου 3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια, με ανακοίνωσή της, καλεί τους ιδιώτες αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις για την τόνωση ή τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής να...

10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<