Συνταγές χωρίς γλουτένη

24-06-2014, 13:04
Συνταγές χωρίς γλουτένη

Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ

Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

(kogka@paragogi.net)

 

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, και από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν σήμερα στο δυτικό κόσμο 1 στα 140 άτομα. Βέβαια, το ποσοστό που όντως γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή την πάθηση και έχει αλλάξει και τις διατροφικές του συνήθειες, είναι ακόμα μικρότερο. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συνταγές χωρίς γλουτένη, ώστε σε πρώτο στάδιο να παρατηρήσετε εάν όντως βλέπετε κάποια αλλαγή στον οργανισμό σας.

 

Συνταγή 1

Ψωμί με λιαστή ντομάτα

Υλικά

200 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

1 κουτ. γλυκού αλεύρι

3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη

284 ml γάλα

3 αυγά

1 κουτ. γλυκού πολτό ντομάτας

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

50 γρ. λιαστές ντομάτες

25 γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα χωριστό μπολ, ανακατεύετε ελαφρά το γάλα, τα αυγά, τον πολτό ντομάτας και το ελαιόλαδο. Αφού ανακατευτούν καλά τα υγρά υλικά, τα προσθέτετε στο μεγάλο μπολ μαζί με τα ξηρά και ανακατεύετε πάλι μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες και τη μισή παρμεζάνα και ανακατεύετε ξανά.

Λαδώνετε καλά τη φόρμα που θα τοποθετήσετε το μείγμα. Αδειάζετε σε αυτήν το μείγμα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνετε το ψωμί για 50 έως 60 λεπτά.

 

Συνταγή 2

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί και κάρδαμο

Υλικά

Για την τάρτα

225 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

100 γρ. βούτυρο

2 μεγάλα αυγό, χτυπημένα

Για τη γέμιση

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

100 γρ. κάρδαμο, χοντροκομμένο

2 μεγάλα αυγά

150 ml γάλα

300 γρ. κατσικίσιο τυρί

Μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε. Συμπληρώνετε σιγά-σιγά το βούτυρο, μέχρι το μείγμα να φαίνεται σαν «ψίχουλα». Προσθέτετε το αυγό και περίπου 1-2 κουτ. σούπας νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώνετε καλά και το σκεπάζετε με μια διαφανή μεμβράνη για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ζυμώνετε τη ζύμη καλά και την τοποθετείτε στην ταρτιέρα. Αλείφετε τη βάση και όλες τις πλευρές της τάρτας με αυγό.

Για τη γέμιση, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κάρδαμο και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί λίγο. Χτυπάτε το αυγό, το γάλα και τα προσθέτετε στο μείγμα με το κάρδαμο. Συμπληρώνετε και το κατσικίσιο τυρί και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Εάν επιθυμείτε, ρίχνετε και μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

Τοποθετείτε πάνω από τη ζύμη ένα φύλλο ψησίματος και ψήνετε τη βάση της τάρτας για 5 λεπτά. Την αφαιρείτε από το φούρνο, τοποθετείτε το μείγμα και τη βάζετε πάλι στο φούρνο στους 180οC για ακόμα 30 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.

 

Συνταγή 3

Πίτσα χωρίς γλουτένη με φρέσκα υλικά

Υλικά

200 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη

1 πρέζα αλάτι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

7 γρ. ξηρή μαγιά

1 κουτ. σούπας δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού πιπέρι

125-150 ml ζεστό νερό

210 γρ. χυμό ντομάτας

Γαρνίρισμα πίτσας

140 γρ. μοτσαρέλα, σε φέτες

Ντοματίνια, κομμένα στη μέση

4 φέτες ζαμπόν

Λίγη ρόκα

Ελαιόλαδο

Βαλσάμικο ξύδι

½ αβοκάντο, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC.

Στο μπλέντερ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη μαγιά, το δεντρολίβανο και το πιπέρι και ανακατεύετε σε δυνατή ταχύτητα έως ότου το μείγμα γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτετε σιγά-σιγά το ζεστό νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Τοποθετείτε στον πάγκο εργασίας λίγο αλεύρι και ανοίγετε τη ζύμη. Ανάλογα με το πόσο μεγάλη επιθυμείτε να κάνετε την πίτσα, τόσο ανοίγετε και τη ζύμη σας. Μπορείτε ακόμα και ανοίξετε το φύλλο σε μικρές ατομικές πίτσες, αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι. Πάνω από τη ζύμη τοποθετείτε τη σάλτσα ντομάτας και το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά. Ψήνετε σκέτη τη βάση της πίτσας για 15 λεπτά ή έως ότου η ζύμη γίνει τραγανή. Μεταφέρετε στο πιάτο σερβιρίσματος την ψημένη ζύμη και γαρνίρετε όλα τα υπόλοιπα φρέσκα υλικά την πίτσα σας με τη μοτσαρέλα, το ζαμπόν, τη ρόκα, το αβοκάντο, το ξύδι βαλσάμικο και το ελαιόλαδο. Η πίτσα δεν χρειάζεται άλλο ψήσιμο, είναι έτοιμη να την απολαύσετε.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<