Κομοτηνή: «Πονοκέφαλος» για τους καπνοκαλλιεργητές ο περονόσπορος

17-06-2014, 14:28
Κομοτηνή: «Πονοκέφαλος» για τους καπνοκαλλιεργητές ο περονόσπορος

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε στους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης ο περονόσπορος που "χτύπησε" τα φυτά σε μια έκταση 70.000 στρεμμάτων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, από τις αρχές Απριλίου.

 

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, η άνοδος των θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και τη μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία επέτρεψαν στον περονόσπορο να κάνει αισθητή την παρουσία του στα χωράφια, ακόμα και σε εκείνα που ήταν ραντισμένα.

 

"Οι καπνοκαλλιεργητές, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αφού δεν φτάνει που βλέπουν τον κόπο και το εισόδημά τους να οδηγείται στον γκρεμό, αλλά και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τη συγκεκριμένη ασθένεια" επεσήμανε.
Έτσι, ενώ μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η φύτευση του καπνού, σύμφωνα με τον κ. Χουσεΐν, όπως όλα δείχνουν η όλη διαδικασία θα πάρει παράταση, λόγω του περονόσπορου, αλλά και των καιρικών συνθηκών, που εξακολουθούν να προκαλούν "πονοκέφαλο" στους παραγωγούς.

 

Η ασθένεια του περονόσπορου στο χωράφι εκδηλώνεται με τη μορφή κίτρινων κηλίδων στα φύλλα, ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται άσπρο-γκρι χνούδι (καρποφορίες του μύκητα). Σε μεγαλύτερη προσβολή, η ασθένεια εξαπλώνεται και στον κορμό του φυτού (διασυστηματική προσβολή) προκαλώντας νέκρωση της κορυφής και του στελέχους.

 

Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί, με κατάλληλα μυκητοκτόνα από το σπορείο, στο "σταύρωμα" και στη συνέχεια σύμφωνα με το πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων. Στο χωράφι, μετά τη μεταφύτευση οι ψεκασμοί για τον περονόσπορο ξεκινούν ύστερα από 15 ημέρες κι επαναλαμβάνονται ανά επτά με δέκα ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

 

Για την επιτυχή καταπολέμηση, οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα και να αποφεύγονται όψιμες εφαρμογές. Ειδικά στο σπορείο, επιβάλλεται η απολύμανση του εδάφους πριν από την εγκατάστασή του, ενώ θα πρέπει η σπορά να γίνεται σε κανονικές αποστάσεις ώστε τα φυτά να αερίζονται καλά. Πολύ βασικό είναι, επίσης, η μεταφύτευση να γίνεται με χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες εδάφους και τα φυτά που θα οδηγηθούν στο χωράφι να είναι απολύτως υγιή.

 

Αναφορικά με την απόφαση του συνεταιρισμού να ιδρυθεί ανώνυμη εταιρεία, ώστε να απομακρυνθούν οι μεσάζοντες και οι έμποροι και οι καλλιεργητές να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην πώληση του προϊόντος, ο κ. Χουσεΐν ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Δεν είναι εύκολη υπόθεση να γίνει κάτι τέτοιο και ο δικηγόρος μας το δουλεύει εντατικά ώστε να επιτευχθεί και με την 'ευλογία' της Πολιτείας". Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι στο τέλος του επόμενου μήνα πρόκειται να υπάρξει σχετική συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται, σήμερα, σε περίπου 26 εκατ. κιλά ετησίως (110 εκατ. κιλά το 2005), εκ των οποίων τα 20 εκατ. κιλά αφορούν καπνά ανατολικού τύπου μπασμά και τα υπόλοιπα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια. Ο δε κλάδος της καπνοκαλλιέργειας απασχολεί σήμερα 15.000 καλλιεργητές και πάνω από 12.000 εργάτες.
Υπάρχουν και... καλά νέα

 

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση προκειμένου λάβουν την τρίτη δόση (8%) για το μέτρο 144, έχουν πλέον 630 καπνοπαραγωγοί -οι οποίοι είχαν δηλώσει μονοκαλλιέργεια (μόνο καπνό)- που είχαν κοπεί από το σύστημα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συνεταιρισμού, το σύστημα άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτό αποκλειστικά και μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014. Στο πλαίσιο αυτό, από τον συνεταιρισμό απευθύνεται έκκληση στους δικαιούχους να "φανούν συνεπείς".

 

Το μέτρο 144, με τίτλο "Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ)", υπάγεται στην ομάδα μέτρων που κατευθύνονται προς τις περιοχές καπνοπαραγωγής.

 

Επισημαίνεται, ότι οι τελευταίες πληρωμές για το Μέτρο 144 Αναδιάρθρωση Καπνού και συγκεκριμένα για τη Γ' Δόση έγιναν στις 30/12/2013 σε 311 δικαιούχους και το ποσό που δόθηκε ήταν 208.774,17 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<