Δίας: Αναστέλλεται η εκδίκαση της πτώχευσης-Η κίνηση-ματ της Biomar

11-06-2014, 10:18
Δίας: Αναστέλλεται η εκδίκαση της πτώχευσης-Η κίνηση-ματ της Biomar

Αναστέλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς η εισηγμένη υπέβαλε και νέα αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δίας, υποβλήθηκε και αίτημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων υπέρ της εταιρείας και των θυγατρικών της.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, που «βλέπουν» από τις αρχές της εβδομάδας το φως της δημοσιότητας, ο ένας από τους βασικούς πιστωτές της εισηγμένης, η Biomar, κατέθεσε στις τράπεζες σχέδιο για τη διάσωση, εξυγίανση και ανάπτυξη της Δίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι το σχέδιο έχει ήδη γίνει αποδεκτό από την εισηγμένη, ενώ θετικές είναι και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς, γεγονός, που πράγματι αποδεικνύεται από τη σημερινή αναβολή της εκδίκασης της αίτησης πτώχευσης.

Το σχέδιο προβλέπει κεφαλαιοποίηση χρεών από τις τράπεζες και την Βiomar, επανεκκίνηση της εκτροφής των ψαριών, ενδιάμεση χρηματοδότηση, κεφάλαιο κίνησης και τοποθέτηση στελέχους της Biomar στο διοικητικό συμβούλιο της Δίας.

Από την Biomar ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν να βοηθήσουν στην εξυγίανση της Δίας, προκειμένου η εταιρεία να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα τελευταία γεγονότα είναι ιδιαίτερα θετικά για την εισηγμένη, η οποία μετράει απανωτά «χτυπήματα». Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται πως το τελεσίγραφο των τραπεζών έπιασε τόπο και οι ίδιοι οι μέτοχοι αναλαμβάνουν να σώσουν τα «μαγαζιά» τους!

Οι εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών δίνουν και παίρνουν. Η Δίας αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς τόσο η Σελόντα όσο και οι άλλες κορυφαίες εταιρείες της συγκεκριμένης αγοράς «παίζουν» με το χρόνο, προκειμένου να βρεθεί η ιδανική λύση!

Η Σελόντα, η οποία περιμένει τις όποιες επίσημες αποφάσεις για τη Δίας, θα λάβει τις δικές της στη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 3 Ιουλίου, αφού η αρχική προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη αναβλήθηκε, ύστερα από «μπλόκο» της Τράπεζας Πειραιώς και του Kakha Bendukidze, ιδιοκτήτη του καναδικού fund Linaeus Capital.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον την κίνηση-ματ του Γεωργιανού επιχειρηματία, ο οποίος κατέχει ποσοστά και στις τρεις εισηγμένες εταιρείες: το 43,06% της «Δίας», το 19,05% της «Σελόντα» και το 23,68% της «Νηρεύς». Ο Kakha έχει ρίξει περί τα 70 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, όταν σχεδόν μία τετραετία νωρίτερα έκανε «όνειρα θερινής νυκτός» για αυτήν. Δεν πήρε όμως πίσω ούτε ένα ευρώ, το οποίο με δεδομένο το «αμαρτωλό» παρελθόν των μεγάλων «παικτών» του κλάδου, δεν προτίθεται τώρα πια να βάλει!

Με βάση, λοιπόν, τις παλιές ατασθαλίες, ο Bendukidze θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις, που κατατίθενται με το δελτίο της ΓΣ της Σελόντα είναι προσχέδια και ζητεί αποσαφηνίσεις. Συγκεκριμένα, ζητεί πρώτον επιπρόσθετα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα και δεύτερον περαιτέρω διευκρινίσεις για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες, σύμφωνα με τη Linaeus, ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2017 13:53

Ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ στο 17ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο
Τι ανέφερε ο Βασίλης Κόκκαλης κατά το χαιρετισμό του.

09.19.2017 12:53

ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής για τον Ιούλιο
Σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής.

09.19.2017 11:25

Η Γερμανία πρώτη χώρα της ΕΕ στην παραγωγή χοιρινού κρέατος
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<