Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

06-06-2014, 13:39
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Σημαντικές ζημιές στους σπόρους των οσπρίων (φακές-ρεβίθια-μπιζέλια) προκαλούν οι βρούχοι στον αγρό και στις αποθήκες. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για την προστασία της φιστικιάς από την ψύλλα και την βοτρυοσφαίρια και της ελιάς από τον ρυγχίτη, του οποίου η καταπολέμηση μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του πυρηνοτρήτη. Στο βαμβάκι πρωταρχική σημασία αποκτά η αντιμετώπιση των ζιζανίων και στην πατάτα οι αρδεύσεις.

 

ΟΣΠΡΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι βρούχοι είναι έντομα που προσβάλλουν τους σπόρους των οσπρίων τόσο στο χωράφι όσο και στην αποθήκη (ειδικότερα σε ένα μόνο είδος οσπρίου) προκαλώντας ζημιές, ανοίγοντας τρύπες στους λοβούς και στους σπόρους τους. Ευνόητο είναι ότι η προσβολή μειώνει τη βλαστικότητα του σπόρου και ως εκ τούτου μειώνεται και η εμπορική του αξία.

Επισημαίνεται ότι τα ακμαία του βρούχου της φακής εμφανίζονται τον Ιούνιο, γεννούν τα αυγά τους πάνω στους λοβούς και έχουν μόνο μια γενιά κάθε χρόνο. Συνιστάται η καταπολέμησή του μόνο όταν και εάν εμφανιστούν τα έντομα στο χωράφι. Ο βρούχος των ρεβιθιών έχει, επίσης, μόνο μια γενιά το χρόνο και συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό εχθρό, δεν αντέχει δε στο κρύο του χειμώνα. Τέλος, ο βρούχος των μπιζελιών διαχειμάζει συνήθως στις αποθήκες και η καταπολέμησή του γίνεται με φωσφιγόνα σκευάσματα και αιθέρια έλαια. Προτείνεται η απεντόμωση να γίνεται από ειδικά συνεργεία ή εταιρείες που έχουν άδεια απεντόμωσης, ενώ υπάρχει τέλος και η δυνατότητα βιολογικής καταπολέμησης με την εισαγωγή παρασιτοειδών, αρπακτικών και εντομοπαθογόνων μυκήτων.

 

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Γίνεται γνωστό στους παραγωγούς φιστικιών ότι η ψύλλα προσβάλλει όλα τα τρυφερά μέρη της (βλαστούς, φύλλα, ανθοφόρους οφθαλμούς), από τα οποία απομυζά φυτικούς χυμούς, δημιουργώντας νεκρωτικά στίγματα. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται από τους καλλιεργητές γιατί από τα πιο σημαντικά προβλήματα, ως δευτερογενής συνέπεια της προσβολής των δέντρων από ψύλλα, είναι ο μύκητας της καπνιάς που αναπτύσσεται στα μελιτώματα που εκκρίνουν οι προνύμφες, με αποτέλεσμα η πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών. Επισημαίνεται ότι εάν ο πληθυσμός της ψύλλας δεν ελεγχθεί έγκαιρα, θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η καλλιέργεια θα υποστεί σημαντικές ζημιές. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο, που μπορεί να αποφευχθεί εάν έχει γίνει ψεκασμός για το ευρύτομο και εάν οι πληθυσμοί της ψύλλας είναι μικροί.

Επίσης, η βοτρυοσφαίρια είναι μια από τις πιο σημαντικές μυκητολογικές ασθένειες της φιστικιάς και προσβάλλει τα φύλλα, τους βλαστούς και τους καρπούς, εμφανίζοντας ως συμπτώματα έλκη σε βλαστούς που προκαλούν την ξήρανσή τους, ξήρανση των φύλλων, κηλίδωση και ξήρανση των μεμονωμένων καρπών ή ακόμη και ξήρανση ολόκληρης της ανθοταξίας που παραμένει πάνω στο δέντρο. Αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά μέτρα, αλλά και με τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών (κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα).

Γνωστοποιείται ότι στα καλλιεργητικά μέτρα περιλαμβάνονται η απομάκρυνση και το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών και όλες εκείνες οι καλλιεργητικές φροντίδες που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυτείας σε άριστη κατάσταση (ορθολογική λίπανση και άρδευση, κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δέντρων κ.ο.κ.).

 

ΕΛΙΑ

Περίοδος κατά την οποία σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρούνται προσβολές των καρπιδίων (νεαρών καρπών) από ρυγχίτη, με αποτέλεσμα οι καρποί να μαυρίζουν και τελικά να πέφτουν. Συνιστάται η καταπολέμηση του εντόμου να γίνεται μαζί με εκείνη για τον πυρηνοτρήτη, ιδιαίτερα σε ελαιώνες στους οποίους σημειώθηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας πάντα τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα που δρουν συνδυαστικά.

Ενδείκνυται ο ψεκασμός να γίνει όταν ο καρπός της ελιάς έχει μέγεθος τουλάχιστον 4-5 χιλιοστά, γιατί ο πυρηνοτρήτης δεν ωοτοκεί σε καρπούς μικρότερου μεγέθους και η εφαρμογή του εντομοκτόνου θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε.

Στις περιπτώσεις που σημειώνονται τροφοπενίες σιδήρου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη χρησιμοποίηση σκευασμάτων χηλικού σιδήρου.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι στις καλλιέργειες του βαμβακιού που έχουν φυτρώσει κανονικά και οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής προάγουν την ανάπτυξη των φυταρίων, ενώ παράλληλα ευνοούν το φύτρωμα μεγάλου αριθμού ζιζανίων, επιβάλλεται η αντιμετώπισή τους όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ενδείκνυται ως καλύτερος τρόπος το βοτάνισμα, επειδή τα φυτά είναι πολύ μικρά, αλλά αποφεύγεται πολλές φορές επειδή το κόστος του είναι ιδιαίτερα υψηλό. Όταν τα φυτά αναπτυχθούν, τα ζιζάνια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με μηχανικό σκάλισμα μεταξύ των γραμμών σποράς.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Ιδιαίτερης σημασίας φροντίδα για την καλλιέργεια της πατάτας αποτελούν οι αρδεύσεις, αφού συνδέονται στενά με τις τελικές αποδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της φυτείας, η υπερβολική υγρασία στο έδαφος είναι ανεπιθύμητη, γιατί ευνοεί τη δημιουργία πολλών παθογόνων, ενώ αντίθετα η έλλειψη νερού στη συνέχεια προκαλεί καθυστέρηση της ομαλής ανάπτυξης των φυτών. Προσοχή να δίνεται ώστε με την έναρξη του σχηματισμού των κονδύλων και επειδή οι απαιτήσεις της φυτείας σε νερό αυξάνονται, οι αρδεύσεις πρέπει να είναι συνεχείς.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<