Κοροϊδία δίχως τέλος η ρύθμιση για τα εγγυημένα δάνεια

06-06-2014, 13:32
Κοροϊδία δίχως τέλος η ρύθμιση για τα εγγυημένα δάνεια

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Για ελάχιστους, που δεν το χρειάζονται, ισχύει τελικά το «πάγωμα» των δόσεων για ένα έτος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ανακοίνωσε προεκλογικά η κυβέρνηση.


Αρχικά, οι περίπου 4.850 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, είδαν ως μάνα εξ ουρανού την εν λόγω ρύθμιση. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο… διάβολος κρυβόταν στις λεπτομέρειες, καθώς τα κριτήρια που έχουν μπει αποκάλυψαν το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας.

 

Η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που προέβλεπε «πάγωμα» για ένα χρόνο (από 31/12/2013 έως 31/12/2014) των δόσεων των προαναφερθέντων δανείων, ήταν ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, αφού με τα κριτήρια που τέθηκαν, αποκλείσθηκε σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων. Ένα από τα κριτήρια αυτά όριζε ότι η ρύθμιση δεν είναι εφικτή εάν οι επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών βαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές, γι’ αυτό και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση ρύθμιση των δανείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Η απόφαση - κοροϊδία προκάλεσε την αντίδραση των Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα –την οποία κοινοποίησαν στον πρωθυπουργό, στους συναρμόδιους υπουργούς και σε βουλευτές– ζητούν αλλαγές, καθώς «μένει εκτός ρύθμισης η συντριπτική πλειονότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων εξαιτίας των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που θέτει».


Η ΚΕΟΣΟΕ

 

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και της ΚΕΟΣΟΕ, καθώς σε επικοινωνία που είχε με την 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τα δάνεια που έλαβαν το 2009 με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου περίπου 150 οινοποιητικές επιχειρήσεις, η απάντηση που έλαβε οδηγούν σε αποκλεισμό από τη ρύθμιση και των εν λόγω επιχειρήσεων.

 

Συγκεκριμένα, η απάντηση της 25ης Δ/νσης του ΓΛΚ ήταν ότι αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων δόσεων, χορηγείται σε όσα δάνεια είχαν λήξει πέραν της 31/12/2014, ώστε να μην υπάρξει χρονική επιμήκυνση του δανείου, επιμήκυνση που έχει απαγορεύσει η Τρόικα.

 

Συνεπώς, τα άτοκα δάνεια του 2009, οι δόσεις των οποίων έληγαν στις 31/12/2013, δεν συμπεριλαμβάνονται στην αναστολή καταβολής των χρεολυτικών δόσεων, αφού οι αναστελλόμενες δόσεις θα καταβάλλονταν στις 30/6/2015 και 30/6/2016, ημερομηνίες οι οποίες είναι μεταγενέστερες της 31/12/2014 (λήξη των δανείων του 2009), γεγονός που επιφέρει συνολική επιμήκυνση του δανείου.

 

Παρά τις διαμαρτυρίες της ΚΕΟΣΟΕ και την επίκληση της αφαίρεσης ρευστότητας από τις επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και υπερφορολόγησης, το ΓΛΚ επικαλέσθηκε τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί για την πληρωμή των δόσεων και γνωστοποίησε στην ΚΕΟΣΟΕ ότι μια ακόμη παράταση δεν ήταν στις προθέσεις του υπουργού.

 

Τί ζητούν

Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα εν λόγω δάνεια ζητούν:

- Να συμπεριληφθούν όλες οι βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στην απόφαση αυτή, ήτοι με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις που χρωστούν ληξιπρόθεσμες δόσεις από το 2008 και μετά να κεφαλαιοποιήσουν του τόκους και να καταστήσουν ενήμερα τα δάνειά τους.

 

- Να καθοριστεί ανταγωνιστικό επιτόκιο ως προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αντίστοιχα δάνεια.

 

- Να προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής χρεολυσίων κυμαινόμενης ισορροπίας.

 

- Να προβλεφθεί η επιβράβευση των επιχειρήσεων που θα είναι συνεπείς στην καταβολή των τόκων με την αυτόματη ένταξή τους στους νέους σχεδιαζόμενους μηχανισμούς ενίσχυσης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους έως και στο πενταπλάσιο των τοκοχρεολυσίων που έχουν καταβάλει από το 2008.

 

Τα δάνεια

Σημειώνεται ότι συνολικά, μαζί με τις εξωγεωργικού τομέα επιχειρήσεις, η ρύθμιση αφορά δάνεια 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου σε 17.800 επιχειρήσεις, σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Πέρα από τα δάνεια που έχουν δοθεί σε γεωργικές και πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από θεομηνίες, αλλά και από άλλες αιτίες, όπως τη «νόσο των πτηνών», δάνεια αυτής της κατηγορίας έχουν χορηγηθεί σε 8.900 πυρόπληκτους, 2.450 σεισμόπληκτους, αλλά και σε άλλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους Νομούς της χώρας.
Τα μεγαλύτερα ποσά δανείων αφορούν πυρόπληκτες επιχειρήσεις (443,7 εκατ.), εταιρείες διαφόρων κατηγοριών σε όλη τη χώρα (312 εκατ.), πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες (184,7 εκατ.), αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ημαθία (195,6 εκατ.), το Βόρειο Αιγαίο (100,3 εκατ.) κ.λπ.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις αυτές θα πληρώνουν για ένα χρόνο μόνο τους τόκους και όχι τις δόσεις του δανείου.
Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβληθούν στις τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<