Τεύτλα: Δέσμευση Λεονταρίδη για συνδεδεμένη από το 2015!

05-06-2014, 16:38
Τεύτλα: Δέσμευση Λεονταρίδη για συνδεδεμένη από το 2015!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Για τα δύο από τα τρία αιτήματά τους έλαβαν απαντήσεις τευτλοπαραγωγοί και τευτλοεξαγωγείς από τις Σέρρες, την Ορεστιάδα, το Πλατύ και τη Λάρισα, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλο Λεονταρίδη, ο οποίος ήταν άκρως υποστηρικτικός σε αυτούς και πολύ σκληρός απέναντι στη διοίκηση της ΕΒΖ.

 

Παραγωγοί και εξαγωγείς, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό ζητούν τη δέσμευση του υπουργείου για την εξόφληση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης 2012 και 2013, η οποία έχει καθυστερήσει, τελικά την έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τον κ. Λεονταρίδη να κάνει λόγο για αποπληρωμές εντός του Ιουλίου.

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός αποκάλυψε πως η τευτλοκαλλιέργεια θα ενταχθεί στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2015, χωρίς ωστόσο, να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το ποσό. Η υπόσχεση αυτή αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τους παραγωγούς και ειδικά τώρα που, ενώ ολοένα και περισσότεροι καλλιεργητές στρέφονται στα τεύτλα, εντούτοις οι ακατάλληλες συγκυρίες τους ωθούν να αποχωρήσουν.

 

Με τη συνδεδεμένη, η τευτλοκαλλιέργεια γίνεται πιο ελκυστική, οι νέοι παραγωγοί πείθονται να την υιοθετήσουν και κατά συνέπεια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιβίωση των τριών εργοστασίων της ζαχαροβιομηχανίας, τα οποία έχουν γλιτώσει μέχρι στιγμής το «λουκέτο».

 

Στη συνάντηση των παραγωγών και εξαγωγέων από τις παραπάνω τέσσερις περιοχές της Ελλάδας με τον κ. Λεονταρίδη στο εργοστάσιο του Πλατέως, το παρόν έδωσαν ο γενικός διευθυντής της ΕΒΖ Λάμπρος Χαραλάμπους, το στέλεχος Γιώργος Μελέτης, αντιπροσωπεία από τον ΕΛΓΑ, καθώς και η προϊσταμένη τμήματος Βελτίωσης του Αγροτικού Περιβάλλοντος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, Αριστέα Βολιτάκη.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών σε όλη την Ελλάδα Βασίλης Στεφανακίδης δήλωσε ικανοποιημένος με τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ωστόσο ο ίδιος επεσήμανε πως ενώ έγινε μία ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της εισηγμένης, εντούτοις τηρήθηκε σιγή ιχθύος ως προς το ζήτημα της αντικατάστασης της διοίκησης της εταιρείας. Σημειώνεται ότι αυτό ήταν το τρίτο αίτημα παραγωγών και εξαγωγέων, το οποίο είχαν θέσει προς συζήτηση, αλλά… δεν ειπώθηκε λέξη!

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία της εταιρείας «παίζει» με τους τευτλοπαραγωγούς, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους όσον αφορά την παροχή των απαραίτητων αγροεφοδίων. Παραγωγοί και εξαγωγείς θεωρούν υπεύθυνη τη διοίκηση της εισηγμένης για τη σημερινή κατάσταση στα εργοστάσια.

 

Ο Λεονταρίδης θέλει ανοιχτά εργοστάσια

 

Πέραν των δεσμεύσεων που ανέλαβε, ο κ. Λεονταρίδης έδωσε έμφαση και στην επιβίωση των εργοστασίων της ζαχαροβιομηχανίας, εφιστώντας την προσοχή στους κ.κ. Χαραλάμπους και Μελέτη, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ΕΒΖ στη συνάντηση.

 

Ο υπουργός, όπως αποκάλυψε ο κ. Στεφανακίδης στην «Παραγωγή», ήταν σκληρός μαζί τους. Τόνισε πως κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελέσει η εξασφάλιση της επιβίωσης των εργοστασίων, τα οποία με… νύχια και με δόντια παραμένουν ακόμη ανοιχτά, επισημαίνοντας πως η διοίκηση της εισηγμένης πρέπει να βρει τρόπους, που θα κρατήσουν τους καλλιεργητές στα τεύτλα και μάλιστα… άμεσα!

 

Το δάνειο και το σχέδιο δράσης

 

Η απάντηση των στελεχών της ζαχαροβιομηχανίας ήταν αναμενόμενη μεν καθόλου ικανοποιητική για τους παραγωγούς δε, καθώς οι ίδιοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα έσοδα και τα έξοδα της εισηγμένης, υπογραμμίζοντας ότι το δάνειο των 135 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, το οποίο δεν έχει ακόμα εξυπηρετηθεί, βάζει «φρένο» σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

 

«Τα έξοδα της ΕΒΖ φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα «αγγίζουν» μόλις τα 5,5 εκατ. ευρώ. Το ‘‘κόκκινο’’ δάνειο στην Πειραιώς» δεν μας αφήνει περιθώρια ελιγμών με στόχο τη χρηματοδότηση», φέρονται να είπαν τα στελέχη της επιχείρησης.

 

Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει η «Παραγωγή» στην προηγούμενη έκδοση, η Πειραιώς, ως βασικός πιστωτής της εισηγμένης, εξετάζει τρόπους αποκατάστασής της. Το σχέδιο δράσης της Τράπεζας προβλέπει τη μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την εξυγίανσή της.

 

Με τη μετοχοποίηση των χρεών η Πειραιώς μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΖ και συνεπώς εξασφαλίζει «υγιείς» ισολογισμούς. Για την πρόταση αυτή θα υπάρξει κάλεσμα των μετόχων της εταιρείας σε Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει για επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Παράλληλα, το ποσοστό του Δημοσίου στη ζαχαροβιομηχανία θα υποχωρήσει.

 

Ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει την αναδιάρθρωσή της και σε συνεργασία με τους τευτλοπαραγωγούς θα στοχεύσει στην ενίσχυση της παραγωγής και των μεριδίων αγοράς, την ώρα που ο ανταγωνισμός στο πεδίο της ζάχαρης είναι μεγάλος!

 

Διευρύνθηκαν οι ζημιές στο τρίμηνο

 

Τα προβλήματα για την εισηγμένη είναι πολλά και σημαντικά. Πέραν του επίμαχου δανείου των 135 εκατ. ευρώ -που έκανε όχι μία, αλλά τρεις φορές τους «μνηστήρες» για την απόκτηση του 82,33% να «λακίσουν» την τελευταία ώρα- και της ασυνεννοησίας με παραγωγούς, καλλιεργητές και εργαζόμενους, η εταιρεία παρουσίασε διευρυμένες ζημιές και μειωμένο τζίρο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και ομίλου.

 

Ειδικότερα, τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας μετά φόρων παρουσίασαν ζημίες 26.101,81 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 3.477,99 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 19.189,29 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 5.901,53 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης.

 

Ο κύκλος των εργασιών της ανήλθε σε 82.368,05 χιλ. ευρώ, μειωμένος κατά 35,95% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) ανήλθε σε 139.034,12 χιλ. ευρώ, μειωμένος κατά 22,70% έναντι της περσινής χρήσης.

 

Το μικτό περιθώριο κέρδους της ανήλθε σε -6,34%, έναντι 15,18% της περσινής χρήσης. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε 7,67%, έναντι 20,09% της περσινής χρήσης.

 

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της ανήλθαν σε ζημιές 15.542,26 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 5.059,08 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε ζημιές 4.643,38 ευρώ, έναντι κερδών 17.831,22 χιλ. ευρώ.

 

Τα αποτελέσματα προ φόρων της παρουσίασαν ζημιές 27.394,73 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 7.280,87 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε ζημιές 19.633,90 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 3.082,07 χιλ. ευρώ της περσινής χρήσης.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<