«Παίζουν» με το χρόνο στη Σελόντα!

05-06-2014, 16:27
«Παίζουν» με το χρόνο στη Σελόντα!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)


O Ιούλιος θα είναι ο μήνας των εξελίξεων για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες! Οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, οι μέτοχοι και οι τράπεζες προσπαθούν από τη μία να συσπειρωθούν για να βγει η αγορά αυτή από το αδιέξοδο, από την άλλη όμως η κάθε πλευρά φέρεται να «παίζει» με το χρόνο.


Η Δίας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ακροαματική διαδικασία για την πτώχευσή της. Η εταιρεία συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες, ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία επί της αναδιάρθρωσης του χρέους της, τότε το δικαστήριο θα ορίσει διαχειριστή πτώχευσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Δίας, η τρίτη μεγαλύτερη «δύναμη» του κλάδου, μετά το Νηρέα και τη Σελόντα, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της και με στόχο την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ της.

 

Τον Απρίλιο το αίτημα της ίδιας για προσωρινή διαταγή, το οποίο είχε υποβάλει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απορρίφθηκε, ενώ είχε καταθέσει και αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που επίσης είχε απορριφθεί.

 

Την ίδια στιγμή, η Σελόντα, η οποία περιμένει τις αποφάσεις για τη Δίας, θα λάβει τις δικές της στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της στις 3 Ιουλίου, αφού η αρχική προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη αναβλήθηκε, ύστερα από «μπλόκο» της Τράπεζας Πειραιώς και του Kakha Bendukidze, ιδιοκτήτη του καναδικού fund Linaeus Capital.

 

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον την κίνηση-ματ του Γεωργιανού επιχειρηματία, ο οποίος κατέχει ποσοστά και στις τρεις εισηγμένες εταιρείες: το 43,06% της «Δίας», το 19,05% της «Σελόντα» και το 23,68% της «Νηρεύς». Ο Kakha έχει ρίξει περί τα 70 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, όταν σχεδόν μία τετραετία νωρίτερα έκανε «όνειρα θερινής νυκτός» γι’ αυτήν. Δεν πήρε όμως πίσω ούτε ένα ευρώ, το οποίο με δεδομένο το «αμαρτωλό» παρελθόν των μεγάλων «παικτών» του κλάδου, δεν προτίθεται τώρα πια να βάλει!

 

Με βάση, λοιπόν, τις παλιές ατασθαλίες, ο Bendukidze θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις, που κατατίθενται με το δελτίο της Γ.Σ. της Σελόντα είναι προσχέδια και ζητά αποσαφηνίσεις. Συγκεκριμένα, ζητά πρώτον επιπρόσθετα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα και δεύτερον περαιτέρω διευκρινίσεις για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες, σύμφωνα με τη Linaeus, ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

 

Η Πειραιώς

 

Από την πλευρά της η Πειραιώς, η πιστώτρια τράπεζα και ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, συναινεί με τον Bendukidze, καθώς με τη σειρά της θεωρεί το κάλεσμα των μετόχων σε Γενική Συνέλευση «βεβιασμένη κίνηση», από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει κύρια εκκρεμή ζητήματα.

 

Άλλωστε, η Πειραιώς, όπως και οι άλλες συστημικές που εμπλέκονται στις κύριες εισηγμένες του κλάδου, έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με τις εταιρείες «ζόμπι» και να χρηματοδοτήσουν μόνο τα βιώσιμα σχήματα, προωθώντας την πλήρη εξυγίανση της συγκεκριμένης αγοράς, που διατηρεί «κόκκινα» δάνεια εκατομμυρίων ευρώ στα τραπεζικά «γκισέ». Οι επιχειρηματίες του κλάδου αδρανούν, φέρονται να υποστηρίζουν οι τραπεζίτες, επικαλούμενοι πως το τελεσίγραφο, το οποίο τους έδωσαν μήνες νωρίτερα, έληξε!

 

Σημειώνεται ότι η Σελόντα στη χρήση του 2013 εμφάνισε ζημίες ύψους 59 εκατ. ευρώ, αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, τα ίδια κεφάλαια για τη μητρική εταιρεία είναι αρνητικά κατά 40,7 εκατ. ευρώ, του ομίλου αρνητικά κατά 46,8 εκατ. ευρώ και 38,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<