Χριστούγεννα… κατ’ οίκον

24-12-2012, 11:38
Χριστούγεννα… κατ’ οίκον

Tης Βούλας Μαλαίνου

Μπορεί να ελπίζουν ότι ο Έλληνας της… τελευταίας στιγμής θα σώσει την «παρτίδα», έστω και στο παρά πέντε, όμως ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι ξενοδόχοι βλέπουν ότι το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» θα επιβεβαιωθεί και φέτος, με τον τζίρο στα ξενοδοχεία και τα χειμωνιάτικα παραθεριστικά κέντρα να αναμένεται ο χειρότερος της τελευταίας πενταετίας, από τότε δηλαδή που η οικονομική κρίση έκανε το «ντεμπούτο» της!

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα αναμένουν στο «ακουστικό» για κρατήσεις, που πέντε χρόνια πριν κατέρριπταν ρεκόρ! Αιτία –επισημαίνουν παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς– αποτελεί καταρχήν η κρίση, η οποία συμβάλλει στην ανάδειξη του εσωτερικού τουρισμού ως του πλέον βασικού παράγοντα της πτώσης άνω του 50% στον τζίρο των ξενοδοχείων και των χιονοδρομικών κέντρων στους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία σε Καλάβρυτα, Πήλιο, Γρεβενά, Φλώρινα και Αράχοβα, μπορεί να είναι σχετικά καλή από άποψη πληρότητας, καθώς κατά μέσο όρο γίνεται λόγος για 70% το τριήμερο των Χριστουγέννων, ωστόσο τα έσοδα έχουν «παγώσει».

Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός πως οι τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων και στα χιονοδρομικά κέντρα στους παραπάνω προορισμούς είναι αισθητά μειωμένες, καθώς η ζήτηση παραμένει μικρή.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι οποίοι δέχονται τα «πυρά» της κρίσης και της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου, προχωρούν εκτός των μειώσεων, και σε οικονομικά «πακέτα» για τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου να δουν τον τζίρο τους να ανακάμπτει και την καθημερινότητα τους να βελτιώνεται.

Τίποτα, πάντως, δεν θυμίζει τις εποχές εκείνες που οι Έλληνες έκαναν κρατήσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία αγαπημένων χειμερινών προορισμών αποκλειστικά και μόνο για τα Χριστούγεννα, ήδη από τον Οκτώβριο.

Δεν προγραμματίζουν διακοπές

Την αδυναμία του Έλληνα να προγραμματίσει τις διακοπές του επισημαίνει στην "Παραγωγή" ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στα Καλάβρυτα, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Ο ίδιος σχολιάζοντας την φετινή εορταστική περίοδο, επισημαίνει πως αποτελεί crash test για την ελληνική τουριστική αγορά. Όπως εξηγεί, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που λειτουργούν τη σεζόν Νοεμβρίου-Μαρτίου εναποθέτουν τις ελπίδες για ενίσχυση των εσόδων τους αποκλειστικά στα Χριστούγεννα, καθώς ο υπόλοιπος χρόνος είναι «νεκρός» από άποψη κρατήσεων.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, η πληρότητα στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων αγγίζει το 70%, με τις τελικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πληρότητα της τάξεως του 90%.

Συγκριτικά με το 2011, παρατηρείται μείωση της τάξεως του 10%-15%, δεδομένου ότι το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα η πληρότητα στις κλίνες είχε φτάσει το 90% με 95%.

Ωστόσο, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» έως και 40% χαμηλότερα από το 2011, παρά τις μειωμένες κατά 20% τιμές στις κλίνες.

Ο κ. Δαφαλιάς κάνει λόγο για νέα συνήθεια των Ελλήνων, η οποία προβλέπει μονοήμερες ή το πολύ διήμερες εξορμήσεις με όσον το δυνατόν λιγότερα έξοδα.

«Παγωμένα» τα χιονοδρομικά!

Την ίδια στιγμή, ο Σταμάτης Τζιούφας, ο επικεφαλής των ξενοδόχων στα Γρεβενά επισημαίνοντας πως στην ευρύτερη περιοχή η κίνηση εξαρτάται κυρίως από το χιονοδρομικό κέντρο, επικαλείται τις υψηλές θερμοκρασίες για την πολύ χαμηλή ζήτηση. Σε γενικές γραμμές, τουριστικοί φορείς από τα Γρεβενά υποστηρίζουν πως σε περίπτωση πληρότητας της τάξεως του 70%, θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Οι ίδιοι, πάντως, αναφέρονται στο «αγκάθι» του ελληνικού τουρισμού, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο είναι ο εσωτερικός τουρισμός, λόγω οικονομικής ασφυξίας. Παράλληλα, τονίζουν πως οι ξένοι τουρίστες είναι εκείνοι που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα, δεδομένης της υψηλής ζήτησης για την περιοχή που καταγράφεται από τη Βουλγαρία.

Το «μπλόκο» της βενζίνης

Οι ξενοδόχοι σε προορισμούς πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα φετινά Χριστούγεννα. Σε περιοχές, όπως η Φλώρινα ή τα ορεινά χωριά του Καρπενησίου, οι υψηλές τιμές της βενζίνης «μπλοκάρουν» τα σχέδια περί χειμερινών εξορμήσεων. Εκεί οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα πρώτα χιόνια μπορεί να παρέχουν δυνατότητες αναστροφής της δεινής κατάστασης στον εγχώριο τουρισμό, ωστόσο ο παράγοντας βενζίνη λειτουργεί κατασταλτικά.

Για τη Φλώρινα ειδικά, η πληρότητα εκτιμάται ότι ενδέχεται να κλείσει στο 100%, με τζίρο, όμως, που αναμένεται να υποχωρήσει πάνω από 60%.

Αυτό τονίζει στην "Παραγωγή" o πρόεδρος των ξενοδόχων στη Φλώρινα, Μιχάλης Παρλάνης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το ποσοστό 100% αφορά αποκλειστικά και μόνο στη Φλώρινα και για το διήμερο 26 με 27 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις περιοχές γύρω από την Φλώρινα, η πληρότητα αναμένεται να φτάσει το 70%, σημειώνοντας πτώση 30% σε σχέση με το 2011, με τον τζίρο μειωμένο κατά 50%.

Ως προς την υπόλοιπη εορταστική περίοδο, έως δηλαδή και τα Φώτα, η πληρότητα εκτιμάται να αγγίξει στην καλύτερη περίπτωση το 30% σε όλες τις περιοχές.

Ο κ. Παρλάνης, αναφερόμενος στο ρόλο της βενζίνης, υπογραμμίζει τον φόβο των Ελλήνων για περαιτέρω έξοδα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός των εορτών, ενώ κάποτε οι σπατάλες ήταν απαράβατος κανόνας.

Στο Πήλιο, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Σύμφωνα με ξενοδοχειακούς κύκλους, το κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων είναι τόσο μεγάλο, που ορισμένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά ενόψει εορτών. Ο άλλοτε πιο αγαπημένος χειμερινός προορισμός σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα της χρεοκοπίας, αφού ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, έλαβαν τη χαριστική βολή τα φετινά Χριστούγεννα με πληρότητα που με το ζόρι αγγίζει το 50%.

Ποντάρουν στην ψυχολογία

Κοινή παραδοχή όλων των ξενοδόχων ανά την Ελλάδα είναι πως «ποντάρουν» στην ψυχολογία του Έλληνα εν μέσω κρίσης. Την πηγαία δηλαδή ανάγκη για ταξίδια σε μία εποχή, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι εξαντλητικοί χωρίς ανάλογη ανταπόκριση.

Επικαλούμενοι τα απανωτά μέτρα λιτότητας, που έχουν ως αποτέλεσμα το «άδειασμα» όλων των κοινωνικών ομάδων, οι ξενοδόχοι από τους παραπάνω προορισμούς εκτιμούν ότι το 2012 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο ως προς την τουριστική κίνηση, με τζίρο στα τάρταρα και με δυσοίωνες προβλέψεις για το 2013.

Ο «τιμοκατάλογος» της κρίσης

Παρά το γεγονός ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων εντάσσονται στις full σεζόν, ωστόσο εν μέσω κρίσης οι ξενοδόχοι ρίχνουν τις τιμές των δωματίων τους, παρά τη χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται. Σύμφωνα με τον Κατάλογο Ξενοδοχειακών τιμών της  trivago Hotel Preis Index, η Αθήνα σημειώνει μείωση τιμών κατά 7%, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο να φθάνει τα 71 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται πτώση 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 76 ευρώ.

Στους θερινούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, εμφανίζει μείωση 19%, με μέση τιμή τα 85 ευρώ, στη Σαντορίνη, οι τιμές περιορίζονται κατά 10% στα 189 ευρώ, στη Ρόδο με 7% και μέση τιμή τα 57 ευρώ και στα Χανιά με πτώση 5% και μέση τιμή τα 59 ευρώ.

Αντίθετα, παρατηρείται άνοδος 3% στο Ηράκλειο και την Κέρκυρα, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 77 ευρώ και 95 ευρώ αντίστοιχα. Αύξηση 13% παρουσιάζει και η Πάρος, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 44 ευρώ, ενώ οριακά ενισχύθηκαν τα Ιωάννινα (1%), με μέση τιμή τα 89 ευρώ.

Ευρώπη

Στο Λονδίνο οι ξενοδοχειακές τιμές μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 186 ευρώ. Στη Ρώμη οι τιμές περιορίστηκαν κατά 4%, με το δίκλινο δωμάτιο να κοστίζει 109 ευρώ, ενώ στο Παρίσι 2%, με μέση τιμή τα 162 ευρώ.

«Πρωταγωνιστεί» η Κωνσταντινούπολη, καθώς αγγίζει το 12%, με μέση τιμή τα 106 ευρώ. Ακολουθεί το Άμστερνταμ με μείωση 8% και μέση τιμή τα 120 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό παρατηρείται και στο Μιλάνο, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 121 ευρώ και στη Στοκχόλμη, με μέση τιμή τα 154 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<