«Πετάξαμε από το παράθυρο» κοντά στα 20 εκατ. ευρώ!

24-12-2012, 11:32
«Πετάξαμε από το παράθυρο» κοντά στα 20 εκατ. ευρώ!

Σε κόντρα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (!) εξελίσσεται η υπόθεση καταβολής αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Χίο από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση που κατέθεσε στην Ε.Ε. ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, από την οποία προέκυψε ότι η χώρα μας δεν είχε υποβάλλει σχετική αίτηση. Την ένταση ενίσχυσε και το γεγονός ότι για ανάλογες καταστροφές, την ίδια περίοδο, έχουν δοθεί στη Γαλλία για τα νησιά Ρεουνιόν και Μαρτινίκα περίπου 19 εκατ. ευρώ, στην Πορτογαλία για τη Μαδέρα 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ αξιολογείται τώρα αίτηση της Ισπανίας για πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά!

Στην υπόθεση παρενέβησαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους κατηγορούν για «ανεξήγητη ολιγωρία» το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν μετά τις πυρκαγιές έγινε σύσκεψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, όπου «υπογραμμίσαμε τη δυνατότητα παροχής βοήθειας υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι το αίτημα θα κατατίθετο μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα». Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «δυστυχώς αυτό δεν έγινε και χάσαμε την προθεσμία κατάθεσης του αιτήματος και γι’ αυτό ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Ανάπτυξης».

Με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε από την πλευρά του ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει:

«Υπενθυμίζουμε στους δυο βουλευτές ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι:

-Το ύψος των ζημιών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ή

-Να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας, εν προκειμένω του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στο περιφερειακό ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της Χίου, δεν ίσχυε καμία από τις δύο προϋποθέσεις. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν υπεβλήθη αίτημα αποζημίωσης στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Για τον ίδιο λόγο, αιτήσεις αποζημίωσης που υπεβλήθησαν στο Ταμείο για τις πυρκαγιές στην Αττική το 2009 και τις πλημμύρες στην Εύβοια το 2010, απερρίφθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έσπευσε από την αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και έχει καταβάλλει αποζημιώσεις από τον Προϋπολογισμό.

Μένουμε στα στοιχεία, η κριτική δεν μας αφορά.».

Η κόντρα πυροδοτήθηκε από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν, στη σχετική ερώτηση που είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Ειδικότερα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον Αύγουστο του 2012, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα -εξαιρετικά- ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά, όπως της Ελλάδας, αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα, κ.λπ., με μόνο όρο, η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής». Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, ζητούσε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.

Απάντηση-κόλαφος

Τα όσα ανέφερε στην απάντησή του ο Επίτροπος, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και ειδικότερα την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αναλυτικά, ο επίτροπος ανέφερε: «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων, από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, «η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή»! Συνεχίζοντας ο Επίτροπος, διευκρινίζει ότι «οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών, στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται» (σ.σ.: αλλά υπολογίζονται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ότι υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, που είναι το μόνο ζητούμενο από τον Κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης).

Η Χίος «έχασε» 20 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούσαν να φθάσουν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Από το ίδιο Ταμείο η Ελλάδα είχε πάρει χρηματοδότηση σε ανάλογες καταστροφές, όπως στις μεγάλες φωτιές του 2007. Η μη υποβολή τώρα αίτησης από την Ελλάδα βαραίνει -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- την πολιτική κυρίως ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που είτε αγνοούσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης είτε θεώρησε ότι δεν έπρεπε να επιβαρύνει τα κοινοτικά ταμεία με την «αποζημίωση» μιας δικής μας καταστροφής.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.26.2019 19:12

Ευρωπαϊκή «καμπάνα» 1,1 εκατ. ευρώ κατά της Ελλάδας στο γεωργικό τομέα
Για την μη εφαρμογή του λεγόμενου συστήματος πολλαπλής συμμόρφωσης από τη χώρα μας.

03.26.2019 13:25

Παραγωγοί Ηλείας: Πληρώστε το συντομότερο τη συνδεδεμένη σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
Την άμεση πληρωμή συνδεδεμένων σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα ζητούν οι παραγωγοί Ηλείας.

03.26.2019 10:45

Μέχρι τις 3 Απριλίου η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική αποζημίωση
Μέχρι τις 3 Απριλίου θα διεξάγεται η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική αποζημίωση, όπως αναφέρει εγκύκλιος του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<