Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

02-06-2014, 12:22
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Κίνδυνος υπάρχει για προσβολή από τον θρίπα, την ασκοχύτωση, το βοτρύτη και την ανθράκωση για το φασόλι του θερμοκηπίου. Εποχή που είναι κατάλληλη για πολλούς εχθρούς και ασθένειες στη μηλιά και την αχλαδιά. Συστηματική αναφορά στη σέζια, την πράσινη και τη ρόδινη αφίδα και το βακτηριακό κάψιμο. Αντιμετώπιση των διαφόρων προσβολών του αμπελιού, από το ωίδιο, τον θρίπα της Καλιφόρνιας και την ευδεμίδα, για την οποία υπάρχει και η δυνατότητα βιολογικής καταπολέμησης. Στα εσπεριδοειδή, τέλος, μόνιμο «πονοκέφαλο» αποτελεί η μυίγα της Μεσογείου.

 

ΦΑΣΟΛΙ (ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ)

Στο φασόλι του θερμοκηπίου (πρώιμες και όψιμες καλλιέργειες) παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, όπως η ασκοχύτωση, ο θρίπας, ο βοτρύτης και η ανθράκωση.

Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε αναλυτικά στην ασκοχύτωση και τον θρίπα (ψυχανθή για καρπό) και στο σημερινό θα αναφερθούμε στο βοτρύτη και την ανθράκωση.

Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ο βοτρύτης ξεκινούν από τα άνθη και σιγά-σιγά εξαπλώνονται σε όλα τα φυτικά μέρη. Προσβάλλει τα στελέχη, τα φύλλα, τα άνθη, τους μίσχους και τους λοβούς, προκαλώντας νεκρώσεις, σήψεις, καθώς και εμφάνιση γκρίζας εξάνθησης (μούχλας).

Προτείνεται για την αντιμετώπιση της ασθένειας, μείωση της υγρασίας στο χώρο του θερμοκηπίου, αραιή φύτευση, καλός αερισμός και άρδευση (μόνο τις πρωινές ώρες), αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων φυτικών οργάνων, αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης και τέλος ψεκασμός των προσβεβλημένων καλλιεργειών με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η εμφάνιση της ανθράκωσης που προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, στελέχη, μίσχοι, λοβοί) ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (υψηλή υγρασία ή θερμοκρασία). Ειδικότερα, τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και δημιουργούνται γωνιώδεις κηλίδες, καστανές έως μαύρες.

Συνιστάται για την καταπολέμηση της ασθένειας η χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου, η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, η αμειψισπορά, καθώς και ο ψεκασμός των φυτών με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

ΜΗΛΙΑ - ΑΧΛΑΔΙΑ

Γίνεται γνωστό στους καλλιεργητές ότι η σέζια της μηλιάς ωοτοκεί στα χοντρά μέρη του δέντρου (κορμό και βραχίονες), σε δέντρα με σχισμές, έλκη και τομές, ενώ αντιμετωπίζεται με το ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων (σε δέντρα ηλικίας άνω των δύο ετών) που δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών του εντόμου. Συμπληρωματικά απαιτείται κατευθυνόμενος ψεκασμός του κορμού και των βραχιόνων, με καλή διαβροχή με ένα εγκεκριμένο σκεύασμα μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας. Η δε προσθήκη θερινού πολτού στο ψεκαστικό υγρό αυξάνει την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

Οι αφίδες προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση των δέντρων μηλιάς και μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτες προσβολές τόσο από την πράσινη όσο και από τη ρόδινη αφίδα. Σε περιπτώσεις που η προσβολή είναι έντονη, πρέπει να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την καρπόκαψα, που όπως είναι γνωστό μπορεί να προσβάλει την περίοδο αυτή τη μηλιά και την αχλαδιά.

Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους παραγωγούς, ώστε στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται συμπτώματα από βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά (φύλλα, νεαροί βλαστοί και καρποί που μοιάζουν «καμένοι» από φωτιά) να αφαιρούνται τα προσβεβλημένα τμήματα μόνο όταν επικρατεί ξηρός καιρός, μαζί με υγιές τμήμα 20-25 εκατοστών και να καταστρέφονται άμεσα. Επίσης, υποχρεούνται οι καλλιεργητές να απολυμαίνουν οπωσδήποτε τα εργαλεία κλαδέματος με οινόπνευμα του εμπορίου.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Τα εσπεριδοειδή (όψιμα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια, γκρέιπ-φρουτ και όψιμα μανταρίνια) προσβάλλονται με την έναρξη της ωρίμανσής τους από τη μυίγα της Μεσογείου και συνιστάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για λόγους προστασίας των ωφέλιμων εντόμων. Διευκρινίζεται ότι το δόλωμα θα πρέπει να αποτελείται από νερό, ελκυστική ουσία 2% και ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Απαιτείται το ψεκαστικό υγρό να κατευθύνεται με μορφή χοντρών σταγονιδίων σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στον κορμό, περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες και οι δολωματικοί ψεκασμοί να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες.

 

ΑΜΠΕΛΙ

Εποχή που εξαιτίας της ανόδου των θερμοκρασιών εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα προσβολής των πρέμνων από το ωίδιο (ασθενικοί, μολυσμένοι βλαστοί με γκρίζες εξανθήσεις) και χρειάζεται άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση της ασθένειας, με καλύτερη φυτοπροστατευτική δράση εκείνη του θείου σε σκόνη. Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους αμπελουργούς, ώστε σε αμπέλια που βρίσκονται κοντά σε καλαμιές, βάτα, οπωροφόρα δέντρα, κυπαρίσσια κ.ά., που είναι ξενιστές του εντόμου τζιτζικάκι, να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για πιθανή παρουσία του και, στην περίπτωση που εντοπιστεί το έντομο, να εφαρμόζεται συνδυασμένη επέμβαση με το ωίδιο.

Για την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού της ευδεμίδας σε αμπελώνες βιολογικής γεωργίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βάκιλλος Bacillus thuringiensis με την προσθήκη ενός φαγοδιεγερτικού ή 1-3% ζάχαρης, για την προστασία των φυσικών εχθρών της, που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου.

Για να διαπιστωθεί η παρουσία του θρίπα της Καλιφόρνιας, καθώς και η ένταση της προσβολής του πρέπει να χρησιμοποιηθούν μπλε παγίδες ή να γίνουν ελαφρά και προσεκτικά τινάγματα των νεαρών βλαστών πάνω σε ένα ανοιχτόχρωμο χαρτόνι και εάν παραστεί ανάγκη να γίνουν ψεκασμοί με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<