«Ξηρασία» και φέτος στο καλαμπόκι

30-05-2014, 14:38
«Ξηρασία» και φέτος στο καλαμπόκι

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Αμερικανική ξηρασία» βυθίζει τις διεθνείς τιμές του καλαμποκιού, προκαλώντας έντονη ανησυχία και για τις φετινές τιμές παραγωγού στη χώρα μας, μετά το περσινό… πατατράκ.

 

Με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μειωμένες κατά 20% (σε κάποιες περιοχές, όπως στη Θράκη, έως και 40%), οι Έλληνες παραγωγοί είδαν την προηγούμενη εβδομάδα τις διεθνείς τιμές του προϊόντος τους να υποχωρούν σε χαμηλό τριών και πλέον μηνών, εν μέσω εικασιών ότι η καλλιέργεια επιταχύνθηκε χάρη στο ξηρό και ζεστό καιρό στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο. Η τιμή του συμβολαίου του καλαμποκιού παράδοσης Ιουλίου, βρέθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας να χάνει έως και 1,5%, στα 4,7075 δολάρια ανά μπούσελ, στο χρηματιστήριο του Σικάγου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου.
Οι συνθήκες ξηρασίας και ζέστης βοήθησαν στην καλλιέργεια την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν το ψυχρό κλίμα και το χιόνι. Περίπου το 73% της σοδειάς καλλιεργήθηκε έως τις 18 Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις 59% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η αμερικανική παραγωγή θα φτάσει το ρεκόρ των 403 εκατ. τόνων την περίοδο 2014-2015, κατά 2% υψηλότερη, δηλαδή, από την αντίστοιχη περυσινή. Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, επίσης ελαφρά αυξημένη, στους 979 εκατ. τόνους. «Η έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξε ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού είναι κοντά στο να ολοκληρωθεί στην Αμερική» αναφέρει ο Vyanne Lai, οικονομολόγος για τον κλάδο αγροτικών προϊόντων της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι μείωση της παραγωγής καλαμποκιού θα σημειωθεί σε Ουκρανία, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική, ενώ αυξήσεις θα καταγράψουν η Κίνα, η Αργεντινή, η Ρωσία και το Μεξικό. Στην Ουκρανία η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 4,9 εκ. τόνους σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Κολλημένη… η τιμή

Στα 16-17 λεπτά το κιλό παραμένει «κολλημένη» η τιμή στην οποία πωλείται ακόμα και σήμερα το περυσινό αποθηκευμένο καλαμπόκι. Την κατάσταση, φέτος όπως επισημαίνουν στην «Παραγωγή» καλλιεργητές, επιβαρύνει το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και η επιδείνωση των συνθηκών στην κτηνοτροφία.

Πολλοί παραγωγοί, στράφηκαν φέτος σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο ηλίανθος (δευτερεύοντος η σόγια), λόγω των καλύτερων τιμών, αλλά και το χαμηλότερου καλλιεργητικού κόστους. Η μείωση της καλλιέργειας σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε ποσοστό της τάξεως του 20%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Θράκη) δεν αποκλείεται να φθάσει και το 40%. Αρχικά ο καιρός βοήθησε αρκετά, ωστόσο ακραία κατά τόπους καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με αρρώστιες που εμφανίστηκαν, όπως η σεπτόρια, «θέρισαν» πρόωρα την παραγωγή. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν όσοι παραγωγοί καλαμποκιού προχώρησαν σε σπορά, πριν από ένα μήνα, καθώς τα φυτά δεν φύτρωσαν, λόγω του κρύου καιρού. Πλέον, είναι αναγκασμένοι να ξαναφυτέψουν τα χωράφια, άρα να μπουν σε νέα έξοδα (καλλιεργητικά, μεροκάματα, πετρέλαιο κ.λπ.).
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο του Μαΐου, που εκδίδεται από το Τμήμα Δημητριακών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον αραβόσιτο καταγράφηκε το 2013 σημαντική αύξηση στη στρεμματική απόδοση (ΜΣΤ 1.300 kgr έναντι 980 kgr το 2012), λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, κατάλληλης λίπανσης/άρδευσης και χρήσης διαφορετικών υβριδίων που χρησιμοποιήθηκαν.

 

 

Συμβολαιακή

Η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται φέτος από δύο νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, τα οποία υπέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς. Οι συμφωνίες αφορούν τις εταιρείες Γκούμας Ο.Ε. στην Πρέβεζα και Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμπάκας - Μετέωρα, στην Π.Ε. Τρικάλων.

Η εταιρεία «Γκούμας Ο.Ε.», έχει τις εγκαταστάσεις της στο Καναλάκι Δήμου Πάργας και δραστηριοποιείται στη ξήρανση και εμπορία του αραβοσίτου. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ξήρανσης του προϊόντος είναι άρτια εξοπλισμένες με τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε νέο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που αφορά παραγωγούς αραβοσίτου του Νομού Τρικάλων, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμπάκας - Μετέωρα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμπάκας-Μετέωρα έχει τις εγκαταστάσεις του στην Καλαμπάκα και δραστηριοποιείται στη ξήρανση και εμπορία του αραβοσίτου.
Αριθμεί περισσότερα από 1.200 μέλη, τα οποία καλλιεργούν πλήθος προϊόντων φυτικής παραγωγής, όπως καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι και εκτρέφουν ζωικό πληθυσμό για παραγωγή κρέατος και γάλακτος.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<