Μπαίνει και η Alpha Bank στις αγροτικές χρηματοδοτήσεις

30-05-2014, 14:10
Μπαίνει και η Alpha Bank στις αγροτικές χρηματοδοτήσεις

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Δυναμική είσοδο στον αγροτικό τομέα επιχειρεί η Alpha Bank, εκμεταλλευόμενη τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική γεωργία.

 

Με διαφημιστικές καταχωρήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, γνωστοποίησε την είσοδό της στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στη συμβολαιακή γεωργία, «σπάζοντας» ταυτόχρονα το «άβατο» που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς μετά την κατάρρευση της Αγροτικής Τράπεζας την τελευταία πενταετία.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει στους Έλληνες αγρότες, αλλά και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εμπορικών-εξαγωγικών, καθώς και αυτών της πρώτης μεταποίησης. Ο ανταγωνισμός για την απόκτηση μεριδίων με δέλεαρ –και εξασφάλιση– την «πίττα» των κοινοτικών επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και των δισεκατομμυρίων του νέου ΕΣΠΑ προς τον πρωτογενή τομέα, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και σε καλύτερες υπηρεσίες προς τον αγρότες.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ισχύρη τάση που υπάρχει μεταξύ των αγροτών για συνδεσή τους με τις επιχειρήσεις μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με στόχο τη μείωση του ρίσκου στην αγροτική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 13,7% των Ελλήνων αγροτών έχει ήδη υιοθετήσει τη συμβολαιακή γεωργία, ενώ ένα 24,8% θέλει, αλλά δεν έχει τολμήσει ακόμα.

 

Τα προγράμματα

Η Alpha Bank με τα «Ευέλικτα Προγράμματα Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας» στηρίζει δυναμικά τον πρωτογενή τομέα και καλύπτει όλη την αλυσίδα από την παραγωγή, μεταποίηση έως και την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων. Θέτει ως προτεραιότητα τον Έλληνα παραγωγό και ενισχύει κάθε υγιή παραγωγική προσπάθεια στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.
Τα «Ευέλικτα Προγράμματα Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας» καλύπτουν πλήρως τις ιδιαίτερες και σύγχρονες ανάγκες του αγροτικού τομέα και

συμβάλλουν:

-Στην αμοιβαία επικερδή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή.

-Στην ενίσχυση της ρευστότητας όλων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (μεταποιητική/εξαγωγική επιχείρηση, επιχειρήσεις εμπορίας αγροεφοδίων κ.ά.).

-Στον εκσυγχρονισμό του συναλλακτικού κυκλώματος του αγροτικού τομέα.

Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων ο παραγωγός καλύπτει το υψηλό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής το χρονικό διάστημα που το χρειάζεται, μειώνει το κόστος παραγωγής του γιατί μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερες τιμές για την αγορά αγροεφοδίων, επειδή εξοφλεί άμεσα και με μετρητά, ενώ βελτιώνει την ποιότητα ή και αυξάνει την ποσότητα παραγωγής του γιατί έχει εξασφαλίσει τη διάθεσή της σε προσυμφωνημένη τιμή.

Αντίστοιχα ο αγοραστής των προϊόντων, μεταποιητής ή έμπορος, εξασφαλίζει τη ρευστότητα που χρειάζεται για την αγορά της απαιτούμενης παραγωγής και για την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών, κτίζει μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις συνεργασίας με υφιστάμενους παραγωγούς και μπορεί να επεκταθεί/εδραιωθεί σε νέες αγορές/συμφωνίες, λόγω της δυνατότητας προσελκύσεως νέων παραγωγών.

 

Η αντεπίθεση της Πειραιώς

Περί τις 30 συμφωνίες στήριξης της συμβολαιακής γεωργίας, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτεί ήδη η Τράπεζα Πειραιώς και στόχος της αποτελεί μέχρι το 2017 να έχουν ξεπεράσει τις 100.
Η στήριξη της συμβολαιακής εξελίσσεται σε κεντρικό άξονα της πιστοδοτικής πολιτικής που εφαρμόζει η τράπεζα στον αγροτικό χώρο και μέχρι το τέλος του 2014 αναμένονται περί τις 35-40 συμφωνίες, όπως αυτές με τους 500 ροδακινοπαραγωγούς στην περιοχή Πέλλας-Ημαθίας και στυλοβάτη την εταιρεία Venus, όπως και τους 1.000 καπνοπαραγωγούς από Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Πιερία και την εταιρεία Μισσιριάν και τη συμφωνία με ομάδα βαμβακοπαραγωγών από τη Ροδόπη και τη Ξάνθη, οι οποίοι παραδίδουν βαμβάκι στην εταιρεία Ν. Πέττας ΑΒΕΕ. Παράλληλα ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Χαλκιδικής και τους παραγωγούς βάμβακος της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τις εταιρείες «ΔΕΑΣ Α.Ε.». και «Γ & Π Εκκοκκιστήρια Βάμβακος Α.Ε.». Επιπλέον, προχώρησε σε ανανέωση και επέκταση, με υπερδιπλασιασμό των ενταγμένων παραγωγών στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας σε ενεργειακές καλλιέργειες (καλλιέργεια του ηλίανθου) μετά την επιτυχημένη περσινή συνεργασία με την εταιρεία «Πέττας Παύλος Ν. ΑΒΕΕ».

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει στους παραγωγούς περί τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν αντίστοιχα τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Τα μεγέθη αυτά θα πολλαπλασιαστούν και στο επίπεδο των παραγωγών και στο επίπεδο των προϊόντων, με σκοπό να στηριχθεί η επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας στη χώρα μας.
Επιπλέον, όσον αφορά την κάρτα του αγρότη, στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να τοποθετηθούν συσκευές σε καταστήματα αγροεφοδίων και σε πρατήρια καυσίμων, επιτρέποντας έτσι στους αγρότες:
- Καλύτερο έλεγχο των εσόδων και εξόδων τους
- Ρευστότητα
- Εξορθολογισμό του συστήματος αγροεφοδίων σε τοπικό επίπεδο.

 

 

Ο κουμπαράς

Το δρόμο για την παροχή χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο της τάξης του 4% σε αγρότες άνοιξε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), το οποίο «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς με κεφάλαια ύψους 253 εκατ. ευρώ. Μέσω του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που επενδύουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδια Βελτίωσης», σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και σε όσους έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Η διάρκεια των δανείων είναι μακροπρόθεσμη, έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως 2 χρόνια, με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα χρόνια.

Τα αιτήματα δανειοδότησης μέσω του ΤΑΕ γίνονται στην Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα είναι αρμόδια για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ για την πορεία των δράσεων.
Μέσω του νέου Ταμείου θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.500-7.000 μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα («σχέδια βελτίωσης»), οι 330 στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και σε επενδύσεις αγροτουριστικών καταλυμάτων. Στόχος είναι να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα των περισσότερων αγροτών, δηλαδή το να εξασφαλίσουν, μέσω δανείου, το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της αγροτικής τους επένδυσης, όπως ακριβώς απαιτούν οι όροι των κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου.

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<