Πως η Πειραιώς θα "αποκαταστήσει" την ΕΒΖ
Της Βούλας Μαλαίνου
Σχέδιο δράσης, για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και για την ανάδειξη της δυναμικής της εισηγμένης στην αγροτική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς, ως ο βασικός πιστωτής της εταιρείας.
Πράγματι, η Πειραιώς, η οποία δεν συμμετείχε στις «ζυμώσεις» του ειδικού εκκαθαριστή της ATEbank Νίκου Μαράντου με τους «μνηστήρες» για την απόκτηση του 82,33% της επιχείρησης, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αποφασίζει να κινηθεί τουλάχιστον ως προς την εξασφάλιση της επιβίωσης της ΕΒΖ.
Αυτό, την ώρα που τευτλοκαλλιεργητές και τευτλοπαραγωγοί ανά όλη την Ελλάδα-κυρίως από τη Βόρεια-γκρινιάζουν για τη στάση της Γενικής Διεύθυνσης της εταιρείας απέναντι τους, επισημαίνοντας ότι η εισηγμένη δεν ενδιαφέρεται για τα τεύτλα.
Οι σχέσεις τους με το Λάμπρο Χαραλάμπους-Γενικό Διευθυντή της ΕΒΖ-είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην «Παραγωγή», ουσιαστικά ανύπαρκτες, καθώς παραγωγοί και καλλιεργητές ενημερώνονται, συζητούν και διαπραγματεύονται με τον Γιώργο Κοκκίνη, τον προϊστάμενο των Γεωπονικών Υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα(αρχικά ήταν μόνο στις Σέρρες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς εξετάζει πρώτον τη μετοχοποίηση των χρεών της ζαχαροβιομηχανίας και δεύτερον την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ορίσει τους τρόπους εξυγίανσής της.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχοποίηση των χρεών συμπεριλαμβάνεται πλέον στα βασικά σχέδια των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες εμπλέκονται σε κορυφαίες επιχειρήσεις και άλλων κλάδων, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες. Η μετοχοποίηση εξασφαλίζει τη χρηματοοικονομική υγεία του ισολογισμού της κάθε εταιρείας.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως γενικότερα παρατηρείται μία αλλαγή ρότας των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων προς τις εταιρείες «ζόμπι», τις οποίες είτε «τελειώνουν»-σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση-είτε συμβάλλουν στην ανάκαμψή τους, εάν και εφόσον πιστεύουν ότι από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις θα προκύψει ένα νέο βιώσιμο σχήμα.
Τι προβλέπεται
Με τη μετοχοποίηση των χρεών η Πειραιώς μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και συνεπώς εξασφαλίζει «υγιείς» ισολογισμούς. Για την πρόταση αυτή θα υπάρξει κάλεσμα των μετόχων της ΕΒΖ σε γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει για επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Παράλληλα, το ποσοστό του Δημοσίου στη ζαχαροβιομηχανία θα υποχωρήσει. Επισημαίνεται ότι οι μετοχές της εταιρείας ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα δάνειά της βρίσκονται στη «good bank» («καλό» κομμάτι) της ΑTEbank, όταν αυτή διασπάστηκε σε δύο μέρη. Η «καλή» έχει περάσει πια στην Πειραιώς.
Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή είναι η σημαντικότερη ενέργεια της Τράπεζας για την ΕΒΖ. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει την αναδιάρθρωσή της και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους τευτλοπαραγωγούς και τευτλοκαλλιεργητές θα στοχεύσει στην αύξηση της παραγωγής και των μεριδίων αγοράς, την ώρα που ο ανταγωνισμός στο πεδίο της ζάχαρης είναι μεγάλος!
Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στρατηγικοί επενδυτές-ξένοι και εγχώριοι-μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται-μεταξύ άλλων-και στον πρωτογενή τομέα.
Οι λόγοι
Μετά και το τρίτο στη σειρά «φιάσκο» που σημειώθηκε με τον τελευταίο διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% της ΕΒΖ, ο οποίος κηρύχθηκε ξανά άγονος, η Πειραιώς φοβήθηκε για το δανεισμό που διατηρεί η εταιρεία στα «γκισέ» της Τράπεζας, μέρους του οποίου δεν έχει ακόμη εξυπηρετηθεί. Που σημαίνει πως σε περίπτωση που η Πειραιώς άφηνε την επιχείρηση «επί ξύλου κρεμάμενη», τότε θα είχε πρόβλημα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, η Πειραιώς συνεχίζει το έργο της πρώην Αγροτικής, στηρίζοντας τους αγρότες ανά όλη την Ελλάδα, χρηματοδοτώντας προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας. Προωθεί, λοιπόν, την αγροτική πολιτική, δηλώνοντας παρούσα στους παραγωγούς τεύτλων, οι οποίοι ενώ αυξάνονται, αποχωρούν στο τέλος από την πολλά αυτή υποσχόμενη καλλιέργεια, εξαιτίας ακατάλληλων συγκυριών.
Υπενθυμίζεται ότι η ζαχαροβιομηχανία ανακοίνωσε δύο εβδομάδες πριν την υπογραφή εμπορικής συμφωνία με την Cristal Union, η οποία προβλέπει την παραγωγή ζάχαρης φασόν από τη γαλλική εταιρεία για την ΕΒΖ, γεγονός που σηματοδοτεί την αύξηση της εισαγωγής ζάχαρης στη χώρα μας.
Η Cristal Union θα δώσει τη δυνατότητα στην εισηγμένη να «χτυπά» τις τιµές στα επίπεδα, όπου κινούνται και οι ανταγωνιστές της.
Κατέστρεψαν σπόρο αξίας 1,27 εκατ.
Ήταν που ήταν η «γεύση» πικρή για το φετινό τιμολόγιο, η ΕΒΖ κατέστρεψε και ποσότητες σπόρου αναπαραγωγής τεύτλων αξίας περίπου 1,27 εκατ. ευρώ και οι παραγωγοί έγιναν έξαλλοι! Σημειώνεται ότι πρόκειται για σπόρο, ο οποίος έχει απολέσει την αναπαραγωγική του ικανότητα.
Η εταιρεία, όπως λένε οι πληροφορίες, πήρε τη σχετική απόφαση σε συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου περίπου μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα. Οι παραγωγοί το πληροφορήθηκαν και τώρα ζητούν πιο επιτακτικά την αντικατάσταση της διοίκησης της εισηγμένης.
Το υλικό, που καταστράφηκε, φέρεται να είχε παραχθεί πάνω από 10 χρόνια πριν, λόγω κακού προϋπολογισμού των στελεχών της εταιρείας, με αποτέλεσμα ο καιρός να περνά και ο σπόρος να χάνει τη φυτρωτική του ικανότητα.
Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης ρίχνει για ακόμη μία φορά τα βέλη του στην ηγεσία της ζαχαροβιομηχανίας και συγκεκριμένα στον κ. Χαραλάμπους, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη διαχείριση των αποθεμάτων.
Ο ίδιος διερωτάται πως «είναι δυνατόν η ΕΒΖ να καταστρέφει σπόρο τόσης μεγάλης αξίας και να μην το μοιράζει στους καλλιεργητές, οι οποίοι θέλουν να σπείρουν τεύτλα, αλλά δεν τους παρέχουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα στελέχη της εισηγμένης κάνουν ό,τι θέλουν», δεν ασχολούνται με τους παραγωγούς, αδιαφορούν για τη διασφάλιση των τεύτλων και την ανάπτυξη της σημαντικής αυτής καλλιέργειας, ρίχνοντας το βάρος αποκλειστικά στην ελάφρυνση της ΕΒΖ από τη μείωση των χρεών της.
Ο κ. Στεφανακίδης τονίζει ακόμη πως από τότε που ο κ. Χαραλάμπους ανέλαβε τη διεύθυνση της ζαχαροβιομηχανίας, οι παραγωγοί επικοινωνούν μόνο με τον προϊστάμενο των Γεωπονικών Υπηρεσιών Γιώργο Κοκκίνη, ο οποίος στηρίζει όσο μπορεί και του επιτρέπεται τις προσπάθειές τους. «Ούτε ραντεβού δεν μπορούμε να κλείσουμε με τη διεύθυνση. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Δεν συζητούν μαζί μας. Τι πρόβλημα είχαν να δώσουν σε μας το σπόρο, άλλωστε είναι δωρεάν», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο κ. Στεφανακίδης υπογραμμίζει πως κύριο μέλημα των παραγωγών είναι η επιβίωση των μονάδων της εταιρείας που έχουν απομείνει, καθώς και οη παραμονή των καλλιεργητών στα τεύτλα.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...