Nα αρχίσει αμέσως η αντιχαλαζική προστασία ζητούν οι έλληνες παραγωγοί απο τον ΕΛΓΑ

27-05-2014, 14:57
Nα αρχίσει αμέσως η αντιχαλαζική προστασία ζητούν οι έλληνες παραγωγοί απο τον ΕΛΓΑ

Θύματα του καιρού και κυρίως του... χαλαζιού, είναι και φέτος οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας και της Λάρισας και εκφράζοντας την ανησυχία τους μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνουν έκκληση για άμεση έναρξη του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

 

“Φοβούμενοι να ξοδέψουν μερικά εκατομμύρια θα βρεθούν και πάλι να κάνουν επιτόπιες εκτιμήσεις για ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ”, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ρoδακινοπαραγωγός Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, προσθέτοντας: “είμαστε εκτεθειμένοι και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε να καταστραφούμε και φέτος”.

 

“Το Α και το Ω για μια καλή χρονιά είναι για τους παραγωγούς η χαλαζική προστασία, κυρίως κατά το Μάιο και Ιούνιο, οπότε ο καιρός είναι ασταθής και το χαλάζι πολύ συχνό φαινόμενο”, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που “τρέχει” ο ΕΛΓΑ, ο παραγωγός Λάρισας, Αλέξανδρος Παντραλέξης, προσθέτοντας ότι “οι αγρότες δεν θα αντέξουν για ακόμη μια χρονιά να πετάξουν στα σκουπίδια την παραγωγής τους”.

 

Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον επικεφαλής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Βαγγέλη Τσαγκαλίδη, ο τελευταίος επεσήμανε ότι ο οργανισμός ξεκίνησε τη διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού και την υπογραφή του νέου σχεδίου σύμβασης από το 2012 (η σύμβαση έληξε το 2013), ωστόσο όπως παραδέχθηκε η “γραφειοκρατική λαίλαπα” καθυστέρησε την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.

 

Γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός κύλησε ομαλά, προσφορά κατέθεσε μία εταιρεία, αυτή που και τα προηγούμενα πέντε χρόνια εκτελούσε το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας στις αναφερόμενες περιοχές και τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου, το σχέδιο της νέας πενταετούς σύμβασης βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο, που αποτελεί και ανεξάρτητο φορέα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαγκαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα τα αεροπλάνα θα βρίσκονται στους αιθέρες προκειμένου να προστατέψουν τους παραγωγούς και τόνισε ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα), και παράταση του χρονικού διαστήματος προστασίας από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και όχι από 10 Απριλίου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στο μεταξύ, σε σημερινή της ανακοίνωση η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας χαρακτηρίζει ως “όνειρο θερινής νυχτός” για τους Έλληνες παραγωγούς την αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών τους, τονίζοντας ότι “ήδη επλήγησαν κάποιες περιοχές”.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “η περσινή καταστροφή δεν έγινε μάθημα. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ήταν η αποζημίωση που κλήθηκε να πληρώσει ο ΕΛΓΑ και χιλιάδες τόνοι ροδάκινου δεν έγιναν κομπόστες, χάθηκαν μεροκάματα, μειώθηκαν οι εξαγωγές και λιγόστεψε το συνάλλαγμα”.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<