«Λουκέτο» έβαλε η ΓΕΣΑΣΕ!

26-05-2014, 13:49
«Λουκέτο» έβαλε η ΓΕΣΑΣΕ!

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Με κομμένο το ηλεκτρικό, το νερό και το τηλέφωνο, με τους εργαζόμενους απλήρωτους επί ένα χρόνο, σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, και κυρίως χωρίς διοίκηση το τελευταίο δίμηνο, βρίσκεται η άλλοτε κραταιά τριτοβάθμια οργάνωση των αγροτών ΓΕΣΑΣΕ.

 

 

Η «βεντέτα» των διοικήσεών της με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2011 κρατά δεσμευμένη τη χρηματοδότηση που προβλέπεται βάσει του σχετικού νόμου λειτουργίας από τον ΕΛΓΑ, στερώντας το «οξυγόνο» από την ιστορική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1957.

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει περιγράφουν ανάγλυφα οι εργαζόμενοι της ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίοι όπως λένε,«έχοντας προσφέρει την εργασία μας για πολλά χρόνια στην κορυφαία αυτή συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών παραμένουμε απλήρωτοι από τις αρχές του 2013 και αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αν και δεν καταβάλλονταν μισθοί συνεχίσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία της οργάνωσης και βοηθώντας να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΘΟ πιστεύοντας τις υποσχέσεις της Διοίκησης ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι προσωρινό».

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποσχέσεις απατηλές, για μη καταβολή των αμοιβών και για υποχρεωτική προσφυγή τους στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους με επίσχεση εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κέρδισαν.

«Δυστυχώς όμως αυτό φαίνεται ότι δεν σημαίνει τίποτα μια και η κατάσταση χειροτέρευσε. Τα γραφεία της Οργάνωσης έχουν εγκαταλειφθεί, το ηλεκτρικό, το νερό και τα τηλέφωνα είναι κομμένα και από τις 30/4/2014 έληξε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς να υπάρχει αντικατάστασή τους. Οι οφειλές προς τους εργαζόμενους και τρίτους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές) συνεχίζουν να υπάρχουν και τα χρέη αυξάνονται».

Οι εργαζόμενοι δεδομένων των συνθηκών αναρωτιούνται: Ποιός θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον; Ποιός θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις;

Υπενθυμίζεται ότι την εποπτεία της ΓΕΣΑΣΕ έχει το ΥΠΑΑΤ και με βάση το καταστατικό της και την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1361/83 και 4015/11) η χρηματοδότησή της προέρχεται από τις εισφορές των μελών και την παρακράτηση ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Οι πόροι που έχουν παρακρατηθεί δεν έχουν αποδοθεί στη ΓΕΣΑΣΕ τα τελευταία χρόνια (οφειλή από οικονομικό έτος 2011) λόγω άρνησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να υπογράψει τη σχετική εντολή, επικαλούμενη την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελέγχων και διαφόρων εξαγγελιών για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

«Οι νόμοι δεν άλλαξαν, ούτε καν επεξεργάζονται, οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν εδώ καιρό, τα πορίσματα παραδόθηκαν και το ερώτημα είναι γιατί δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Ακόμα με την ολοκλήρωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου στις 30/4/2014 πραγματοποιήθηκαν και οι καταγγελίες συμβάσεων των εργαζομένων -που οι περισσότεροι από εμάς μετράμε πάνω από 30 χρόνια στην Οργάνωση- χωρίς την καταβολή των νόμιμων ποσών. Είναι δυνατόν τα λάθη των διοικήσεων και τις μικροπολιτικές των κομμάτων και του ΥΠΑΑΤ να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι;» καταλήγουν οι εργαζόμενοι της Οργάνωσης, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν δικαστικά τον αγώνα τους στρεφόμενοι κατά των αρμοδίων κρατικών φορέων, αν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τα κόμματα και οι βουλευτές δεν προχωρήσουν σε άμεση επίλυση του προβλήματός τους.

Για την ιστορία, το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΣΑΣΕ ήταν το εξής: Πρόεδρος είναι ο κ. Γιάννης Σταμόπουλος Γεν. Γραμματέας ο κ. Γιώργος Τζωρτζάκης Γιώργος, Α' Αντιπρόεδρος ο κ. Κώστας Ξενιτίδης, Β' Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Βαγιόπουλος, Ταμίας ο κ. Παναγιώτης Τζαμαλής και μέλη οι κ.κ. Γιώργος Γωνιατάκης, Χαράλαμπος Ορφανίδης, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Σπύρος Τσώτος, Μανώλης Χνάρης, Νικόλαος Γαγαράς, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, Θεοχάρης Λιούρης, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου και Βεργής Τζελέπης.

 

Το πόρισμα

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους στον κυριακάτικο Τύπο, η ΓΕΣΑΣΕ δεν διέθετε οργανωτική δομή, ούτε κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας. Οι πληρωμές γίνονταν από υπαλλήλους και όχι από τον ταμία, έπειτα από προφορικές εντολές χωρίς εξουσιοδοτήσεις. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν γραπτές εντολές του προέδρου προς τον ταμία για τις εισπράξεις, πληρωμές ή αναλήψεις χρημάτων από τράπεζες. Επίσης, δεν βρέθηκαν έγγραφες εντολές προέδρου για πληρωμή δαπανών. Το 1996 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισαν να παίρνουν αποζημίωση όχι μόνο για τις ημέρες των συνεδριάσεων, αλλά και για την προηγούμενη και την επόμενη…

Πολλές φορές λάμβαναν αποζημίωση και δυο φορές την ημέρα, συνήθως χωρίς να προσκομίζουν εισιτήρια, διόδια και τιμολόγια ξενοδοχείων. Ενδεικτικά, για έξοδα παράστασης δαπανήθηκαν 707.742 ευρώ και για οδοιπορικά 490.586 ευρώ.

Το 1995 μάλιστα, αποφάσισαν ότι έπρεπε να πάρουν αυξήσεις μεγαλύτερες απ’ ότι προέβλεπε η συλλογική σύμβαση των αγροτικών συνεταιρισμών! Οι υπερωρίες ήταν ανεξέλεγκτες και φυσικά συνυπολογίζονταν στο συνολικό μισθό, προκειμένου να γίνει ‘‘παχυλό’’ το δώρο των Χριστουγέννων. Κάθε υπάλληλος έπαιρνε 130 ευρώ «δώρο για αρνί» και 160 ευρώ «δώρο για γαλοπούλα»!

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<