Μόνο οι τιμές των κτηνοτρόφων μειώθηκαν από την επιμήκυνση

23-05-2014, 10:23
Μόνο οι τιμές των κτηνοτρόφων μειώθηκαν από την επιμήκυνση

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Λίγες μόλις μέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την καθιέρωση των νέων συσκευασιών στο χώρο του γάλακτος, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο μέτωπο των τιμών καταναλωτή. Αντίθετα, πυκνώνουν οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων για μειώσεις στις τιμές που αγοράζουν το προϊόν τους οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και για σημαντική αύξηση των εισαγωγών.

 

 

Ακόμη και οι συσκευασίες παραμένουν οι ίδιες, καθώς οι εταιρείες κάνοντας χρήση της μεταβατικής περιόδου (τελειώνει στις 7 Ιουνίου) δεν τις έχουν αλλάξει. Ο κίνδυνος να θεωρηθούν δώρο άδωρο οι περίφημες προτάσεις του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση οδηγώντας στην αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, είναι μεγάλος.

Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ βρίσκεται ήδη παστεριωμένο γάλα διάρκειας 7 ημερών των εταιρειών Vivartia (Δέλτα), ΜΕΒΓΑΛ και Όλυμπος, όμως οι τιμές παραμένουν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που είχαν τα προϊόντα φρέσκου γάλακτος όταν η διάρκεια ζωής ήταν έως 5 ημέρες –συγκεκριμένα κινούνται σε μέσα επίπεδα στο 1,25 ευρώ το λίτρο.

Στελέχη της βιομηχανίας επικαλούνται για την μη μείωση των τιμών την αύξηση των τιμών παραγωγού διεθνώς. Ωστόσο, το παράδοξο και αυτό που δεν εξηγούν, είναι ότι την ίδια στιγμή ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες προχώρησαν σε μείωση των τιμών παραγωγού, ενώ αυξάνουν καθημερινά οι εισαγωγές γάλακτος –κυρίως από τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με καταγγελίες των κτηνοτρόφων, ο όμιλος Σαράντη (Όλυμπος) μείωσε κατά 3 λεπτά το κιλό την τιμή του γάλακτος, ενώ αύξησαν κατά 30 τόνους ημερησίως το εισαγόμενο γάλα. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και άλλες γαλακτοβιομηχανίες. Μάλιστα, σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας έκανε την εμφανισή του επώνυμο γάλα Ρουμανίας στην τιμή των 68 λεπτών το λίτρο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) η μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος τον Μάρτιο του 2014 ήταν 0,446 ευρώ/λίτρο, από 0,449 ευρώ/λίτρο τον Φεβρουάριο και 0,45 ευρώ/λίτρο τον Ιανουάριο, παρουσιάζει δηλαδή μια σταδιακή αποκλιμάκωση, η οποία έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2013.

 

Το γάλα ημέρας

Την ίδια στιγμή, καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή του λεγόμενου «γάλακτος ημέρας». Πρόκειται για το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες.
Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει πλέον, το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης μπορεί να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».

 

 

Οι ποσοστώσεις

Προτεραιότητα στη νέα κατανομή των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος της περιόδου 2013-2014 θα έχουν εκτός από αυτούς που έχουν υπέρβαση και όσοι εντάχθηκαν σε νέα επενδυτικά σχέδια εντός του 2013. Το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης θα λάβουν οι αγελαδοτρόφοι που κρίθηκαν επιλέξιμοι και αιτούνται μέχρι μέγιστο όριο τους 1.000 τόνους, λαμβάνοντας υπόψη την ποσόστωση που ήδη κατέχουν μέχρι την έκδοση της παρούσας απόφασης, καθώς και την ύπαρξη του αντίστοιχου ζωικού κεφαλαίου. Η τελική διαθέσιμη ποσόστωση δεν θα πρέπει να διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από 7 τόνους ανά αγελάδα ετησίως, εκτός εάν προσκομιστούν σχετικές βεβαιώσεις. Στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλος Λεονταρίδης, προβλέπεται η κατανομή 60.000 τόνων στις εξής κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Επιλέξιμοι ενεργοί παραγωγοί με υπέρβαση. Κατανέμεται η αιτηθείσα ποσόστωση, λαμβάνοντας υπόψη την ποσόστωση που ήδη κατείχαν. Εάν το άθροισμα της ποσόστωσης αυτής συν την αιτηθείσα υπερβαίνει την απόδοση των αγελάδων που κατέχει, χορηγείται η διαφορά της ποσόστωσης που κατέχει με την βεβαιωθείσα απόδοση και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από την αιτηθείσα. Ελάχιστο όριο κατανομής είναι οι 5 τόνοι, ενώ ως μέγιστο όριο τίθενται οι 1.000 τόνοι.

Κατηγορία Β: Παραγωγοί που εντάχθηκαν στα νέα επενδυτικά σχέδια, τα οποία κατατέθηκαν το 2013. Κατανέμεται ποσόστωση μέχρι την κάλυψη της προβλεπόμενης στο επενδυτικό σχέδιο ποσόστωσης (με βάση τον αριθμό αγελάδων), με μέγιστη ποσότητα κατανομής τους 1.000 τόνους. Στον υπολογισμό της προς κατανομή ποσότητας ανά δικαιούχο λαμβάνεται υπόψη και η ποσόστωση που τυχόν ήδη κατέχει ο αιτών και η οποία αφαιρείται από το ποσό της προβλεπόμενης ποσότητας στο επενδυτικό σχέδιο.

Κατηγορία Γ: Νεοεισερχόμενοι στον τομέα παραγωγοί. Κατανέμεται ποσόστωση μέχρι το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης και κατά μέγιστο όριο τους 1.000 τόνους, με την προϋπόθεση ύπαρξης της εκμετάλλευσης και του αντίστοιχου ζωικού κεφαλαίου.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<