Πρωταγωνιστής ο αγροτικός τομέας

23-05-2014, 09:48
Πρωταγωνιστής ο αγροτικός τομέας

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Μία οικονομία με διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο, η οποία θα στηρίζεται στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, είναι το όραμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα την επόμενη επταετία.

 

Η κυβέρνηση στρέφεται προς τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει να δώσει πολλά, συμβάλλοντας αφενός στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου στην εισροή κεφαλαίων τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά, έτσι ώστε το χρήμα να διακινηθεί επιτέλους στην πραγματική οικονομία και οι μεσαίες επιχειρήσεις να βγουν από το τέλμα!

Την ώρα που οι ξένοι αποθεώνουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και οι εξαγωγές αυτών αποτελούν το «εισιτήριο» της χώρας μας για έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση «βλέπει» ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα και προχωρά με βήματα σταθερά προς την ανάπτυξή του. Η εκμετάλλευση της γης μπορεί να φέρει στην Ελλάδα επιπλέον 13,5 δισ. ευρώ και να «ανοίξει» 315.000 θέσεις εργασίας.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, παρέχοντας δέσμευση για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 και κάνοντας λόγο για μία επταετία, εντός της οποίας η χώρα θα επιστρέψει στα προ ύφεσης επίπεδα με αύξηση του ΑΕΠ.

Ο ίδιος τόνισε πως ο αγροτικός είναι ένας από τους δέκα κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας και υποσχέθηκε αλλαγές, οι οποίες θα ανακουφίσουν τους πληγέντες αγρότες και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας τη δύναμη της αγροτικής οικονομίας, είχε συμπεριλάβει τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στους οκτώ «αναδυόμενους αστέρες», οι οποίοι παρουσιάζουν σπουδαία προοπτική.

«Δίνοντας έμφαση στην αλλαγή σελίδας της χώρας, προχωράμε μπροστά, με ‘‘όπλο’’ τις μεγάλες, αλλά ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, που έχει η πατρίδα μας, σε τομείς, όπως ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα και οι εξαγωγές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 θέσεις εργασίας. Η έρευνα και η τεχνολογία 2 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και άλλοι τομείς, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις έρευνες και που δίνουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ειδική αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες και στις επενδύσεις, που κάνουν μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα.

Πάντως, ο ίδιος εξήγγειλε μείωση του κόστους του αγροτικού τομέα, τονίζοντας πως πρόκειται για μία από τις πέντε προτεραιότητες. «Η γεωργική παραγωγή έχει δυσκολίες κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Θα υπάρξει μείωση από την 1η Ιουλίου στο ασφαλιστικό κόστος των νόμιμων μεταναστών. Νομιμοποίηση των βοσκοτόπων με τη συνταγματική αναθεώρηση. Ανοίγει ο δρόμος για να παίρνει ο παραγωγός πιο φθηνή χρηματοδότηση, καθώς και για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων μέσα στη χώρα», είπε ο ίδιος.

 

Σε ισχύ από του χρόνου η κάρτα πετρελαίου

Στο μεταξύ, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε –και μάλιστα για δεύτερη φορά– για την ισχύ της κάρτας πετρελαίου για τους αγρότες από την επόμενη χρονιά. Στόχος είναι το πετρέλαιο, που χρησιμοποιούν οι αγρότες, να είναι αφορολόγητο, προκειμένου οι ίδιοι να μην μπαίνουν στη διαδικασία αιτήσεων και αναμονής της επιστροφής του ειδικού φόρου.

Σημειώνεται, δε, ότι πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, είχε κάνει λόγο για αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, που θα χρησιμοποιείται για τους παραγωγικούς σκοπούς τους. «Ήδη προχωρούμε όλες τις προετοιμασίες, ώστε από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε και για πιο έμμεσες ενισχύσεις, που σχετίζονται με το κόστος εργασίας.

 

 

Ανοίγει το Επενδυτικό Ταμείο με «προίκα» 200 εκατ.

Καλά «μαντάτα» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες απ’ όλους τους κλάδους –συμπεριλαμβανομένου και του αγροδιατροφικού– ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κάνει πρεμιέρα με «προίκα» 200 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για δάνεια στις ΜμΕ, με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, KfW.

Οι εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους έως 1 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και ειδικότερα από το πρώτο υποταμείο, που αφορά τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Τα δάνεια αυτά, εκτιμάται από το υπουργείο, ότι θα έχουν επιτόκια χαμηλότερα από μία έως τρεις μονάδες, συγκριτικά με τα αντίστοιχα της αγοράς.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το Ταμείο αποτελεί λύση χρηματοδότησης για τις ΜμΕ, ενώ προβλέπεται ότι μετά την KfW ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών.

Δάνειο θα μπορούν να λάβουν ΜμΕ με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, καθώς και διάρκεια, η οποία δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 7 χρόνια. Τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, αλλά και αναχρηματοδότηση δανείων, η αποπληρωμή τους θα γίνεται με καταβολή μόνο τόκων και αποπληρωμή στη λήξη του δανείου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των τραπεζών και θα υπάρξει σχετική υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του υποταμείου και των τραπεζών. Τον Ιούλιο θα γίνει η εκταμίευση των δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών και των ΜμΕ, ενώ μέχρι τα μέσα του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά, θα φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ ενδιαφέρεται να βάλει στο Ταμείο η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για ικανοποιητικό ενδιαφέρον από αραβικά, αλλά και ευρωπαϊκά κεφάλαια, ενώ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχουν προχωρημένες επαφές και με τη γαλλική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της είτε μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών (CDC) είτε μέσω της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (ΒΡΙ).

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<