50.000 ευρώ πριμ πρώτης εγκατάστασης

24-12-2012, 11:13
50.000 ευρώ πριμ πρώτης εγκατάστασης

Του Νίκου Φιλιππίδη

Από «δώρα» για τους Έλληνες αγρότες συνοδεύτηκε η πρώτη παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Σαμαράς, αφού δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει προσωπικά τη διαπραγμάτευση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, τα κονδύλια δηλαδή για τη γεωργία μέχρι το 2020, παρουσίασε το πρόγραμμα πληρωμών του επόμενου διαστήματος, αλλά και ένα ευρύ πλάνο επενδυτικών προγραμμάτων που ήδη «τρέχουν» καθώς και άλλων που θα βγουν στον αέρα προσεχώς.

Όπως προέκυψε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει πράξη μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, την αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, στα 50.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να δρομολογηθεί, καθώς η νέα ΚΑΠ -που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014- θα προβλέπει την υποχρεωτική διοχέτευση του 2% των κονδυλίων της για τους νεοεισερχόμενους αγρότες.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η ηγεσία του υπουργείου κι εγώ προσωπικά θα δώσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για τη νέα περίοδο 2014-2020. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, «επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα γενναίων, ουσιαστικών κινήτρων προς όλους εκείνους, οι οποίοι προσανατολίζονται να ασχοληθούν –για πρώτη φορά στη ζωή τους– με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση και στην αντιμετώπιση του οξύτατου σήμερα προβλήματος στη χώρα, της ανεργίας».

Επενδυτικά

Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε, ότι το υπουργείο έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.

«Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τις 7.700 επενδυτικές προτάσεις των Σχεδίων Βελτίωσης, περίπου για 3.000 έχει ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση, 1.400 έχουν εγκριθεί, ενώ 16 έχουν πάρει την εγγυητική επιστολή και δάνειο για την ιδία συμμετοχή. Επίσης, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, περίπου 100 σχέδια εμπορίας και μεταποίησης έχουν πάρει χρηματοδότηση.

Όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς, «η εντολή που υπάρχει στο υπουργείο είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις ακριβώς στον τομέα της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων. Είναι χρέος μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας και ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις από μικρότερα μέχρι και εργοστάσια σημαντικά μεγάλα σε όλη την ελληνική περιφέρεια, με σημαντική επίπτωση όπως αντιλαμβάνεστε και στην απασχόληση και βεβαίως στην ανάπτυξη».

Προαιρετική ασφάλιση

Οι δύο υπουργοί, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρουσίασαν το νέο σύστημα προαιρετικής ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δε θα ασφαλίζει τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, τους οποίους καλύπτει σήμερα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θα ασφαλίζει τους κινδύνους από βιολογικές καταστροφές (ασθένειες, εντομολογικές προσβολές κ.λπ.), που ζημιώνουν τους παραγωγούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε ότι ενεργοποιείται αυτό το νέο σύστημα, την ώρα που ο ΕΛΓΑ έχει εξυγιανθεί. Τόνισε, όμως και στον κ. Σαμαρά, ότι υπάρχουν δυσκολίες με το προσωπικό, διότι ο Οργανισμός λειτουργεί με τα μισά άτομα από το 2009 και ζήτησε να προσληφθούν οι εποχιακοί που χρειάζονται, για να προχωρούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις. Τέλος, επανέλαβε ότι η απόρριψη της αίτησης για ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι είναι τελεσίδικη.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκαν στην πολιτική βούληση «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών Οργανισμών από τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στις πολύτεκνες οικογένειες». Ήδη έχουν γίνει επαφές -σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο- με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων, ώστε από την επόμενη χρονιά να δίνεται αυτό το βοήθημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πού πήγαν οι υποσχέσεις Σαμαρά στους αγρότες;

Επίθεση για την αγροτική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή του, Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό των αγροτών», ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς του υπολοίπου της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, μια πάγια διαχειριστική ενέργεια που «συνήθως ανακοινώνεται από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και οπωσδήποτε όχι από τον πρωθυπουργό». Αναλύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι η μοναδική που ανέφερε, αφορά την προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ. Χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό ως ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών, ο κ. Αποστόλου τόνισε: «Για μια ακόμη φορά ένα καινούριο βάρος προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών. Αλήθεια, πού πήγαν οι υποσχέσεις για μείωση του κόστους παραγωγής; Το μεγάλο πρόβλημα του υπουργείου σήμερα είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο οι κεντρικές του υπηρεσίες όσο και οι φορείς που εποπτεύει βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας, αναμένοντας την αναδιάρθρωσή τους». Τέλος, ο κ. Αποστόλου παίρνοντας θέση για όσα είπε ο πρωθυπουργός περί του τέλους των επιχορηγήσεων και του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ανέφερε: «Έχουμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε από καιρό να έχει αντιμετωπιστεί και να γίνεται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους ελεγκτές. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός ξαναθυμήθηκε τώρα το συγκεκριμένο έλεγχο για να τον χρησιμοποιήσει ως φόβητρο και να επαναφέρει στην τάξη αυτούς που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντι-αγροτική πολιτική»...

H ΠΑΣΕΓΕΣ για την επίσκεψη Σαμαρά

Η ΠΑΣΕΓΕΣ με ανακοίνωσή της χαιρέτισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «γιατί στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, η σημειολογία της επίσκεψης έχει μεγάλη σημασία, για το ρόλο που πρέπει και μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας».

Παράλληλα αφήνει αιχμές για την ηγεσία του υπουργείου, από την οποία ζητά να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης: «Η ΠΑΣΕΓΕΣ και ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, αυτό που περιμένουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Μάξιμο Χαρακόπουλο), είναι να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα οδηγεί τη γεωργία σε ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου, προς όφελος της χώρας και των αγροτών, κι όχι βεβαίως να καταπιάνεται με θέματα διαχείρισης, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

«Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει πλαίσιο, εδώ και αρκετό καιρό, που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «Αγροτοδιατροφική Επάρκεια της Χώρας» και είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε δημιουργικό διάλογο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε άλλη μια μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.28.2020 17:57

Πως επιδρά η επιβάρυνση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας στον κορονοϊό
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν παρέχοντας ανώνυμα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 90 ασθενών τους οι Εντατικές Μονάδες των...

07.28.2020 17:39

Δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου - Διαλύεται το ΔΗΚΟ
Δραματικές εξελίξεις στο συνολικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου προέκυψαν σήμερα, οι οποίες φαίνεται πως θα καθορίσουν σε τα επόμενα...

07.23.2020 12:06

Ψηφιακά 4.000 συντάξεις χηρείας και τ. ΟΓΑ τον μήνα
Στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα περάσει το 80%-85% όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2021.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<