Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω- To αναπτυξιακό σχέδιο
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω. Χτίζουμε την Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, όχι του κρατισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας από το μουσείο Μπενάκη το σχέδιο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που, όπως είπε, έγιναν τα τελευταία χρόνια.
«Πέρα από την οδυνηρή κρίση, έγιναν στην Ελλάδα κοσμογονικές αλλαγές. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων. Προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ήταν πρώτη στις επενδύσεις το 2013. Μειώσαμε το χρέος, περιορίσαμε τους τόκους, χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Οι τόκοι θα μειωθούν περαιτέρω το φθινόπωρο. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Μπήκαμε στο μνημόνιο το 2010, όταν οι αγορές αρνούνταν να μας δανείσουν. Τώρα μας αποδέχονται οι αγορές και βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων. Τώρα προχωρούμε στην ανάπτυξη. Μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια της ανάπτυξης. Τώρα χτίζουμε μια νέα Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, όχι του κρατισμού, μια νέα Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει. Αυτή τη νέα Ελλάδα θεμελιώνουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στην κρίση και στα μνημόνια» υπογράμμισ ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, παράδειγμα για την Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρες όπως η Φινλανδία και το Ισραήλ.
«Θα επανέλθουμε στα επίπεδα ευημερίας πριν της κρίσης, δίχως να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να βγούμε από τη μιζέρια και να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας. Πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα. Όχι να μοιάσουμε στους άλλους, αλλά να είμαστε ο εαυτός μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, ούτε νέα οριζόντια μέτρα, ενώ δεσμεύθηκε εκ νέου πως τα φορολογικά βάρη σταδιακά θα μειώνονται.
«Η κατάσταση θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Η Ελλάδα έως το 2020 θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα ευημερίας προ-κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, για να επισημάνει στη συνέχεια πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη +2,9% το 2015.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους επιμέρους κλάδους που μπορούν να εισφέρουν στην ανάπτυξη:
Τουρισμός: Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο κλάδος μπορεί να δώσει πρόσθετα 16,5 δισ. ευρώ ετησίως και 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Για κάθε 1 εκατ. τουρίστες επιπλέον, θα αυξάνεται 1% το ΑΕΠ, είπε.
Πρωτογενής τομέας αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης: Μπορεί να δώσει πρόσθετα 13,5 δισ. και 315.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
Περιβάλλον και ενέργεια: Μπορεί να δώσει πρόσθετα 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας.
Έρευνα και Ανάπτυξη: Εκτίμηση για πρόσθετα 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας.
Logistics: Ο κλάδος μπορεί να αποφέρει πρόσθετα 2,5 δισ. ετησίως και 45.000 θέσεις
Φαρμακοβιομηχανία: Μπορεί να αποφέρει ετησίως 2 δισ. και 25.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ναυτιλία: Πρόσθετα 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αν προωθηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα το 2020 θα έχει ανακτήσει 54,4 δισ. ευρώ.
«Μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί 770.000 νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε επίσης.
Οι πέντε βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, από εδώ και στο εξής, είναι οι εξής:
1.μείωση ανεργίας
2. μείωση φορολογίας
3. μείωση κόστους ενέργειας
4. ενίσχυση ρευστότητας
5. προώθηση μεταρρυθμίσεων
Επιμέλεια: Ευφροσύνη Κυριαζή
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...