Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών της αυτοδιοίκησης

19-05-2014, 18:48
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των  εκλογών της αυτοδιοίκησης

του Γιάννη Τασσιόπουλου 


Τα κόμματα ήδη έχουν κάνει ταμείο για το πρώτο γύρο των εκλογών για το πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Πέρα από όσα λένε δημόσια τα στελέχη τους για τις «εισπράξεις» τους οι λογαριασμοί που έκαναν τους έδειξαν τα πραγματικά κέρδη και τις ζημίες. Τους λογαριασμούς αυτούς μπορεί με ευκολία να κάνει και κάθε νοήμων παρατηρητής παρά τη φασαρία που κάνουν ορισμένοι που θέλουν να μας μπερδέψουν στο μέτρημα..

 

Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι δύο. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει η «Χρυσή Αυγή» και το ΚΚΕ έχουν τα περισσότερα κέρδη από όλους. Κατάφεραν οι υποψήφιοι τους που σημειωτέον δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάκτυλο τους, όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων που στηρίχθηκαν από τα άλλα κόμματα, να πάρουν ποσοστά διπλάσια σχεδόν από τη κομματική τους δύναμη. Αυτό δίνει το δικαίωμα σε «Χρυσή Αυγή» και ΚΚΕ να διαθέτουν αυξημένο πολιτικό κεφάλαιο σε σύγκριση με εκείνο που είχαν πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

 

Από εκεί και πέρα πολιτικά μπορεί να πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία για το αποτέλεσμα που είχε σε όλη την Ελλάδα εκτός Αττικής, Δήμου Αθηναίων και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πολιτικά μπορεί να το κάνει, επικοινωνιακά όμως δεν είναι ο νικητής των εκλογών. Στα μάτια του κόσμου η Αττική και ο Δήμος Αθηναίων κυρίως έχουν καταγραφεί ως η μισή Ελλάδα. Αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος έστω και αν δεν της αρέσει αυτό της Συγγρού, που δυστυχώς σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία για εκείνη πέταξε τα «κέρδη της» από το παράθυρο. Με την απλή ματιά του κάθε πολίτη η Νέα Δημοκρατία είναι στα «λεφτά της». Από την μια έχασε, από την άλλη κέρδισε.

 

Θα μπορούσε με διαφορετικές επιλογές υποψηφίων σε Αττική, Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία να «έχει σηκώσει τη μπάνκα», να είχε μπει με άλλον αέρα στο δρόμο της κάλπης για τις ευρωεκλογές. Επικοινωνιακά τουλάχιστον από την άλλη μπορεί χαμογελά το ΠΑΣΟΚ. Έδωσε την αίσθηση, έστω και αυτή δεν επιβεβαιωθεί στη κάλπη των ευρωεκλογών, ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
Τέλος ο μεγάλος χαμένος σε αυτή την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την αυτοδιοίκηση πολιτικά και επικοινωνιακά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε πολιτική μάχη στις περιφέρειες, κατεβάζοντας βουλευτές του ως υποψηφίους περιφερειάρχες και ηττήθηκε κατά κράτος.

 

Η κ. Δούρου που πήρε ποσοστό πολύ μικρότερο από εκείνο που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και ο κ. Σακελλαρίδης επίσης στην Αθήνα, δεν αλλάζουν αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, δεν αλλάζουν το συμπέρασμα που έχουν βγάλει ακόμα και τα στελέχη της Κουμουνδούρου, άσχετα αν δεν το ομολογούν δημόσια.

 

Το συμπέρασμα αυτό λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του. Αυτά για την Κυριακή που πέρασε. Η Κυριακή που ακολουθεί είναι μια άλλη Κυριακή, μια άλλη αναμέτρηση που θα έχει τα δικά της συμπεράσματα. Για αυτό δεν χρειάζονται βιασύνες από κανέναν.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.21.2019 14:28

Διατηρούν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι που χάνουν ζωικό κεφάλαιο λόγω «ανωτέρας βίας»
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λεπτομέρειες εφαρμογής των...

03.21.2019 13:33

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνοπιών
Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε...

03.20.2019 14:59

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος
«Είναι απόφαση της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόφαση μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<