Ξεκινά νέος «πόλεμος» στην ΕΒΖ

16-05-2014, 10:01
Ξεκινά νέος «πόλεμος» στην ΕΒΖ

Της Βούλας Μαλαίνου

(malainou@paragogi.net)


Νέο «πόλεμο» ξεκινούν τευτλοπαραγωγοί και τευτλοεξαγωγείς ανά την Ελλάδα με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ύστερα από τα «παρατράγουδα» που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα αναφορικά με το τιμολόγιο του τρέχοντος έτους. Τώρα, οι ίδιοι θέτουν επί τάπητος ζήτημα αλλαγής της νυν διοίκησης της εισηγμένης, έχοντας στο πλευρό τους και τους υπαλλήλους στα εργοστάσια.


Οι ατελείωτες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές τον Ιανουάριο του 2013 φαίνεται πως άφησαν κακά «υπολείμματα». Τότε, οι τευτλοπαραγωγοί ζητούσαν οι τιμές στα τεύτλα να μην πειραχτούν ή μόνο να μειωθούν, ενώ η ηγεσία της επιχείρησης προχωρούσε σε αυξήσεις. Η ενδιάμεση λύση βρέθηκε εν τέλει κάπου στις αρχές του Φλεβάρη, με τις τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένα είδη στρεμμάτων.

Οι τευτλοπαραγωγοί κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα. Δηλαδή υποστηρίζουν ότι από την ΕΒΖ τηρείται σιγή ιχθύος για οικονομικά ζητήματα, τα οποία «καίνε»!

Μεταξύ άλλων, το σημαντικότερο αφορά στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των ποσών για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012 και του 2013 προς τους δικαιούχους τευτλοκαλλιεργητές. Εκκρεμότητα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 11 Μαΐου στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας τα σωματεία των τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων της Ορεστιάδας, των Σερρών, του Πλατέως, της Λάρισας και της Στερεάς Ελλάδας, παρουσία 150 παραγωγών.

Εκεί, όπως αποκαλύπτει στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης, ειπώθηκαν τα περί αλλαγής της επικρατούσας ηγεσίας της εισηγμένης. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στην ημερίδα δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη ζαχαροβιομηχανία, καθώς οι διοργανωτές δεν κάλεσαν κανένα στέλεχός της, από τη στιγμή που ζητούν την άμεση αντικατάστασή της. Ωστόσο, το παρών έδωσαν οι βουλευτές Τζάκρη, Αμανατίδου και Γιοβανούδη.

Πέρα των οφειλών, η έλλειψη γεωπόνων στα εναπομείνοντα εργοστάσια της ΕΒΖ, είναι ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, τονίζει ο κ. Στεφανακίδης. Επισημαίνει ακόμη πως η ηγεσία της εταιρείας «παίζει» με τους τευτλοπαραγωγούς, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους όσον αφορά την παροχή των απαραίτητων αγροεφοδίων. Παράλληλα, στην ημερίδα δόθηκε έμφαση και στο υψηλό κόστος της καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών τονίζει, δε, ότι οι τελευταίοι ζητούν κάθε τρεις και λίγο συνάντηση με τα στελέχη της εισηγμένης, αλλά απάντηση δεν παίρνουν, γεγονός που ενδέχεται να τους ωθήσει στην έναρξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Προτού όμως προβούν σε τέτοιες κινήσεις, ο κ. Στεφανακίδης προαναγγέλλει την αποστολή κοινού ψηφίσματος από τευτλοπαραγωγούς και τευτλοεξαγωγείς προς όλους τους πολιτικούς φορείς, στο οποίο θα καταθέτουν τα παράπονά τους και τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σιγή ιχθύος είναι η αναμενόμενη στάση… ενόψει των ευρωεκλογών. Μετά το πέρας της κρίσιμης Κυριακής της 25ης Μαΐου, παραγωγοί και εξαγωγείς προγραμματίζουν συνάντηση κορυφής με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόφιλο Λεονταρίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα θέματα που τους απασχολούν και τα οποία αφορούν τόσο το μέλλον της ζαχαροβιομηχανίας όσο και της τευτλοκαλλιέργειας γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής των παραγωγών, προωθούνται ραντεβού και με φορείς της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

 

Η συμφωνία με την Cristal Union

Μέσα σε όλο αυτόν τον αναβρασμό, η εισηγμένη βάζει ξανά στο «παιχνίδι» τους Γάλλους, λίγους μήνες αφότου ακόμη ένας διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% κηρύχθηκε άγονος!

Ειδικότερα, η ζαχαροβιομηχανία ανακοίνωσε την υπογραφή εμπορικής συμφωνία με την Cristal Union την περασμένη εβδομάδα, η οποία προβλέπει την παραγωγή ζάχαρης φασόν από τη γαλλική εταιρεία για την ΕΒΖ, γεγονός που σηματοδοτεί την αύξηση της εισαγωγής ζάχαρης στη χώρα μας.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς κάνουν λόγο για δυναμική κίνηση, δεδομένου του βεληνεκούς της Cristal Union, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην εισηγμένη να «χτυπά» τις τιµές στα επίπεδα, όπου κινούνται και οι ανταγωνιστές της, μία από τις πλέον βασικές και η ιταλική SFIR.

Από την πλευρά των τευτλοπαραγωγών, όμως, ακούγονται «γκρίνιες». Όπως τονίζει ο κ. Στεφανακίδης στην «Παραγωγή», είναι ευδιάκριτο πως κυβέρνηση και ΕΒΖ δεν θέλουν τεύτλα. «Την ώρα που όλο και περισσότεροι νέοι καλλιεργητές στρέφονται στα τεύτλα, η ζαχαροβιομηχανία ανακοινώνει αυξήσεις στις τιμές, πειράζει το περσινό τιμολόγιο και έτσι οι παραγωγοί αποχωρούν. Η εταιρεία δεν έδωσε τα λεφτά στους αγρότες. Προτίμησε να συμφωνήσει στην εισαγωγή ζάχαρης από τη Γαλλία. Απαράδεκτο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών.

Ο Ιούνιος αναμένεται «καυτός» για την τευτλοκαλλιέργεια. Οι σχέσεις της διοίκησης της ΕΒΖ με τους εργαζομένους και παραγωγούς δοκιμάζεται και πάλι, ενώ το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων παραμένει ανοιχτό.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<