Simply Greek: Η επιτυχία σε... απλά ελληνικά

16-05-2014, 09:36
Simply Greek: Η επιτυχία σε... απλά ελληνικά

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)


Ποιοτικά αλλά όχι ακριβά προϊόντα και καλές συνεργασίες επιδιώκουν την τελευταία διετία ο Μανώλης και η Έλλη, οι δυο φίλοι που «κρύβονται» πίσω από την «Simply Greek». Η άνοδος του brand είναι κατακόρυφη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως έχουν παραγγείλει τα διπλάσια βαζάκια από την προηγούμενη χρονιά και ήδη τελειώνουν.

 

Το φαγητό «Simply Greek», ή αλλιώς… Απλά Ελληνικά, μαθαίνουν την Ελλάδα αλλά και δεκαπέντε χώρες του κόσμου η Έλλη Νικολάου και ο Μανώλης Πασουλάς. Οι δυο φίλοι και συνεργάτες έζησαν από κοντά το πέρασμα του ελληνικού καταναλωτικού κοινού από τα ξενόφερτα, τα εισαγόμενα, στα ελληνικά, τα όσα προσφέρει η δική μας γη και ξεκίνησαν την επιχείρησή τους την κατάλληλη εποχή, πάνω σ’ αυτό το κύμα αλλαγής.

Όλα ξεκίνησαν το 2001 από ένα μαγαζί στην Κηφισιά που έστησε ο κομπιουτεράς Μανώλης και η ψυχολόγος Έλλη. Τότε εμπορεύονταν μόνο εισαγόμενα προϊόντα και ξεκίνησαν την αντιπροσωπεία αγγλικών εταιρειών. Η μόδα του εισαγόμενου ήταν ακόμη στο φόρτε της και όπως θυμάται η Έλλη, «είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας να εξηγούμε τί είναι το τσάτνεϊ». Με τα χρόνια να περνούν, οι Έλληνες όχι απλά έμαθαν το τσάτνεϊ και άλλα παρεμφερή προϊόντα, αλλά μπήκαν στη διαδικασία να αναζητήσουν το «ψαγμένο» ελληνικό αυτή τη φορά.

Περίπου, λοιπόν, το 2012 γεννιέται το brand «Simply Greek», στην αρχή με έξι κωδικούς με σάλτσες, που έχουν ως βάση την ελληνική σάλτσα ντομάτα και κάποιους… νεωτερισμούς. «Κάθε χρόνο στα γενέθλια του  ‘‘Simply Greek’’ προσθέτουμε νέους κωδικούς. Είναι όλα δικής μας παραγωγής και έμπνευσης, της ομάδας», τονίζει στην «Παραγωγή» η Έλλη Νικολάου. Μέχρι τώρα υπό αυτό το brand κυκλοφορούν 16 κωδικοί, με σάλτσες, πατέ και μαρμελάδες. Αν στα προϊόντα αυτά προσθέσουμε και της «Amvrosia Gourmet», της άλλης τους προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, με αντικείμενο τo food services, σε εστιατόρια και πλοία, τότε οι κωδικοί πλησιάζουν… στο άπειρο.

 

Οι εμπνεύσεις..

Οι συνδυασμοί που βγάζουν στην αγορά είναι εμπνεύσεις που έχουν οι ίδιοι, ακόμα και σε άσχετες στιγμές. Για παράδειγμα, η σάλτσα ντομάτα μαυροδάφνη, η οποία έχει διακριθεί και στα Great Taste Awards, μετά το ντομάτα - σκόρδο, είναι έμπνευση της Έλλης. Τρώγοντας στο σπίτι με μια φίλη της, της ήρθε στο μυαλό ο συνδυασμός αυτός. Πήγε στην κουζίνα, την έφτιαξε για πρώτη φορά και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Συνήθως γύρω στον Οκτώβριο, όταν ηρεμούν τα πράγματα στην εταιρεία, μαζεύονται τις Παρασκευές τα μεσημέρια και κάνουν δοκιμές. Εκεί γίνεται το πρώτο τεστ για ένα καινούριο προϊόν.

Πολλές φορές όμως, οι ιδέες έρχονται και από τους ίδιους τους πελάτες τους, οι οποίοι τους ζητούν να τους φτιάξουν κάτι και αν το αποτέλεσμα αρέσει, το εντάσσουν στα ‘‘Simply Greek’’ προϊόντα τους. «Τη μαρμελάδα ελιά μας τη ζήτησε ένας Γάλλος σεφ, μέσω του αντιπροσώπου μας. Τη φτιάξαμε, του τη στείλαμε να τη δοκιμάσει και ενθουσιάστηκε. Έτσι και εμείς την κρατήσαμε», εξηγεί η Έλλη Νικολάου.

 

Οι εξαγωγές

Το «simply greek», που έχει ως σήμερα το ελληνικότατο τσαρούχι, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να εξάγεται, χωρίς παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις, απλώς τους έβρισκαν οι ενδιαφερόμενοι. Το δίκτυό τους μέχρι στιγμής περιλαμβάνει δεκαπέντε χώρες, μεταξύ αυτών η Ινδία, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ άμεσα ξεκινούν τις αποστολές και στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη τους αγορά είναι η Ρωσία, ενδεχομένως και λόγω όγκου, ενώ όπως τονίζει η Έλλη, ο κόσμος εκεί ανοίγεται στο νέο και αγαπά και την Ελλάδα.

Η άνοδός τους είναι κατακόρυφη. Ενδεικτικά, έχουν παραγγείλει τα διπλάσια βαζάκια από την προηγούμενη χρονιά και ήδη τελειώνουν. «Το ‘‘Simply Greek’’ αγαπήθηκε πολύ γρήγορα και με πάθος. Αυτή είναι και η δύναμη να συνεχίσουμε», λέει η Έλλη, αναλύοντας το όραμά τους. «Θέλουμε να έχουμε καλές συνεργασίες και να παράγουμε ποιοτικά αλλά όχι ακριβά προϊόντα, καθώς ο κόσμος λόγω κρίσης ζητά το καλό πράγμα σε καλή τιμή».

Για την ώρα θα σταματήσουν να παράγουν νέους κωδικούς, οι εμπνεύσεις τους προς το παρόν θα γραφτούν σε ένα τετραδιάκι και θα περιμένουν. Θέλουν τώρα να επικεντρωθούν στις πωλήσεις και γιατί όχι να πάνε με το ‘‘Simply Greek’’ σε διεθνείς εκθέσεις, για να γίνει ακόμα πιο γνωστό.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<