Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

16-05-2014, 09:31
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ – ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή αντιμετώπισης των εντομολογικών εχθρών της αμυγδαλιάς (ευρύτομου, ρυγχίτη, σκολυτών, καπνώδη και διάφορων κοκκοειδών). O πυρηνοτρήτης, η παρλατόρια και ο ασπιδιωτός μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα στην ελιά, η δε πολλίνια (ψώρα της ελιάς) δεν αντιμετωπίζεται συστηματικά μέχρι τώρα. Η καταπολέμηση του φυλλοδέτη στη ροδακινιά ενδείκνυται να συνδυαστεί με την καταπολέμηση της ανάρσιας και του βλαστορύκτη.

 

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Επισημαίνεται ότι το ευρύτομο, που αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της αμυγδαλιάς, μοιάζει με φτερωτό μυρμήγκι, έχει μια γενιά κάθε χρόνο και διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη στα προσβεβλημένα, μουμιοποιημένα αμύγδαλα που παραμένουν πάνω στα δέντρα.

Συνιστάται η αντιμετώπισή του να γίνει με ψεκασμούς με κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα μόλις εμφανιστούν τα πρώτα ακμαία, και το μεσημέρι που έχει μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, επικρατούν δηλαδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ σημειώνεται και η μεγαλύτερη κυκλοφορία ακμαίων.

Προσοχή χρειάζεται και για τον ρυγχίτη, ένα έντομο που εμφανίζεται στον αμυγδαλεώνα κατά τον Απρίλιο - Μάιο, έχει μήκος μικρότερο από 1 εκατοστό και κατατρώει τους νεαρούς βλαστούς, τους οφθαλμούς και τα φύλλα της αμυγδαλιάς από την πάνω επιφάνεια.

Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρουσία του πιστοποιείται με ισχυρό τίναγμα των δέντρων ή των κλαδιών και αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών που τα έντομα είναι ναρκωμένα.

Οι αμυγδαλεώνες προσβάλλονται επίσης από διάφορα κοκκοειδή, που εμφανίζονται στους βλαστούς, τα κλαδιά και τον κορμό, απομυζώντας τους χυμούς, αδυνατίζοντας τα δέντρα και επιβάλλεται, όταν διαπιστώνεται η παρουσία τους, να γίνεται η καταπολέμησή τους με θερινά λάδια ή με άλλα εγκεκριμένα για την αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η καταπολέμηση των σκολυτών, που είναι έντομα μικρού μεγέθους, με δύο γενιές το χρόνο, μία από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου και μία από μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Ιουνίου και δημιουργούν μικρές τρύπες στα κλαδιά και τον κορμό των δέντρων (ιδιαίτερα στα εξασθενημένα που προκαλούν το θάνατό τους), πρέπει να γίνεται με όλα τα καλλιεργητικά μέτρα που διατηρούν τα δέντρα σε καλή βλαστική κατάσταση (ορθολογική λίπανση, άρδευση, κλάδεμα), αλλά και με εντομοκτόνα επαφής μεγάλης διάρκειας, υπό την προϋπόθεση ότι για την εφαρμογή τους πρέπει να διαπιστωθούν ακμαία στους βλαστούς και στα κλαδιά.

Οι αμυγδαλεώνες προσβάλλονται επίσης και από τον καπνώδη (σκαθάρι), ένα μεγάλο μαύρο κολεόπτερο με λευκή απόχρωση στη ράχη του, που τα τέλεια έντομά του ωριμάζουν αναπαραγωγικά το Μάιο και τρέφονται από το φύλλωμα των δέντρων. Το σκαθάρι αντιμετωπίζεται το Μάιο με ψεκασμούς των κλαδιών και των κορμών των δέντρων, με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα, καθώς και με την τοποθέτηση στο έδαφος γύρω από τους κορμούς και σε απόσταση 50 εκατοστών, σκόνης διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.

 

ΕΛΙΑ

Η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση εναντίον των προνυμφών που προσβάλλουν τα άνθη, αφού ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.

Συνιστάται επέμβαση με τον Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3% ζάχαρης τόσο σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς, όσο και σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία (30-40% της κανονικής). Η επέμβαση αυτή καταπολεμά επίσης και τις νεαρές προνύμφες της μαργαρόνιας.

Υπενθυμίζεται ότι η πολλίνια είναι ψώρα που εγκαθίσταται σε πληγές και σκασίματα του φλοιού των κλαδίσκων, στις μασχάλες των κλαδιών και στη βάση των οφθαλμών εμποδίζοντας την κανονική τους ανάπτυξη. Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους παραγωγούς, επειδή η ψώρα δεν αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα και η ζημιά είναι σοβαρή σε ηλικιωμένα, παραμελημένα δέντρα, καθώς και σε δέντρα που υποφέρουν από έλλειψη εδαφικού νερού.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι η παρλατόρια και ο ασπιδιωτός εγκαθίστανται στα φύλλα, στα κλαδιά και τους καρπούς της ελιάς και ζημιώνονται περισσότερο οι ποικιλίες της βρώσιμης ελιάς, λόγω των κηλίδων και των παραμορφώσεων που δημιουργούνται στους καρπούς, που μειώνουν την εμπορική τους αξία.

Προτείνεται η αντιμετώπιση της παρτατόριας και του ασπιδιωτού να βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικές φροντίδες, όπως είναι το κλάδεμα και η ισορροπημένη λίπανση και άρδευση που στόχο έχουν την ευρωστία των δέντρων και την ενίσχυση της θρεπτικής τους κατάστασης.

Οι παραγωγοί πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν ψεκασμό σε ελαιόδεντρα, που έχουν σοβαρές προσβολές με εγκεκριμένα, κατάλληλα σκευάσματα.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

Χρόνος κατάλληλος για την καταπολέμηση του φυλλοδέτη της ροδακινιάς, με εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων του Bacillus thuringiensis, αλλά και με συμβατικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να καταβάλλεται κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι η επέμβαση για τον φυλλοδέτη καταπολεμά αποτελεσματικά και την ανάρσια, αλλά και τον βλαστορύκτη (καρπόκαψα ροδακινιάς).

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<