Προεκλογικός μποναμάς Σαμαρά στους αγρότες

16-05-2014, 09:23
Προεκλογικός μποναμάς Σαμαρά στους αγρότες

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Πακέτο παροχών προς τον αγροτικό κόσμο επεφύλαξε από τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός για τους Έλληνες αγρότες. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε, ότι άμεσα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο εργασιακό κόστος της εποχιακής εργασίας των αλλοδαπών εργατών, στο κόστος ενέργειας με την καθιέρωση του αφορολόγητου πετρελαίου, όπως πρώτη η «Παραγωγή» έχει αποκαλύψει στο φύλλο της 22ης Μαρτίου, αλλά και στη διαχείριση του νερού.

 

Μιλώντας σε κοινό αγροτών, ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Ήδη προχωρούμε όλες τις προετοιμασίες, ώστε από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Παλιά μου δέσμευση, που χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Αλλά τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Όλοι οι αγρότες θα έχουν καταγεγραμμένα τα αγροτικά μηχανήματά τους και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνουν αυτόματα αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς που απασχολούν τα μηχανήματά τους».

 

Ο πρωθυπουργός, όμως, υποσχέθηκε και πιο άμεσες ενισχύσεις, που σχετίζονται με το κόστος εργασίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

 

- Μειώνεται το κόστος που πληρώνουμε σήμερα στους μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίας ως εποχιακοί.

- Μειώνεται πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.

- Μειώνεται πολύ η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή, τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη.

- Δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά μεροκάματά τους, κι όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες, όσο κι αν δουλέψουν στο μεταξύ.

 

Συμπλήρωσε ότι αυτά θα γίνουν άμεσα. «Στις επόμενες εβδομάδες βγαίνουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας κοινοτικής οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό» υπογράμμισε.Τα έργα

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρέμβασή του προς τον αγροτικό κόσμο και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την καλύτερη διαχείριση του νερού για αγροτική χρήση. Όπως είπε, «σήμερα, κατασκευάζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα περίπου 80 μεγάλα και 480 μικρότερα εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, αναπλάσεις και οδοποιίες με προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ».

Επίσης, αναφέρθηκε στα 7.200 επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, με δημόσια δαπάνη 550 εκατ. ευρώ, αλλά και στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις διαδικτυακές υποδομές υψηλής ταχύτητας σε μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων «θα ανέβει η ποιότητα ζωής, θα αναβαθμιστούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως θα αναβαθμιστεί η απευθείας πρόσβαση των καλλιεργητών στις αγορές, μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς «μεσάζοντες». Αληθινή επανάσταση σε αυτό που λέγαμε από το χωράφι στο ράφι…».

Επιπλέον, αναφέρθηκε:

- Στη βελτίωση με πρόσφατο νόμο για την παραχώρηση γης σε αγρότες, το θεσμικό πλαίσιο για τα φυτοφάρμακα, την έκδοση αδειών για στάβλους και τη νομοθεσία για τα λιπάσματα.

- Με τον ίδιο νόμο, περιορίστηκε ταυτόχρονα το ποσό των δανείων από την παλιά ΑΤΕ, για το οποίο είχε εγγραφεί υποθήκη, στο 120% του κεφαλαίου του δανείου, αφαιρώντας τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλει οι αγρότες. Απελευθερώθηκαν, έτσι, μεγάλες εκτάσεις που παρέμεναν ανενεργές και τις παραδίδουμε στην παραγωγή.

- Θεσπίστηκαν, επίσης, καινοτόμοι θεσμοί όπως οι Αγορές Παραγωγών, τα Πολυαγροκτήματα, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα, οι Ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για θεσμούς που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και παραμερίζουν τη γραφειοκρατία.

- Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, επετεύχθη συμφωνία για τους βοσκότοπους, ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις της κτηνοτροφίας μας που θα είναι επιλέξιμες για κοινοτικές ενισχύσεις. Στη νέα προγραμματική περίοδο τα βοσκοτόπια θα είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

 

 

Αλλαγές στο Σύνταγμα

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που προωθεί το κόμμα του, περιλαμβάνεται και η αναγνώριση των βοσκοτόπων, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πολύ παλιό και πολύ σοβαρό αίτημα των κτηνοτρόφων μας. 

Σε ό,τι αφορά την αλιεία και ειδικά στις παρεμβάσεις στο Βόρειο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση μιας σειράς από νομοθετικές ρυθμίσεις για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», με ειδικές ευνοϊκές εξαιρέσεις για τα απομακρυσμένα νησιά. Επιπλέον, κατασκευάζονται 22 αλιευτικά καταφύγια σε όλη τη χώρα, ενώ εντάχθηκαν μόλις πρόσφατα άλλα δύο στη Λήμνο.

Και με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Αλιείας υποστηρίζονται εδώ επενδύσεις με προϋπολογισμό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, μέσω της τοπικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου, και αφορούν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<