Προβληματικοί οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται οι υδάτινοι πόροι, τόσο στην Ελλαδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ

13-05-2014, 17:10
Προβληματικοί οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται οι υδάτινοι πόροι, τόσο στην Ελλαδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Προβληματικοί είναι, κατά την άποψη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι υδάτινοι πόροι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από μία σχετική με το θέμα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διενεργήθηκε στην Ελλάδα και άλλες επτά χώρες- μέλη της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

Ειδικότερα, με την εν λόγω έκθεση, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) αποκαλύπτει ότι η ενσωμάτωση των στόχων της πολιτικής υδάτων της ΕΕ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) υπήρξε μερικώς επιτυχής.

 

«Στην Ευρώπη, η γεωργία είναι, προφανώς, ένας από τους σημαντικότερους χρήστες υδάτων- αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης υδάτων- και αποτελεί πηγή πιέσεων στους υδάτινους πόρους, π.χ. μέσω της ρύπανσης των υδάτων με θρεπτικές ουσίες» δήλωσε ο Κέβιν Κάρντιφ, μέλος του ΕΕΣ, υπεύθυνος για την έκθεση, και πρόσθεσε: «Μολονότι σημειώθηκε πρόοδος, η Επιτροπή και τα κράτη- μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν με καλύτερο τρόπο τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής για τα ύδατα στην κοινή γεωργική πολιτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμα βιώσιμη χρήση των υδάτων».

 

Οι ελεγκτές της ΕΕ εξέτασαν κατά πόσον οι στόχοι της πολιτικής υδάτων της ΕΕ αντικατοπτρίζονται ορθά και αποτελεσματικά στην ΚΑΠ, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης. Γι' αυτό τον σκοπό, αναλύθηκαν τα δύο μέσα που χρησιμοποιούνται για την ενσωμάτωση των στόχων της πολιτικής υδάτων της ΕΕ στην ΚΑΠ: η πολλαπλή συμμόρφωση, μηχανισμός που συνδέει τις ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ με ειδικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις, και το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο παρέχει οικονομικά κίνητρα για δράσεις που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.

 

Οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση για την πολλαπλή συμμόρφωση και την αγροτική ανάπτυξη είχε, μέχρι στιγμής, θετικό αντίκτυπο στη στήριξη των στόχων της πολιτικής για τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ποσότητας των υδάτων, αλλά οι δυνατότητες αυτών των μέσων είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τους φιλόδοξους στόχους της ΚΑΠ και τους ακόμη περισσότερο φιλόδοξους στόχους που περιέχονται στους κανονισμούς της ΚΑΠ για την περίοδο 2014- 2020.
Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τόσο σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όσο και στα κράτη- μέλη, δεν υπάρχουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στα ύδατα εξαιτίας των γεωργικών δραστηριοτήτων και με την εξέλιξη αυτών των πιέσεων.

 

«Τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ευθυγράμμιση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που καταρτίζουν και των δράσεών τους για την προστασία των υδάτινων πόρων τους, καθώς για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εφαρμογή της οδηγίας- πλαισίου για τα ύδατα» δήλωσε ο κ. Κάρντιφ, και συμπλήρωσε: «Και μολονότι η ανατροφοδότηση με πληροφορίες από την Επιτροπή είναι, ήδη, ενθαρρυντική, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά».

 

Συντάκτης: Ευφροσύνη Κυριαζή

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<