Έρχονται οι de minimis στην κτηνοτροφία

23-12-2012, 13:37
Έρχονται οι de minimis στην κτηνοτροφία

TOY NIKOY ΦIΛΙΠΠΙΔΗ

«Ξεπαγώνουν» τα πολυαναμενόμενα κονδύλια του προγράμματος de minimis ενισχύσεων και πλέον στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχουν» να προλάβουν να δοθούν τα χρήματα πριν τις γιορτές. Η οικονομική ένδεια ωστόσο του κρατικού προϋπολογισμού, οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου στην εξοικονόμηση των 25 εκατ. ευρώ από περικοπές 4 προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και των προγραμμάτων νέων αγροτών και σχεδίων βελτίωσης.

 

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου, εγκρίνεται η μεταφορά πιστώσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον προϋπολογισμό του υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία μέσω του κανονισμού de minimis. Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται η ανάγκη να «προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο των εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν λάβει ενισχύσεις από άλλα προγράμματα και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους».

 

Ο Κανονισμός των de minimis ενισχύσεων προβλέπει την ενεργοποίησή του σε περίπτωση έκτακτων περιστάσεων, θεομηνιών, πυρκαγιών και επισιτιστικών κρίσεων. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει η φετινή κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί και την πρώτη που απαιτεί την ενεργοποίηση του de minimis τα τελευταία χρόνια (δόθηκε ξανά το 2008).

 

Προτεραιότητα στις πληρωμές σχεδιάζεται να δοθεί στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και λίγοι αγελαδοτρόφοι), στις πεδινές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις. Ακόμη, προκειμένου να απεξαρτηθεί η χώρα από τις διεθνείς τιμές των ζωοτροφών, προωθείται και η καλλιέργεια των ψυχανθών, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί και η ντόπια παραγωγή ζωοτροφών.

 

Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά λόγω της εκτίναξης της τιμής των ζωοτροφών έχει «τσακίσει» τους κτηνοτρόφους, αφού η τιμή της σόγιας αυξήθηκε περίπου 100% (από 0,30 ευρώ σε 0,60 ευρώ) και συνεχίζει να έχει ανοδικές τάσεις. Επιπλέον, η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε από 0,18 ευρώ σε 0,26 ευρώ.

 

Πληρώνουν τα «μεγάλα» σχέδια βελτίωσης

 

Να «τρέξουν» διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης μεγάλου κόστους όσων από τις 7.700 αιτήσεις πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ζητάει με απόφασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι στην πρόσκληση προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 7.700 επιχειρήσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης 670 εκατ. ευρώ.

 

Ο υπουργός ζητάει να «τρέξουν» οι διαδικασίες καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγκεκριμένων δικαιούχων οι οποίοι είτε παραιτούνται, είτε σιωπηρά δεν προχωρούν στην υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων τους με συνέπεια την απένταξή τους. Παράλληλα, αναφέρεται ότι έχει παρατηρηθεί και στα προηγούμενα προγράμματα, ότι ένα υψηλό ποσοστό των αρχικά εγκεκριμένων προϋπολογισμών υλοποίησης έργων, τελικά δεν υλοποιείται, ενώ επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό από τις υπόλοιπες επενδύσεις που υλοποιούνται ολοκληρώνονται σε προϋπολογισμούς σημαντικά χαμηλότερους από τους αρχικά εγκριθέντες. Μάλιστα, το ποσοστό όσων δεν υλοποιείται εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 30% των αρχικών νομικών δεσμεύσεων.

 

Η ελληνική πλευρά «τρέχει» τις εξελίξεις καθώς το ευνοϊκό καθεστώς της χαμηλής συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου (μόλις 5%) στα προγράμματα, θα διαρκέσει -σύμφωνα με τους Κανονισμούς- μέχρι το τέλος του 2013. Οπότε, εκτιμάται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα πρόσκληση, ώστε για ότι περισσέψει να υπάρξει νέα προκήρυξη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.20.2020 15:16

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς λαχανικών
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών "Kαλαμών", πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης και εαρινή πατάτα.

04.10.2018 11:57

Πληρωμή εντός 30 ημερών προβλέπει το σχέδιο εμπορίας της ΕΕ
Προθεσμία πληρωμής 30 ημερών, ακυρώσεις τελευταίας στιγμής παραγγελιών φθαρτών αγαθών, μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις...

02.21.2017 15:07

Παράταση ημερομηνίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Μέτρο 11 "Βιολογικές καλλιέργειες"
Για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ),...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<