Ώρα μηδέν για τους Συνεταιρισμούς
Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 31 Ιουλίου και μετά «λουκέτο» μπαίνει σε σημαντικό μέρος του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της χώρας. Αιτία είναι το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει ο νόμος για τις συνενώσεις των Συνεταιρισμών, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει ρύθμιση από τη Βουλή με την οποία θα δίνεται νέα παράταση στις θητείες των διοικήσεων των εν λόγω Οργανώσεων.
Τελικά, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής –λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής– δόθηκε η μικρή τρίμηνη παράταση, τη στιγμή που ήδη πολλοί Συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα μετά την απόσυρση των τροπολογιών αυτών από τις 30 Απριλίου 2014 είχαν «κατεβάσει πρακτικώς ρολά» εξαιτίας της αδυναμίας πραγματοποίησης συναλλαγών τους με τις Τράπεζες και με τρίτους.
Ο αναβρασμός που έχει προκληθεί στο χώρο είναι έντονος, καθώς δημιουργούνται Συνεταιρισμοί –και κατά συνέπεια αγρότες– δύο ταχυτήτων. Από την μια υπάρχουν οι περιοχές που κατέστη δυνατή μετατροπή των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους με τη σύμφωνη γνώμη των μελών τους και από την άλλη σημαντικοί Συνεταιρισμοί της χώρας, όπως η ΕΑΣ Πεζών, η ΕΑΣ Νάξου, η ΕΑΣ Λακωνίας κ.λπ., οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαλύσεώς τους, επειδή οι ενεργοί Συνεταιρισμοί τους δεν επιθυμούν τη μετατροπή των Ενώσεών τους με αποτέλεσμα την αυτονόμησή τους.
Επίσης, ορισμένες εξ' αυτών, λόγω πρόσκαιρης δυσχέρειας, αδυνατούν να μετατραπούν, ειδικά σε ανώνυμες εταιρείες, λόγω προβλημάτων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, διότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε έναν Συνεταιρισμό και διαφορετική σε μια Α.Ε.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αγγίζει και τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΚΕΟΣΟΕ, η Ελαιουργική και η ΚΕΣΠΥ, για τις οποίες επίσης ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ με ομόφωνο ψήφισμά της, να παραμείνουν ως έχουν, προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η εξυγίανσή τους.
Μάλιστα, οι εξελίξεις οδήγησαν τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών εντός των επόμενων τριών μηνών ώστε, όπως λέει, «να αποκατασταθεί η όποια νομιμότητα έχει διαταραχθεί από τις αντισυνταγματικές και αντισυνεταιριστικές διατάξεις του Νόμου Σκανδαλίδη».
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δ.Σ. να προχωρήσει σε εκλογές, ισχύει είτε περάσουν είτε όχι οι συγκεκριμένες τροπολογίες.
Το ψήφισμα
Σε έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, εκφράστηκε η αγανάκτηση των Συνεταιριστών για την αναβλητικότητα της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που την απαρτίζουν στην αντιμετώπιση του αδιέξοδου και ανεφάρμοστου Νόμου 4015/2011 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Παράλληλα, με ψήφισμά τους τονίζουν ότι:
-Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση, μετά και από την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, ότι ο συγκεκριμένος νόμος, όχι μόνο δεν είναι εφαρμόσιμος, αλλά έχει επιφέρει πολλά δεινά στο συνεταιριστικό κίνημα και θα συμβάλλει άμεσα στη διάλυσή του αν δεν αποσυρθεί, αντικατασταθεί ή τροποποιηθεί ριζικά, έτσι ώστε να είναι συμβατός με τις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές.
-Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής του νόμου αυτού, έχουν ήδη δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις στις προθεσμίες που αφορούν στη θητεία των Οργάνων των Διοικήσεων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκ των οποίων η πρώτη στις 8 Ιουνίου 2012 και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Η τελευταία μάλιστα παράταση έχει ήδη λήξει στις 30 Απριλίου 2014.
-Τονίζουμε, επίσης, ότι η αδυναμία εφαρμογής του νόμου αυτού έχει ήδη καταστεί σαφής στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια και με απόφαση του υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη δύο φορές συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων (αποτελούμενη από Πανεπιστημιακούς, Νομικούς, Εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, αλλά και έμπειρους συνεταιριστές) η πρώτη τον Αύγουστο του 2012 και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2013, με σκοπό τη γνωμοδότηση στο Νόμο 4015/2011. Και στις δύο περιπτώσεις οι Ομάδες Εργασίας κατέληξαν στο ίδιο πόρισμα – συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται η άμεση κατάργηση του Νόμου 4015/2011 και η επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του Νόμου 2810/2000.
-Στο πόρισμα εξάλλου της τελευταίας Ομάδας Εργασίας σαφώς αναφέρεται ότι πρέπει να αρθεί κάθε έννοια υποχρεωτικότητας – αναγκαστικότητας στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που προσκρούει στις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές και στη διεθνή πρακτική.
-Για μια ακόμη φορά, με πρωτοβουλία της γνωστής ομάδας βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβανομένων και ορισμένων άλλων, συνεχίστηκαν οι διαλυτικές παρεμβάσεις τους εναντίον του συνεταιριστικού κινήματος, με την ανοχή βεβαίως των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Αθ.Τσαυτάρη, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν κρίσιμες τροπολογίες στο Νόμο 4015/2011, οι οποίες φυσικά δεν αποκαθιστούν τα αδιέξοδα του ανεφάρμοστου αυτού νόμου, αλλά απλά και μόνο είχαν σκοπό να ξεπεραστούν ορισμένα επείγοντα προβλήματα δυσλειτουργίας. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την αναστολή των δραστηριοτήτων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.
Τί ζητούν
Για καθαρά κατεπείγοντες λειτουργικούς λόγους και προκειμένου να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και ειδικά οι συναλλαγές τους με τρίτους και με τις τράπεζες, με το ψήφισμά τους οι συνεταιριστές ζητούν να υιοθετηθούν ορισμένες, άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως:
1. Να υιοθετηθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία να διατηρούνται σε λειτουργία ως έχουν οι ΕΑΣ, οι οποίες έχουν ως μέλη ενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
2. Να παραμείνουν ως έχουν οι ΕΑΣ, των οποίων η μετατροπή, μετά από συγχώνευση, δημιουργεί αρνητική καθαρή θέση, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι ενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η εξυγίανσή τους. Τα ανωτέρω να ισχύσουν για ΚΕΟΣΟΕ, Ελαιουργική και ΚΕΣΠΥ.
3. Στις ΕΑΣ που έχουν ήδη μετατραπεί σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, να παρέχεται η δυνατότητα ατέλειας στη μεταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, γιατί η μετατροπή και η συγχώνευσή τους δεν προέκυψε εθελοντικά, αλλά επιβλήθηκε με νόμο (αναγκαστική συγχώνευση ή μετατροπή).
4. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική διάλυση (αυτοδιάλυση) των ανενεργών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση, έτσι ώστε εντός ενός εξαμήνου τουλάχιστον να έχουν διευθετηθεί εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες, στις οποίες αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν.
5. Να επιτρέπεται στις ΕΑΣ που μετατρέπονται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια μετατροπής, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσής τους.
6. Σε ό,τι αφορά τους γνωστούς βουλευτές, που εδώ και δύο και πλέον χρόνια κόπτονται για τη διαφάνεια και την οικονομική διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η απάντηση είναι μία και μοναδική. Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα ελέγχου της Οργάνωσης, όπως το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...