Εξετάζεται η δημιουργία ειδικού περιφερειακού προγράμματος για τους βοσκότοπους

07-05-2014, 14:12
Εξετάζεται η δημιουργία ειδικού περιφερειακού προγράμματος για τους βοσκότοπους

Τη δημιουργία ειδικού περιφερειακού προγράμματος για τους βοσκότοπους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, μελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανέφερε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου, ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

 

Ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι εξετάζεται ο διαχωρισμός των βοσκότοπων από το πρόγραμμα που θα αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες, καθώς και ο διαχωρισμός των αροτραίων καλλιεργειών σε ετήσιες και πολυετείς, στο πλαίσιο συγκρότησης του Εθνικού Φακέλου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

 

Επίσης, πρόσθεσε ότι το υπουργείο «τρέχει» συνεχώς σενάρια - των οποίων αποτιμάται η αποτελεσματικότητα - για την ολοκλήρωση και δημοσίευση της πρότασής του για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

 

Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπενθυμίσει τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε η χώρα για τη διεύρυνση του ορισμού των βοσκότοπων που θεσπίστηκε στο κανονιστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Ο ορισμός του βοσκότοπου που θα ισχύσει με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να συμπεριλάβει εκτάσεις και με χαρακτηριστικά που εμφανίζονται κυρίως στις βοσκήσιμες γαίες των μεσογειακών χωρών, όπως φρυγανώδη, θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη βλάστηση. Σημειώνεται ότι οι εκτάσεις αυτού του τύπου, που συνιστούν σημαντικό ποσοστό των μεσογειακών βοσκότοπων, αμφισβητούνταν εάν είναι επιλέξιμες για ενίσχυση.

 

Την πλήρη εναρμόνιση με το νέο ορισμό των βοσκοτόπων εξυπηρετεί και η τροπολογία που κατέθεσαν τη Δευτέρα στη Βουλή βουλευτές, από την οποία ο τομέας της κτηνοτροφίας εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί σε επίπεδο συγκράτησης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας τροφής των ζώων, αφού αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ η έκταση των βοσκήσιμων εκτάσεων που σήμερα ανέρχονται σε 10 εκατ. στρέμματα και θα ενισχυθούν οι υποδομές τους.

 

Αφού πια προσδιορίζεται η έννοια της βοσκήσιμης έκτασης, θα δημιουργηθεί θεματικός χάρτης στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS - GIS), ικανοποιώντας την ανάγκη απογραφής των βοσκότοπων σε πανελλαδική κλίμακα και προϋπόθεση για την άσκηση βόσκησης θα είναι η σύνταξη και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων από τους αρμόδιους επιστήμονες (δασολόγους-γεωπόνους). Μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί προσωρινά διαχειριστικά σχέδια, τα οποία θα αντικατασταθούν από οριστικά εντός τριών ετών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσαυτάρης τα δικαιώματα χρήσης των βοσκότοπων θα δίδονται από τις Περιφέρειες σε συνεργασία με τις κτηνοτροφικές οργανώσεις, έναντι μισθώματος στον οικείο Δήμο και εν συνεχεία τα χρήματα αυτά θα διατίθενται μόνο για βελτιώσεις των βοσκότοπων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.21.2018 16:58

Επιχείρηση εντοπισμού μεγάλου αριθμού παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Με τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

02.21.2018 14:17

«Τρέχει» την τέταρτη ηλεκτρονική δημοπρασία η Πειραιώς
Στην τέταρτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, στις 20 και 21 Μαρτίου 2018 μέσω του...

02.21.2018 13:22

«Πεδίο μάχης» η Βουλή με 10 κάλπες-Ένταση, «γαλλικά» και πόλωση
«Πεδίο μάχης» θυμίζει η Βουλή στη «σκιά» της σκανδαλολογίας… Η συζήτηση σχετικά με την περιβόητη υπόθεση της Novartis άναψε τα «αίματα» με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<