Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

05-05-2014, 10:55
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Περίοδος που είναι κατάλληλη για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση των ζιζανίων με χημικά μέσα ή με μηχανικό σκάλισμα στον αραβόσιτο. Κατάλληλος χρόνος είναι και για τη μεταφύτευση του καπνού, καθώς και για την αντιμετώπιση των σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών στα κηπευτικά και στα καλλωπιστικά φυτά. Επίσης, εποχή σποράς της αραχίδας (αράπικο φιστίκι) σε εδάφη κατάλληλα (ελαφριά, αμμώδη).


ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Συνιστάται η μεταφυτρωτική αντιμετώπιση των ζιζανίων στον αραβόσιτο και ως τρόποι καταπολέμησής τους πρέπει να επιλέγονται το μηχανικό σκάλισμα μεταξύ των γραμμών ή τα διάφορα κατάλληλα και εγκεκριμένα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα. Ευνόητο θεωρείται ότι, για τα χημικά σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν, θα τηρηθούν οπωσδήποτε οι οδηγίες της ετικέτας, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα αναποτελεσματικότητας ή ακόμη και ζημιές στις φυτείες. Στις περιπτώσεις που θα εφαρμοσθούν μηχανικά σκαλίσματα για την καταπολέμησή τους, πρέπει να γίνονται με περιστρεφόμενα σκαπτικά (φρέζες) ή με καλλιεργητές διαφόρων τύπων και να είναι πάντοτε επιφανειακά (όχι βαθύτερα των 7,5 - 8,0 εκατ.), ώστε να αποφεύγεται η αποκοπή τμήματος των επιφανειακών ριζών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης και την οψίμηση της καλλιέργειας, εξαιτίας της προσωρινής μάρανσης των φυτών. Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους παραγωγούς ώστε, τα ζιζάνια κατά τον χρόνο που διενεργείται το σκάλισμα, να μην έχουν μεγάλη ανάπτυξη (ύψος μικρότερο των 15 εκατ.) και γι’ αυτό τα πρώιμα σκαλίσματα είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα όψιμα.

 

ΚΑΠΝΟΣ (Μεταφύτευση)

Η εποχή της μεταφύτευσης του καπνού κυμαίνεται από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή 2-3 μήνες μετά τη σπορά του στα σπορεία και εξαρτάται από την περιοχή και κυρίως από τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Προτείνεται, όπως τα νεαρά φυτάρια, να έχουν ύψος περίπου 15 εκατ. και να έχουν «ψηθεί» 2-3 ημέρες πριν με την αναστολή των αρδεύσεων και να μεταφυτεύονται σε γραμμές που οι αποστάσεις μεταξύ τους να είναι ανάλογες της γονιμότητας του χωραφιού, των κλιματικών παραγόντων, της εφαρμοζόμενης ανόργανης λίπανσης και του καλλιεργούμενου τύπου καπνού. Υπενθυμίζουμε ότι στις ποικιλίες αμερικάνικου τύπου (π.χ. Βιρτζίνια ή Μπέρλεϋ) οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών κυμαίνονται περί τα 80-100 εκατ., επί της γραμμής 40-50 εκατ. και ο αριθμός των φυτών ανά στρέμμα περίπου 2.500, στις δε μικρόφυλλες ανατολικού τύπου ποικιλίες (π.χ. Μπασμάς) οι αποστάσεις είναι 40 εκατ. μεταξύ των γραμμών, 10-12 εκατ. επί της γραμμής και 20.000-25.000 φυτά ανά στρέμμα και τέλος στις ενδιάμεσες ποικιλίες (μετριόφυλλες και μεγαλόφυλλες ανατολικού τύπου, π.χ. Καμπά-Κουλάκ) τα φυτά ανά στρέμμα κυμαίνονται από 8.000-15.000.

Προσοχή στη μεταφύτευση που πρέπει να γίνεται πάντοτε τις πρωινές και κυρίως τις απογευματινές ώρες και ακολουθεί αμέσως πότισμα.

 

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ

Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται αυτή την εποχή για την αντιμετώπιση του ωιδίου στα κηπευτικά, αλλά και στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της βεράντας. Η ίδια φροντίδα απαιτείται και για την προστασία των κηπευτικών και των καλλωπιστικών φυτών από τον περονόσπορο, ο οποίος προκαλεί «στάχτωμα» των φύλλων και των νεαρών κορυφών και η εξάπλωσή του ευνοείται από τις υγρές και ζεστές συνθήκες της άνοιξης. Ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια εμφανίζεται με τη μορφή λευκών κηλίδων στην επιφάνεια των φύλλων που σταδιακά εξαπλώνονται και συνιστάται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του περονόσπορου να χρησιμοποιείται θειάφι σε σκόνη (επίπαση των φυτών) ή σε βρέξιμη μορφή (ψεκασμός) και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να μην είναι υψηλότερη από 27ο-28οC γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων στα φύλλα.

Στην ίδια περίοδο και στα ίδια φυτά η βερτισιλλίωση προκαλεί αρχικά μεταχρωματισμό των φυτών και στη συνέχεια μερική ή και ολική ξήρανση. Η μυκητολογική αυτή ασθένεια αντιμετωπίζεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα, δηλαδή με την αφαίρεση και το κάψιμο του προσβεβλημένου τμήματος του φυτού, με την καταπολέμηση των ζιζανίων, με τη στάγδην άρδευση, με την αποφυγή καλλιέργειας ευαίσθητων φυτών, όπως τα σολανώδη, σε κοντινή απόσταση και τέλος με τη χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

ΑΡΑΧΙΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι η αραχίδα σπέρνεται αυτή την εποχή μαζί με το βαμβάκι, επειδή οι θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 15οC και 20οC είναι κατάλληλες για το φύτρωμα του σπόρου.

Προτείνεται για τη σπορά να χρησιμοποιηθούν λοβοί ή γυμνοί σπόροι και ειδικότερα για μεν τη σπορά των μεγαλόσπερμων ποικιλιών να σπέρνονται γυμνοί οι σπόροι, για δε τη σπορά των μικρόσπερμων ποικιλιών να σπέρνονται και ολόκληροι λοβοί. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην τελευταία περίπτωση που οι λοβοί πρέπει να βυθίζονται στο νερό για 12-24 ώρες πριν τη σπορά και στη συνέχεια να ξηραίνονται για 1-2 ώρες.

Συνιστάται για τη σπορά που γίνεται με το χέρι ή με σπαρτικές μηχανές, η ποσότητα σπόρου να κυμαίνεται από 3,5-6 κιλά ανά στρέμμα και το βάθος σποράς μεταξύ 4 και 5 εκατοστών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η αραχίδα πρέπει απαραιτήτως να σπέρνεται σε χωράφια ελαφρά - αμμώδη, γιατί οι λοβοί της σχηματίζονται μόνο μέσα στο έδαφος και ποτέ εκτός.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

08.09.2022 14:32

Συνεχίζεται η στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου
Συνεχίζεται η παροχή ζωοτροφών και η έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων των περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου που επλήγησαν από τις...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<