(upd)Τέσσερις αλλαγές από το ΥΠΑΝ για άδειες στις λαϊκές αγορές

02-05-2014, 14:59
(upd)Τέσσερις αλλαγές από το ΥΠΑΝ για άδειες στις λαϊκές αγορές

Τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

 

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

 

-Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.

 

-Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

 

-Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.

 

-Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

 

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται δικαιότερο και διαφανέστερο το σύστημα των αδειών, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μειώνονται οι υφιστάμενες άδειες, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ποινές και τα πρόστιμα, σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, για τους παραβάτες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απέλαση, ενώ παραμένει μόνο η ποινή φυλάκισης έξι μηνών η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος.

 

Αιχμές Σκορδά για τηλεφωνήματα στο υπουργείο από βουλευτές που θέλησαν να μεσολαβήσουν

 

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις για το θέμα της κλήρωσης των αδειών. Η αναφορά του, δε, «καλώ όποιον δεν πήρε τηλέφωνο στο υπουργείο για μία καλύτερη θέση να μου απαντήσει, αν η νομοθεσία δυσκολεύει ή διευκολύνει το καθεστώς με τα νοσηρά φαινόμενα που υπήρχαν» προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, διαμαρτυρήθηκε έντονα, καλώντας τον κ. Σκορδά ή να ανασκευάσει άμεσα, ή να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά αυτούς που ανέφερε ότι πήραν τηλέφωνο στο υπουργείο.

 

«Έχουν πάρει από όλα τα κόμματα. Σας καλύπτει αυτό;» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και άλλων βουλευτών από την αντιπολίτευση αντέτεινε ότι όλοι οι βουλευτές ξέρουν πολύ καλά για τι μιλάει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι άλλο τι λέμε δημόσια και άλλο ιδιωτικά.

 

Ο προεδρεύων του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρενέβη κατευναστικά τονίζοντας ότι «ο κάθε ένας στην αίθουσα έχει την ευθύνη των λόγων του και αυτά καταγράφονται».

 

Νωρίτερα, ο κ. Σκορδάς έκανε λόγο για κινδυνολογία και μυθεύματα που κυκλοφορούν, επισημαίνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου του, ώστε να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. «Έπεσαν οι μάσκες, όπως είχα πει και στην επιτροπή. Το πρόβλημα δεν είναι οι κληρώσεις, όπως αποδείχτηκε, αλλά ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών. Είναι μία συνειδητή επιλογή γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους παραγωγούς. Βρείτε μία γραμμή στο νομοσχέδιο που δεν τους ευνοεί. Σας προκαλώ. Υπάρχει υποκρισία σε όλες τις πλευρές στο θέμα του διαχωρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι τιμές των προϊόντων θα πέσουν, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές. Ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός στο θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών και ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός συμπληρώνοντας: «Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σταματάμε τα βαφτίσματα και τις ελληνοποιήσεις προς όφελος των καταναλωτών».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<